Na wstępie zastanawiam się, czy laptop, czy buda, bo laptop zajmuje więcej miejsca na biurku niż buda, a planuję kupić zewnętrzny monitor lub dwa monitory. Mam porównanie w biurze i jednak zewnętrzne monitory i zewnętrzna klawiatura mocno poprawiają komfort. Z drugiej strony laptop jest przenośny, a czasem gdzieś się jeździ, choć zazwyczaj laptopa nie zabieram.
Mam laptopa R540. Na tamte czasy sprzęt ze średniej półki. Odpalałem Visual Studio, NetBeans, środowiska programistyczne pod Linuksem i wszystko płynnie chodziło. Teraz poprzeczka została podniesiona. Jakiś czas temu wymieniłem dysk na SSD i trochę to przyspieszyło system.
Mam też dobry laptop służbowy, ale używać go prywatnych celów to tak średnio.
Istotne jest, czego tak naprawdę potrzebuję:
- Programowanie - aktualnie obracam się w technologiach wokół Javy, więc jak się odpali kilka dockerów, to trzeba mieć dużo RAM-u i dobre wsparcie dla wirtualizacji (bo Docker pod Windą korzysta z wirtualizacji, czyli uruchamia maszynę wirtualną z Linuksem).
- Obróbka wideo - obecnie to koszmar, bo brak wsparcia sprzętowego dla kodeków
- Technologie mobilne - od kilku lat się do tego przymierzam, no a na obecnym sprzęcie nie da się podziałać w tej branży, bo o ile sama IntelliJ IDEA się odpali i jako tako działa, to już aplikacje budują się kilka minut, a emulator wcale nie wstaje (natomiast na służbowym oficjalny emulator Androida wstaje natychmiast)
- Gry - tylko sporadycznie, bo są tytuły „obowiązkowe”, w które nie zagrałem ze względu na zbyt duże wymagania sprzętowe, np. The Witcher
Odnośnie podzespołów:
- Core i5 / i7 czy Ryzen? Musi być dobre wsparcie dla wirtualizacji i dla dodatkowych zbiorów instrukcji, których już się dużo pojawiło, SSE4, SSE5, AVX… Zdaje się, że jak będzie w miarę nowy procesor, to wszystkie powinny być zaimplementowane.
- Jeśli laptop, to musi być dobra matowa matryca
- Dobrze by było, żeby był to co najmniej tak bezawaryjny sprzęt jak R540
- 16 GB RAM to minimum (a czy można w jakiś inny sposób rozszerzyć?)
Specyfikacja mojego laptopa:
Intel Core i3 CPU M 350 @ 2.27GHz
ATI Mobility Radeon HD 4500 Series
W służbowym:
Core i7-10850H CPU @ 2.70GHz
Intel UHD Graphics Comet Lake GT2 R1