Witam jak w temacie, mam problem gdyż dzisiaj postanowiłem włączyć rano jak każdego dnia laptopa, wszystko okej laptop normalnie się uruchomił, teraz znowu uruchomiłem laptopa i zawiesił on się na logo producenta ‘‘ASUS’’ i nie reaguje, czytałem na innych forach, że trzema wejść do BIOS-u klawiszem F2, lecz gdy to robie laptop nawet nie reaguje nie mogę nic zrobić nawet uruchomic systemu z pendrive. Dodam, że z laptopem nic nie było robione nie upadł, nawet na przeglądarce dziś nie siedziałem, była uruchomiona tylko aplikacja ‘‘Teams’’ prosze o pomoc. Laptop ma Windowsa 10 nawet się nie kręci te kółeczko nad tym logiem Asusa, które zawsze się powinno kręcić.
Laptop zawiesił się na logo ASUS - ASUS X540MA
Do wymiany klawiatura lub płyta główna…
Dlaczego odrazu do wymiany klawiatura, klawiatura działa napewno, może to jakiś problem z dyskiem, a nie płytą główną
Na płycie głównej jest złącze i kontroler klawiatury, które mogło ulec uszkodzeniu. Jeśli byłby to dysk, to bez problemu wejdziesz do BIOS (sam napisałeś, że nie możesz wejść do BIOS klawiszem F2 ani uruchomić systemu z USB)
Może spróbuj przytrzymać przycisk F2 i włącz komputer trzymając go do pojawienia się komunikatu Entering to BIOS lub podobny.
Udało się wejść do BIOS-u co mam robić?
To dobrze, spróbuj załadować ustawienia domyślne. (prawdopodobnie jest opcja "load defaults settings " i zapisać ustawienia.
A jak masz ustawiony teraz kontroler dysku (AHCI czy ATA)?
Czy BIOS widzi dysk?
Nie ma takiej opcji przynajmniej ja jej moge nie widzieć u dołu mam nastepujące opcje: Default(F9),Save & Exit(F10), Boot Menu (F8), Advanced Mode(F7)
Kontrolek dusku to ATA, Tak owszem BIOS wykrywa Dysk.
Co mam robić w takim razie?
Naciśnij F8 i podaj czy widzisz system? (Windows Boot Manager)
Czasami wystarczy wybrać system z dysku.
Powinno być AHCI… ale tą opcję zaznacz przed ponowną instalacją systemu. Podejrzewam jego błąd.
Wyskakuje informacja ‘‘The system cannot find any bootable devices’’ dodam, ze w tym komputerze jest jakis styl tworzenia partycji GPT czy jakos tak a nie domyslnie MBR.
Teraz używa się GPT. Zainstaluj system ponownie…
Ale to co sie w takim razie stało? System usunął się tak sam z sibie? przeciez to nie mozliwe
Jak uda mi sie wejsc klawiszem ‘‘esc’’ do tego menu boot czy jakos tak
Najpierw wyłącz komputer, potem naciśnij klawisz F8 i wybierz pendrive z systemem.
Wyszedłem przed chwilą z biosu nie wiem czy uda mi się wejść tam ponownie.
Mam to zrobić w BIOS-ie czy po prostu podczas włącznia komputera spamowac F8 az cos wyskoczy
Spróbuj jak myślisz… obydwa sposoby są dobre.
Wybrałem boot z Pendrive, ale nadal logo Asus i nic wiecej, czekam az sie sytuacja rozwinie dalej…
Noi czym może to być spowodowane/dlaczego system sie sam usunął?
Może malware, albo jakaś aktualizacja itp.