Laptop z Windows 8 nie włącza się

Upewnij się czy to nie RAM - jak masz dwa moduły pamięci, usuń jeden i sprawdź. Jak bez skutku, to spróbuj na drugim.

To nie pomogło :confused:

Teraz wyświetla mi komunikat na czarnym tle:

reboot and select proper boot device

S.M.A.R.T. Capable but Disabled.

Ten komunikat świadczy iż Bios nie monitoruje SMART dysku.

Jaki to dysk? Producent, typ, seria?

Podłączasz go do laptopa? Czy masz jakiś sprawny komputer pozwalający wypalić płytę CD lub pena?

reboot and select proper boot device - brak systemu operacyjnego na wybranym nośniku.

To mi bardziej wyglada na problemy z samym biosem. Komunikat, który Ci się wyświetlił, jak słusznie zauważył kolega, dotyczy wyłączenia SMART dysku i tyle. Sam z siebie nie jest groźny :wink:

Problem dotyczy komputera stacjonarnego. Resetowałam biosa wyciągając “baterie”. Windowsa mam nagranego na płycie i ustawione w biosie, aby startował z CD.

Zdjęcie specyfikacji dysku w linku: https://zapodaj.net/5d27cabac08e0.jpg.html

To dysk SATA2 3,5” 7200 obrotów/min. Czy był na nim system? Dopiero próbujesz instalować?

Jaki system i jaka płyta z systemem – firmowa, czy wypalana? Komunikat sugeruje iż płyta nie jest bootowalna.

Na tym dysku kiedyś system był, później ten dysk zmieniłam na inny, ale mi się zepsuł, więc chciałam z powrotem użyć tego. Nie wiem czy coś na nim jest, może być tam jakiś system. Próbuję teraz zainstalować system windows 7 i jest to płyta przegrywana, która mi działa na pewno, bo kolega z niej instalował system i było wszystko ok. Kiedy próbuję odpalić komputer z tym dyskiem, bez płyty żeby sprawdzić czy jest coś na tym dysku, to wyświetla ten sam komunikat. Podejrzewam, że coś jest w biosie namieszane, albo dysk zepsuty.

Jeśli możesz wejść w Bios, zmień ustawienia kontrolera SATA na IDE i zobacz czy dysk zacznie bootować. Czy możesz podać nazwę płyty gł. komputera.

Płyta główna asrock conRoe 945g - dvi

Tu muszę mieć coś źle ustawione. Nie wykrywa mi dysku, choć jest podłączony. 

https://zapodaj.net/3285f2941bed3.jpg.html

Zmieniłam w SATA I na CD

SATA II na dysk

Znowu błąd: Ultra DMA Mode-5, S.M.A.R.T. Capable and Status OK

W ustawieniu ze zdjęcie dysk SATA możesz podłączyć do portu SATA2 lub SATA4
str 33 instrukcji

ftp://europe.asrock.com/Manual/ConRoe945G-DVI.pdf
Pozostałe porty SATA na płycie są wyłączone
CD/DVD jest podłączone do portu IDE?
Kolor Biosu sugeruje kłopoty z kablem VGA

Podłączyłam dysk do SATA 2, a CD do SATA 4 i coś ruszyło, płyta zaczęła chodzić. Fajnie już coś się dzieje. Dzięki

Wszytko działa jak należy. Wielkie dzięki :slight_smile: