Jeszcze raz powtórzę bo in tak sam nic wiecej nie zrobisz. Albo wymiana płyty albo do serwisu.
A gadanina typu przez co biosm mozna aktualizowac i co dla kogo jest starym laptopem jest bez sensu bo nie ma nic wspólnego z tematem.
Skoro nie została podjęta próba zaktualizowania, to niczego nie wiadomo. Ani tego, czy faktycznie hasło które jest, jest administracyjne, ani tego, czy problem dotyczy błędu w sofcie. A nawet gdyby było hasło, to w tym modelu można je zresetować, a nawet kupić gotową kość BIOSu już zaprogramowaną. Wymiana płyty z tak błahego powodu, to jak wymiana auta z powodu kapcia.
Napisałem wyraźnie. Albo ,albo. Znowu problem ze zrozumieniem?
P.S. Nie nudź już
wasabi1084 ma rację co do możliwości wadliwego biosu.
Wskazuje na to fotka autora na której widać to:
Wielokrotnie na stronach supportu Lenovo przewija się pytanie o napis:
FOR EVALUATION ONLY. NOT FOR RESALE.
Prawie zawsze jest odpowiedź uszkodzenie biosu.
Gwoli ścisłości to nie jest screen z mojego lapka tylko kolesia z innego forum.
U mnie na tej planszy (wchodzi do niej tylko, kiedy nie ma dysku) na czarnym tle w ogóle nie pokazuje jaki jest BIOS, pokazuje tylko pierwszą linijkę i że sprawdza chyba, że nie ma z czego zabootować systemu z migającym kursorem i zaraz z automatu przechodzi do Boot Menu.
Co właściwie może oznaczać również jego uszkodzenie…ale niekoniecznie, bo może też być wynikiem braku dostępu.
All Rights Reserved
FOR EVALUATION ONLY. NOT FOR RESALE
Oznacza tylko typ licencji.
To po prostu licencja testowa, na okreslony czas, bez prawa odsprzedarzy
Niejednokrotnie oprogramowania powiązane z licencją ewaluacyjną lub licencją nieprzeznaczoną do odsprzedaży nie będzie działać lub działać w ograniczonym zakresie, chyba że licencjobiorca uzyska odpowiednie stałe klucze licencyjne.
P.S. Co do wpisów na forach to za wiele ich nie ma a te co sa wskazuja na jeszcze jeden problem.
Nie mozna zaktualizować biosu.