Mam szerokie ramki i jestem zachwycony, idąc na klopa łapię za ramkę i nawet się nie zastanawiam czy się nie urwie bo nie ma na to najmniejszych szans że cokolwiek w ten sposób uszkodzę.
Zawsze tak nosiłem ThinkPada.
Za 2200 dostaniesz przyzwoity, budżetowy laptop. Czasem, ale nieczęsto, nawet z jakąś znośną grafią (Twój).
Musisz być tylko świadomy, że jakość będzie OK, nie “Super”, takie obietnice tylko w sklepie dla idiotów. Jeżeli masz zamiar wybrzydzać, ze chcesz super matrycę, podświetlane klawisze, aluminiowa obudowę na 10 lat i ma być wydajny, to sprzedaj nerkę. W tej cenie wszystkie sa OK, jeden ma lepsze jedno, drugi cos innego.
@zyciepisze
Cześć, model który wybrałeś posiada, przyzwoitą konfigurację, lecz niestety jeżeli zależy Ci na dobrej jakości matrycy to zupełnie nie w tą stronę. Lenovo posiada matrycę TN o słabej jakości.
Wydajność dobra, gamingowy. Kultura pracy - poszukaj recenzji, ja bym myślał o 17 jeszcze, jak “tylko domowy”. Tylko jak chciałeś “okazjonalnie jakaś gra”, to tańszy z 1050 był OK. Ten do Cyberpunka już chyba kupujesz.
W każdym gamingowym lapku ten problem jest, to nie stacjonarka. Powietrza na matryce nie bój się, nie osmali Ci nosa, no chyba, ze masz cos koło 20 dioptrii i z 10 lub mniej centymetrów korzystasz.
Zwróć uwagę co wklejasz w linkach:
pierwszy wkleiłeś Lenovo z grafika 1650 za 2799, to dobry deal dla Ciebie.
drugi wkleiłeś lenovo z grafika 1050 za 2899, to deal do dupy. Ta sama wydajność co zakałdajac topic za 2200 miałeś.
Drodzy panowie, znalazłem laptopa który spełnia 99% moich oczekiwań dokładnie chodzi o
jest ładny, ma matrycę ips,białą podświetleną klawiaturę, aluminium,nie dmucha mu na ekran
Wiem Lenovo L340 byłby tańszy z lepszą grafiką ale jak dla mnie czegoś mu brakuje kwestia gustu i skoro ja nie stawiam całkiem na gaming to bardziej byłbym skłonny wybrać Acera i teraz ostatnie pytanie do was ??? Co jest w stanie
wyciągnąć ten Ge Force MX250 w takiej konfiguracji ?jakie gry?
Praktycznie żadne nowe, takie np. Metro Exodus odpada, jazda będzie od 20 na powierzchni do 80 FPS w wąskich tunelach. Wiedźmina 3 powinieneś na średnio-niskich mieć grywalnego w HD+ pewnie w okolicach 40 fps, ale spadki w walce/miastach mogą być. Mam tylko nadzieje, zę to “pełny MX”, nie wersja Max-Q (jeszcze słabsza z 20-30%).
MX 250, pisałem Ci już wcześniej, nie jest kartą do gier. To kartą na której jakieś gry uruchomisz, praktycznie to samo co Vega 11 w stacjonarce czy odpowiednik w laptopie. Różnica w porównaniu z 1050 wynosi 1 do 2 dla 1050.
Osobiście za 3200 laptopa z MX 250 bym nie brał, przecież w tej cenie zaraz już 1650 lataja o wydajności 3x. Ten laptop, zakładając “na kilka lat, czasem jakaś gra” nie sprawdzi się - prawie żadna nowa gra nie pójdzie na tym znośnie, a mówimy o styczniu 2020, nie 2023.
Nie kojarzę tego sklepu, ale jeżeli chcesz “niedrogi laptop o dobrym wykonaniu i żeby jakieś gry szły” to zobacz ten, na start dolicz 150 zł na dołożenie drugiej kości 8 GB RAM.
ewentualnie tn sam, bez systemu, ale na 17 calach
ewentualnie znowu lenowo, ale już na o WIELE lepszej 1650
RX 560 był trochę słabszy od 1050, ale sterowniki nowe sporo poprawiły, a zielone karty już wsparcia nie mają (te 1050). Jeżeli naszła Ciebie ochota na gry, to może jednak pomyśl o 17, i wygodniej i trochę wyższa kultura pracy w porównaniu z 15.
O! Walka na statystyki - to lubię! Tyle, że podawanie firmy “naprawiającej” z USA (inny marketshare - o modelach nie wspominając - niż choćby na świecie), która jest znana głównie dzięki procesowi z Google i ma średnie notowania to tak nieco mija się z celem…
Ode mnie taki ranking oraz tzw. predykcja awaryjności na podstawie aktualnych danych. Bonus - jakie marki są/będą na topie (nie gwarantuję, że art nie jest przysponsorowany ) . @zyciepisze Jeśli patrzysz tylko na cenę to bierz najmocniejsze flaki w danym budżecie, bez względu na markę.
Nigdy nie twierdziłem, że Lenovo jest super, fakt jest nieco gorsze od topowych marek, ale to nie są różnice (dla mnie!) uzasadniające cenę +30%. Wyprzedza tez kilka innych.
Natomiast w Twoich danych jest bardzo ciekawy wykres, tam była bodaj awaryjność 25% po 3 latach dla netbooków, 20% dla entry level laptops i 18% dla premium! To może wskazywać, ze najlepsze laptopy psują się równie łatwo jak budżetowe (problemy z chłodzeniem i usmażona elektronika? za cienka obudowa pęka?).
Oczywiście to wszystko dane historyczne, bo dotyczą sprzętu sprzed 3-5 lat, nie współczesnego. Dodatkowo mamy różne serie etc. Na dokłądkę kompletnie zabrakło danych dla laptopów w wieku 5-7 lat + (tzw. poleasingowe jeszcze na i5 2/3xxx), tam bym się spodziewał pogromu.
Na podstawie tego wszystkiego można jednak wysnuć wniosek, że połowa laptopów zakupionych w 2020 r. ma szansę ~50% dożyć 5 urodzin. W najgorszym przypadku zaś nasz laptop ma 75% dożyć 3 lat, a przy dozie szczęścia awaria trafi się jeszcze na gwarancji.
Czyli: współczesne laptopy kupujemy na 3-5 lat, nie dłużej.