Lenovo G550 - wymiana komponetów

Hmm teraz znowu natrafiłem artykuł gdzie PM45 jest najsłabszą z wersji chipsetu w tych laptopach i uciągnie tylko T6600 i 4GB RAM… Może faktycznie zrób tylko dysk:
Podmieniając dysk zmieniasz go 1 do 1, czyli wkładasz w miejsce HDD i instalujesz na nim system. Jak chcesz użyć kieszeni to wymontowujesz napęd i montujesz w jego miejsce caddy, z tym, że dysk się tam znajdujący nie może być systemowy, więc i tak zostaje zamiana na zwykłym slocie i włożenie HDD w kieszonkę.

Czyli w takim razie kup dysk SSD 240 GB, (można niby 120, ale pewne cos tam dodasz jeszcze), zrób czystą instalację winda i tyle.

Ewentualnie napisz do suportu Lenovo i poproś o wskazanie/przesłanie strony z dokumentacją tego laptopa, bo chcesz wymienić/procek/ ram, a w sieci ciężko wyszukać szczegóły. Oni na 100% mają zestawienie co ten czip wspiera, gorzej czy zechce im się szukać :wink:

to Ci niewiele da, jeżeli chcesz wymieniać procek, to sens ma tylko q9100 i qx9300, 4 rdzenie zamiast dwóch, czyli to co obecnie minimalne na rynku, to spełniasz. Wtedy dodajesz RAM do 8 GB i z SSD będzie prawie jak nowy lapek za 1,5-2k obecnie :wink:

Adata i Patriot sa ok, różnice drugorzędne.

Przy nikłej różnicy w cenie sugeruję:

Sam polecałem niedawno tego Patriota, ale podobno po zapełnieniu ponad 50% transfer wyraźnie zwalnia, więc za jakiś czas jakbyś np. zmieniał laptopa może już kiepsko działać.

• jakie różnice?
    ten patriot też znalazłem niepochlebne opinie

CX400 słabsze podzespoły w środku i w razie uszkodzenia trudniej przywrócić dane. Wg mnie lepiej dopłacić przy takiej inwestycji raz na kilka lat, choć zasadniczo ten CX będzie wystarczający do takiego laptopa.

troszek poczytalem i polecaja tez taki dysk https://www.morele.net/dysk-ssd-adata-su900-256gb-sata3-asu900ss-256gm-c-976060/

Gwarancja 5 lat też dobry pomysł.

teraz mam pytanie odnośnie dysku SSD do mojego G550. Troszke poszukałem i wybrałem kilka pozycji, proszę o opinie, który wart zakupu :

1. https://www.morele.net/dysk-ssd-silicon-power-ace-a55-128gb-sata3-sp128gbss3a55s25-1533524/
    plusy dla mnie : cena /najtanszy/ , 3 lata gwarancji

plusy dla mnie : technologia MLC, dobra jakość, 3 lata gwarancji

plusy dla mnie : cena /tanszy od mx500- podobno wystarczy przy moim użytkowaniu/ , niezawodność - mimo TLC, podobno nie zwalnia po zapelnieniu powyzej 50-60% , super jakość ? , 3 lata gwarancji

plusy dla mnie : technologia MLC, dobra jakość, 5 lata gwarancji

wiem że to różne pojemności, a co za tym idzie rozbierzność cen, jednak na dzień dzisiejszy to sam nie wiem ile mi potrzeba na dysk systemowy, na starym HHD będe miał archiwum multimedi (kupuje kieszeń zamiast dysku optycznego dvd)

Żywotnością się nie przejmuj, dodatkowo większy dysk pożyje dłużej niż mniejszy. Wiećej komórek pozwoli na większe żonglowanie , wypełnienie limitu potrwa dłużej :wink:

Każdy Silicon Power to porażka więc bardzo gorąco odradzam. Z pozostałych w zasadzie Bx do zastosowań domowych jest wystarczających. Płacisz dodatkowo do Irdm za kości MLC, a do SU za 5 lat gwarancji. Zależy ile ma to dla ciebie znaczenia to wybierasz odpowiedni dla siebie. Wydajność w systemie będą mieć identyczną.

1 polubienie

czy jest możliwość wymiany CPU na T9550 - 2.66 Ghz / cache 6 MB L2 / 1066 MHz FSB, delikatnie lepszy ? (od modelu P8700 - 2.53 / 3MB / 1066)… wiem ze osiągi będą kolosalne :grin: jednak one są w tych samych cenach

Nie wiadomo czy pójdzie, spróbować możesz.

zdecydowałem się na zakup i instalacje :
procesor T9550 - 2.66 Ghz / cache 6 MB L2 / 1066 MHz FSB
+
dysk GoodRam IRDM 240GB SATA 3 (IR-SSDPR-S25A-240).

Zainstalowałem nowy system na dysku SSD, procesor śmiga jak szalony ![:D]

Operacja tuning Lenovo G550 uważam za zakończoną.

ps. dziękuję wszystkim za pomoc ! :sunglasses:

Ciesze się, zę się cieszysz :wink:
Ten nowy procek jest o połowę wydajniejszy od starego (czyli osiąga Poziom Atomów N4xxx), szkoda tylko, że quada nie dałeś :wink: Więcej BOOSTA pewnie wynika z SSD niż procka samego :wink:

Dzięki za opis, przynajmniej wiadomo, że jednak na tym chipsecie te wyższe modele CPU działają.

Czy mógłbyś się na koniec pochwalić zrzucikiem z CPU-Z z zakładki CPU?

t9550%20i%20dysk%20240gb%20ssd

11 posts were split to a new topic: Wymiana komponentów w Lenovo G550