Cześć. Chce zakupić laptop za 2500-3000 do użytku codziennego. Przeglądanie internetu, w miare szybki, oglądanie filmów, jakaś nietragiczna bateria, nie za ciężki+ licencja na win10. Nie znam się na tym kompletnie, jednak coś wyszukałem. Oto kilka pozycji:
Huawei bym odrzucił póki co, chyba że lubisz być królikiem doświadczalnym i zbadać na sobie czy Huawei potrafi robić laptopy i się nie zaczną psuć np. po 2 latach.
Ogółem wybrałbym chyba ten punkt 3 ze względu na to, że na pewno odpali płynnie film w 4K na telewizorze, a ten ode mnie to musiałbym jakiś test widzieć.
Nie jest to pierwszy model tej marki, więc jak tu mówić o byciu królikiem doświadczalnym? Zresztą testy można znaleźć w sieci. Osobiście jeżeli miałbym ten budżet wybrałbym
Większy brat również wypada dobrze, posiada wydajniejszą grafikę jeżeli masz zamiar w coś grać
Alternatywa z innych marek
HP Pavilion 15 i5-8265U/8GB/240/Win10 IPS
Acer Aspire 5 i5-8265U/8GB/240SSD/Win10 FHD MX130
Również z lepszym wyposażeniem. Dodatkowo Acer i HP posiadają wydajniejszy procesor.
Tylko aluminiowa obudowa, do laptopa z założenia będącego w domu, a nie podróżnego, to nie mus
I5 8xxx, to fajny procesor, ale nie domowy, a szczególnie z dodatkową grafiką idziemy w jakieś gamingo lub programowanie. Pameć RAM 8 GB da Ryzena to OK, dla Gamingowej i5 niet
No i na koniec: w domowej -budżetowej kategorii ryzeny 3 i 5 biją intele, może z najnowszymi traca pare % na procesorze, ale na integrze odrabiają. Nie do kgier, ale np. 4k na TV lub cos podobnego. Laptop domowy powinien być możliwie uniwersalny
Z matrycą może racja, można wybrać innego producenta z lepszą, tylko dopłacać i dopłacać żeby dość do najlepszych modeli po 5 tys, bo lepsza obudowa czy cos… bezsens Cykl życia laptopa nie przekracza przeciętnie pewne 5 lat, więc…