Witam wszystkich z tego że to nowy laptop wiec prosiłbym o ocenę kogoś rozsądnego.
Dane jego to:
Matryca 144MHz.
Normalne jest to że on w żadnej grze nie ma 144fps?
To po co wmontowali mu taką matryce?
Np gra o nazwie Crysis 2 - Maximum Edition działa mi max 52ftp czy to max rozdzielczość czy low nic się nie zmienia od 51-53ftp
NFS Need For Speed Payback ma 60ftp
Need for Speed Heat 45-35
Gra np Crysis 1 Działa mi od 80-111ftp oczywiście tylko przy minimum all detale razem z rozdzielczością.
I to ma być laptop to grania?
No jak by wiedział to bym kupił co innego.
Po co pisać takie bzdury np tu:
Płynna, komfortowa rozgrywka bez lagów i opóźnień to rzecz niezbędna, jeśli w ferworze rywalizacji gamingowej nie chcesz stać się mięsem armatnim. Z HP Pavilion Gaming nie zginiesz,
Gra 2011 rok 51ftp na minimum 800na600 to chyba nie jest płynna rozgrywka ;p.
Czyli jest ok tak tylko pytam
Jednym słowem dałem się nabrać.
Wystarczyło popatrzeć na jego konfigurację i od razu widać co on potrafi. A jak się na tym nie znasz, to trzeba było zapytać tutaj.
Dla mnie w takim CS:GO jest bardzo płynna. Kwestia gustu. Ja za płynną rozrywkę w ferworze rywalizacji uważam już 60fps więc dla mnie ten opis się zgadza. Nie wymagam od żadnej gry 150/200 fps. A jeżeli to dla ciebie takie ważne należało kupić laptopa z górnej półki ale tutaj ceny zaczynają się od 6/7 tysięcy w górę.
Sorry, ale to akurat jest kłamstwo. Konfiguracja tego laptopa pozwala na płynną rozgrywkę w każdej grze w FHD na średnich detalach. (płynną to znaczy od 40 do 60fps)
Jest wszystko ok. Nie dałeś się nabrać tylko po prostu się nie znasz. Chciałeś mieć sprzęt o wydajności za którą normalnie się płaci 7-8k płacąc 4k. To tak nie działa.
@Sidkwa
Właśnie go polecili mi na forum do granai tego laptopa mniejsza o to.
No ok 40-60 jest ok
“Nie wymagam od żadnej gry 150/200 fps. A jeżeli to dla ciebie takie ważne należało kupić laptopa z górnej półki ale tutaj ceny zaczynają się od 6/7 tysięcy w górę.”
To po co mu wstawili matrycę 144MHz jak ona działa 60MHz bo w grze mam tyle klatek.
Nikt mi nie powiedizał że gry z 2011 będą działać tak samo jak te z 2019roku
Zawsze myślałem im starsza gra tym będzie działać lepiej. I tak zawsze było.
Skoro na yt filmy ze gra z 2019 roku działa na 60ftp to pomyślałem że gry z 2012-2015,6 będą działać jak powinny.
No to być może źle podałeś swoje wymagania. Bo nie wierzę, że tutaj ktokolwiek ci źle doradził.
Nie, nie jest. Raz, że takie odświeżanie jest zdrowe dla oczu, dwa prawie wszystkie tytuły esportowe uruchomi w 150 i wyższej ilości klatek. Więc to nie jest żaden “chłyt marketingowy”
@anon7248146
Już nie przesadaj akurat do cs;GO działa idelanie z 144HMz wiec nie dla na iwnych bo gra się naprawde płynnie i w ogóle super.
Tak wiem ram doda mi z 10ftp ale nie we wszystkich grach.
Akurat na innym forum mi go polecili experci.
Na zdrowy rozsądek:
Jak gra działa mi z 2019 roku na 60ftp to jak gra z 2011 roku może działać na 51ftp
Co go tak ogranicza.
Mogłem dołożyć te 400zl i bym miał 1660ti a nie jakaś okrojone gówn… że tak powiem
Sterowniki kart, archaiczna architektura gry, brak wsparcia dla więcej niż 1/2 watki procka…
Powodów może być sporo.
Przyjmuje się, że gra jest płynna od 30fps, ja bym raczej 35-40 stawiał, a 60 jest OK. Niestety, większość kart nie obsłuży 144fps w FHD w wysokiej jakości. Po części to wina problemów w strukturze samej gry, po części wymagań. 144 jednak jest wartością 3x wyższą od tej “rekomendowanej” kilka lat temu, to i wydajność być musi 3x.
ramy mam w dualu tak w ogóle. Kto ci nawciskał że są w singlu.
No dla mnie to dziwne. Zawsze było że jak kupowałeś kartę z roku 2016np to gry z 2014 działamy na maxa. Może się pozmieniało. Płynnie to działa. Tylko o oczy mi chodzi. Lepiej to wygląda wszystko na 144Mhz. Różnice widać od razu. Np w Cs;go na telewizorze jak gram to mam 60ftp to prawie nikogo zabić nie mogę. A na laptopie lepiej jakoś mi się strzela.
Już samo przeciąganie okna na pulpicie z odświeżaniem 144 a 60 jest odczuwalne. Patrzenie na taki pulpit z wysokim odświeżaniem też zdecydowanie mniej męczy oczy. 144 to nie chwyt marketingowy. To po prostu komfort i wygoda dla naszych oczu nawet jeżeli gramy w gry które nigdy do tych 144 fpsów się nie zbliżają.
W świecie kart to być może tak działa. W laptopach jest inaczej. Zwróć uwagę, że taki Wiedźmin 3 który został wydany lata temu wciąż jest wykorzystywany jako benchmark dla nawet najnowszych kart.
No tak to mój 1 laptop taki. Zawsze miałem pc i to się sprawdzało.
Cała swoją wiedzę oparłem na pc nie wiedziałem że aż tak to się różni te laptopy.
Dziwnie bo on korzysta z dwóch kart a nie z jednej dedykowanej w Crisis2.
Dam screena:
W np CS;Go mam 100 wykorzystanie kary dedykowanej a nie jak tu 30%
Ta zintegrowana ma 0 czy 1.
Tu jest zupełnie na odwrót. Nie wiem już sam.
Najlepiej jak by wyłączyć ta zintegrowaną niedość że zabiera 2gb pamięci to nic nie robi. Ale nie da się.
Bo producent przoszczędził na kosztach IT/pojemności BIOS i walnął jeden generyczny profil, dałby 2 dla laptopów bez dedyka 1 GB, z dedykiem 256 MB do pulpitu.
Co do RAM, to bezwzględnie musisz dołożyć, 6 GB będzie niekorzystnie na 1660 wpływało, wybacz, to standard sprzed 6 czy 8 lat do “gamingowych” maszyn.
@Gajwer
Sterowniki no z strony producenta. Zresztą tu mam taki program HP co on mi sam all znajduje i ściąga najnowsze sterowniki od producentów. Wiec myślę że jest ok. Sam osobiście pobierałem od nvidia stery.
Powiem tak:
Rozdzielczość 800/600 vs 1920 x 1080 Ta sama ilość latek
Detale: Wysokie/weterajsie/ ultra To samo bez naczaczenia ta sama ilość ftp 51-53.
Chodzi o Crysis 2
Mogę wybrać grę z jakiej grafiki chce włączyć dam screena
I jak wybiorę tą zintegrowaną to mam 25-31ftp
A jak wybiorę to dedykowaną to mam 51ftp
Dziwnę. Bo i tak korzysta z zintegrowanej aż ponad 60%.
@anon7248146
Ram już domówiłem 2x8gb
Na yt jak było pokazane gry na 8/16/32gb to nie było różnicy żadnej niędzy nimi w grach.
W NFS najwięcej bo 10ftp wzrastało a tak to tylko 1,2ftp więcej w inne gry a czasem nawet to samo.
Wiec jakieś rewelacji się nie spodziewam wkładając tam więcej ramu.
Tym bardziej jak patrzę w alt+ctrl+del w wydajności to mam zapasu 1gb ramu zawszę jak włącze gre. Może to mylnie pokazuję.
He wiem zrobiłem to jak go kupiłem.
Trochę dziwne czy na maxa czy na minimum ta sama ilość FTP
Coś go chyba ogranicza.
Jeszcze bios ma okrojony nie ma w ogóle zakłądki adwance(zawansowane ustanienia)
Ram pokazuję że działa 1884MHz a nie 2666MHz może dla tego że w stanie spoczynku i jak grę odpalę to się powiększa może.
W biose bym ustawił na maxa ale się nie da bo nie ma adwance
Odechciewa mi się grać na 50ftp w gry. Dla gracza to nie do przyjęcia. Przynajmniej dla mnie.
Mogli w opisie napisać że gry z 2011 + Nowsze będą działąć do 51ftp na laptopie z 2019 roku w kategorii dla graczy.
Że jakie co?! Topowe konsole do gier wyciągają 30-60fps i to jest do przyjęcia przez graczy a ty marudzisz??? To idź pograć w prawdziwą piłkę - tam będziesz miał prawdziwy framerate. Ciekawe ile wyciągniesz…