Zmiana systemu nie wpływa na gwarancję. Tylko weź pod uwagę że na nowym laptopie wsparcie jest tylko do Windows 10, starsze wersje nie posiadają oficjalnych sterowników.
Jeżeli chodzi o modele 17 calowe
Ewentualnie kadłubek
Osobiście poszedłbym w stronię 15 calowe Lenovo y530.
16gb ramu, gtx 1060 6gb, i7 na pokładzie, dysk m.2 i hdd, wygodne ułożenie portów hdmi
Mini Display Port i RJoty, wygląd zwykłego laptopa
niewygodny port usb 3.0 z tyłu laptopa, gruba ramka pod matrycą jest paskudna
Dream Machines G1060-17 :
6gb pamięci w gtxie 1060, i7 na pokładzie
8gb to za mało przy takiej cenie lapka, brak hdd i niepotrzebnie za duży ssd, w tej cenie kupować nie markowego laptopa to lipa
MSI GV72 i7-8750H
dysk m.2 i hdd(niestety obroty 5400), i7 na pokładzie, 6gb pamięci w gtxie 1060, ładny wygląd
8gb ramu jak na 5000zł to za mało, niepotrzebne usb 2.0(lepiej, żeby były same 3.0)
ASUS TUF Gaming FX705GM
i7 na pokładzie, dysk m.2 i hdd(niestety 5400), nie wygląda jak typowy laptop gamingowy i przyznam, że mi się bardzo podoba
8gb ramu to mało, niepotrzebne usb 2.0, paskudna gruba ramka pod matrycą
We wszystkich matryca matowa, LED, IPS i to na +
Jestem szczerze zawiedziony. Mimo iż Win 7 jest dalej wspierany to nie ma do niego sterów do nowych lapków :(. Niestety jestem zmuszony do zakupu Lapka z Win 10 tylko raczej wolę wersje Pro.
Do moich wymagać podpinam też same USB 3.0, fajnie grające głośniki :)(oczywiście w laptopie xD) i Win 10 Pro. Dobrze by było gdyby i7 miała 6 rdzeni.
Na obecną chwilę najlepiej wypada Lenovo Legion Y530-15.
Gruba ramka pod matrycą w 17 calowym laptopie to chyba norma?
Czekam jeszcze na propozycję(nie Asusy, bo podobno mają problemy ze zwrotami/reklamacją i gwarancją).
Jeżeli chcesz lapka DO 5000 zł i ma być w tym Windows 10, a zależy Ci na tym GTX 1060 to tylko coś na starszych prockach tj 7700HQ lub 7300HQ. Ewentualnie musisz wybierać w laptopach 15,6 cala. Nitro 5 lub Lenovo Y530.
Możesz jeszcze spróbować Outletu np. X-KOM
Więcej RAM tj np 16 to już nie w tym budżecie. 16 GB to przy laptopach z GTX 1050 Ti najwyżej.
Zawsze można dokupić. Na Xkomie i chyba jeszcze na Morelach da się zmieniać konfigurację to najwyżej dobiorę 8gb :). Generalnie ten Acer ciekawie się zapowiada. Znasz może lapka o tej samej konfiguracji co Acer Helios 300 ale wyglądający bardziej jak zwykły laptop, a nie jak gamingowy? Wiem, że zbyt dużo wymagam xD.
z 6GB NVIDIA 1060
Inny system np.8.1 można zainstalować bo sterownki do podzespołów są w sieci ale nie widzę sensu, co masz do 10. Z win 7 będzie problem.
A tak w ogóle polecam MSI ma sam mam MSI
GV72 ma złącze M.2 a system można dokupić. Zobacz sobie tam są różne konfiguracje. Ale ty napisałeś je chczesz montować filmy. Ale powiem ci tak, z doświadczenia. Jeżeli chczesz się się bawić w filmy dużej rozdzielczości (mp. z impres, wesel, paro-gigowe) np. Adode Premiere - to z tego będzie “guzik”. To nie taki komputer. Do są komputery do gier a nie do renderowania Video
Poza tym Premiere nie współpracuje z 1060 - co znaczy będzie dziłaał ale nie wykorzysta jej zasobów
Nie chcę się bawić w oddzielne kupowanie systemu. Co do filmów to zgadłeś, że montuje w Premiere, nie chcę się bawić w nie wiadomo co. Tu przytnij, tam wywalić klip i muzyczka. nie chcę robić cudów na kiju :).
Bez systemu :(. 8 ramu ok najwyżej się później dokupi ale SSD jest za duży. Myślę nad 120/240gb.
Albo może rzeczywiście 15.6 cala to łatwiej będzie coś znaleźć, no i kompromis między wygodą użytkowania, a mobilnością :).
Co myślicie o lenovo legion y720? Na Allegro jest promocja i zapłacę te 300zł od zakładanego budżetu ale jest wszystko.
W tym wyborze musiałbym się ograniczyć do 4 rdzeni :|.
MSI GS63VR PRO i7 za 4721zł.
Tutaj też ograniczenie do 4 rdzeni ale za to jest 16gb ramu.
MSI GL63 8RE na allegro za 4823zł
Co prawda wygląd gamingowy ale za to 6 rdzeniowa i7, gtx1060 6gb, win 10, ssd + hdd , matryca ips fullhd, wygodne rozmieszczenie portów :),
Co myślicie o lenovo legion y720? Na Allegro jest promocja i zapłacę te 300zł od zakładanego budżetu ale jest wszystko.
allegro.pl/oferta/lenovo-legion-y720-i7-16gb-1tbssd256gb-gtx1060-6gb-7736411289?reco_id=27323f28-3687-11e9-94af-246e96321100&sid=041047f9c36843e364ecb91b45c568a2755aa386fe7e14ee7421a14291fbf951
W tym wyborze musiałbym się ograniczyć do 4 rdzeni :|.
Zastanawia mnie ta firma Dream niby Polska sprzedaje składaki z Chin w tandetnych plastikowych obudowach a cena coby Alienware. To już ludzie aż tak ciemni że kupią byle g. ?
Na allegro jest masa sprzętów odnawialnych i leżaków magazynowych, dobrze czytaj aukcję. MSI GL62 jak i Lenovo y700 to starsze modele, nie warto.
Oferowany sprzęt to nowy i nieużywany produkt, pochodzący z nadwyżek magazynowych dla dużych sieci handlowych lub z indywidualnych zamówień. Produkt trafił ponownie do producenta, gdzie został przepakowany w pudełko zastępcze i dopuszczony ponownie do sprzedaży
Nie doczytałem rzeczywiście ale raczej i tak wolę MSI i tam masz “Laptop pochodzi z wyprzedaży producenta”. Rok gwarancji Door to Door .
Twoim zdaniem nie warto? To wszystko za 4823zł.