Laptop i cienkie ramki

Wydajność dobra, gamingowy. Kultura pracy - poszukaj recenzji, ja bym myślał o 17 jeszcze, jak “tylko domowy”. Tylko jak chciałeś “okazjonalnie jakaś gra”, to tańszy z 1050 był OK. Ten do Cyberpunka już chyba kupujesz. :wink:

Według recenzji procek trochę się grzeje i powietrze wydmuchiwane jest pod ekranem na matrycę trochę mnie to odstraszyło😶

Jest wgl wersja szara z białym podświetleniem ?

W każdym gamingowym lapku ten problem jest, to nie stacjonarka. Powietrza na matryce nie bój się, nie osmali Ci nosa, no chyba, ze masz cos koło 20 dioptrii i z 10 lub mniej centymetrów korzystasz. :wink:

Zwróć uwagę co wklejasz w linkach:

• pierwszy wkleiłeś Lenovo z grafika 1650 za 2799, to dobry deal dla Ciebie.
  • drugi wkleiłeś lenovo z grafika 1050 za 2899, to deal do dupy. Ta sama wydajność co zakałdajac topic za 2200 miałeś.

Drodzy panowie, znalazłem laptopa który spełnia 99% moich oczekiwań dokładnie chodzi o

jest ładny, ma matrycę ips,białą podświetleną klawiaturę, aluminium,nie dmucha mu na ekran
Wiem Lenovo L340 byłby tańszy z lepszą grafiką ale jak dla mnie czegoś mu brakuje kwestia gustu i skoro ja nie stawiam całkiem na gaming to bardziej byłbym skłonny wybrać Acera i teraz ostatnie pytanie do was ??? Co jest w stanie
wyciągnąć ten Ge Force MX250 w takiej konfiguracji ?jakie gry?

Praktycznie żadne nowe, takie np. Metro Exodus odpada, jazda będzie od 20 na powierzchni do 80 FPS w wąskich tunelach. Wiedźmina 3 powinieneś na średnio-niskich mieć grywalnego w HD+ pewnie w okolicach 40 fps, ale spadki w walce/miastach mogą być. Mam tylko nadzieje, zę to “pełny MX”, nie wersja Max-Q (jeszcze słabsza z 20-30%).

MX 250, pisałem Ci już wcześniej, nie jest kartą do gier. To kartą na której jakieś gry uruchomisz, praktycznie to samo co Vega 11 w stacjonarce czy odpowiednik w laptopie. Różnica w porównaniu z 1050 wynosi 1 do 2 dla 1050.

Osobiście za 3200 laptopa z MX 250 bym nie brał, przecież w tej cenie zaraz już 1650 lataja o wydajności 3x. Ten laptop, zakładając “na kilka lat, czasem jakaś gra” nie sprawdzi się - prawie żadna nowa gra nie pójdzie na tym znośnie, a mówimy o styczniu 2020, nie 2023.

Kurde hmm skoro już tak skoczyłem z tym budżetem do 3 …to może polecisz mi coś za 3? w deseń tego Acera :confused:

Nie kojarzę tego sklepu, ale jeżeli chcesz “niedrogi laptop o dobrym wykonaniu i żeby jakieś gry szły” to zobacz ten, na start dolicz 150 zł na dołożenie drugiej kości 8 GB RAM. :wink:

ewentualnie tn sam, bez systemu, ale na 17 calach

ewentualnie znowu lenowo, ale już na o WIELE lepszej 1650

RX 560 był trochę słabszy od 1050, ale sterowniki nowe sporo poprawiły, a zielone karty już wsparcia nie mają (te 1050). Jeżeli naszła Ciebie ochota na gry, to może jednak pomyśl o 17, i wygodniej i trochę wyższa kultura pracy w porównaniu z 15.

O! Walka na statystyki - to lubię! Tyle, że podawanie firmy “naprawiającej” z USA (inny marketshare - o modelach nie wspominając - niż choćby na świecie), która jest znana głównie dzięki procesowi z Google i ma średnie notowania to tak nieco mija się z celem…
Ode mnie taki ranking oraz tzw. predykcja awaryjności na podstawie aktualnych danych. Bonus - jakie marki są/będą na topie (nie gwarantuję, że art nie jest przysponsorowany :wink:) .
@zyciepisze Jeśli patrzysz tylko na cenę to bierz najmocniejsze flaki w danym budżecie, bez względu na markę.

Żadna walka, naprostowuję po prostu. :wink:

Nigdy nie twierdziłem, że Lenovo jest super, fakt jest nieco gorsze od topowych marek, ale to nie są różnice (dla mnie!) uzasadniające cenę +30%. Wyprzedza tez kilka innych.

Natomiast w Twoich danych jest bardzo ciekawy wykres, tam była bodaj awaryjność 25% po 3 latach dla netbooków, 20% dla entry level laptops i 18% dla premium! To może wskazywać, ze najlepsze laptopy psują się równie łatwo jak budżetowe (problemy z chłodzeniem i usmażona elektronika? za cienka obudowa pęka?).

Oczywiście to wszystko dane historyczne, bo dotyczą sprzętu sprzed 3-5 lat, nie współczesnego. Dodatkowo mamy różne serie etc. Na dokłądkę kompletnie zabrakło danych dla laptopów w wieku 5-7 lat + (tzw. poleasingowe jeszcze na i5 2/3xxx), tam bym się spodziewał pogromu.

Na podstawie tego wszystkiego można jednak wysnuć wniosek, że połowa laptopów zakupionych w 2020 r. ma szansę ~50% dożyć 5 urodzin. W najgorszym przypadku zaś nasz laptop ma 75% dożyć 3 lat, a przy dozie szczęścia awaria trafi się jeszcze na gwarancji. :wink:

Czyli: współczesne laptopy kupujemy na 3-5 lat, nie dłużej.

Kupując laptopa za 2-3k jestem wstanie to zaakceptować. Jednak wydając 7-8k za laptopa liczę na te minimum 7 lat bezawaryjnej pracy. :wink:

7 - 8 k no nie do tego stopnia budżetu nie podciągne :joy:

Pierwszy bym Ci napisał:
Człowieku ogarnij się, kup stacjonarkę full wypas za 5K, a na wyjazdy jakiegoś budżetowca z 1050. :wink:

Moja radę znasz, wybierz coś z 1050/rx560 w granicach 2,5 k. Grafika akurat pozwoli Ci w coś pograć, sporo nowszych w niższych ustawieniach też pójdzie. Z jakością też nie szalej. AMD zrobiło spory skok i Intel też musi się postarać, jest spora szansa, ze 1-2 następne generacje mocno wydajność pchnął i sprzęt szybciej się zestarzeje. Podobnie z grafika (jeżeli Raytracing się przyjmie).

Nie wiem czy mówiłem ale nie chcę stacjonarki ,bo już przeżyłem, miałem, skończyło się nawet sam ją składałem, chodziła jak złoto ale bywa czasy się zmieniają, dla mnie głupotą jest teraz śleńczenie przed czymś takim ,dobra może coś wybiorę z tych waszych propozycji dzięki za chęci tak czy inaczej .Pozdrawiam :smile_cat:

Lenovo IdeaPad L340-15 i5-9300H/8GB/256 GTX1650
W tym modelu przy rozbudowie dysku czy ramu musisz poprzednie wyciągnąć, nie masz możliwości dołożenia. Tylko zostaje zastąpienie.

Modele, które podałem, wydajnościowo podobne z tym że możesz je rozbudować.

Ewentualnie z wydajniejszą grafiką
HP Pavilion Gaming R5-3550H/8GB/512 GTX1650

Jeżeli chodzi o Acer Aspire 5. Jest nowsza wersja.
Acer Aspire 5 i5-10210U/16GB/512 MX250 Czarny

@Gajwer Najbardziej do mnie przemawia ten Acer Aspire 5 , swoją drogą ten też jest spoko z GTXem ale już szersze ramki na ekranie po bokach niż w “piątce” ,czy się mylę ???

Jest i z cienkimi ale budżet również wysoki sprawa dla mnie do przemyślenia :wink:

3600 zł, to już półeczka 1650, nie słabszych 150TI. :wink:
W tej cenie przegrywa dla mnie z Asusami z mocniejszą grafiką.

@anon7248146 nie nie, podniosłem się z 2200 bo okazało się że za tyle nie można kupić laptopa z dobrą matryca, potem dołożyłem trochę do grafiki bo nie chcę żałować i biedolić po zakupie że “w razie w” żadna gierka nie chodzi ale to nie znaczy że będę dokładał teraz w nieskończoność
To już jest ten pułap gdzie trzeba odpuścić Aspire 7 lub 5 spełnia moje oczekiwania w 100%, pewnie wezmę na początku opcję z 8 gb a w przyszłości rozbuduję do 16 skoro można, kolego @Gajwer dzięki za propozycję !

… ale ja nawet do tego nie namawiam. :wink:

Mówię tylko, że w mojej ocenie sprzęt nie jest tyle wart i choćby na lepszą grafikę lub dodatkowe 8 GB RAM mógłbyś zaoszczędzić biorąc nie i5-9300H, a i5-8300H lub nawet Ryzena. Dwa ostatnie sa tańsze, a różnica między 9300 i 8300 równa błędowi pomiarowemu (0,5% w passmarku nie da nawet jednego fps w grze). :wink:

Ogólnie laptop nie jest zły i będziesz zadowolony raczej. :wink:

@anon7248146 Też tak myślę :facepunch: