Lenovo G580 - jak wyłączyć hasło biosu Windows 10?

Hasło do wejście w UEFI/BIOS wcale nie musi być zapisane w CMOS lub na dysku. Co bywa częste ale nie jedyne
Moze być w flashu Uefi, moze być w dedykowanych układach zabezpieczeń, np. TPM. Moze tez być w kontrolerze chipsetu. Bez informacji od producenta i gdzie ono jest zapisywane nic nie zrobisz skoro reset cmos nic nie daje.
P.S. Jesli UEFI jest w trybie Legacy i system został w tym trybie zainstalowany to nie istnieje mozliwośc wejścia do UEFI z pozycji WinRE. Nie istnieje wtedy takie cos

W przypadku tego komputera wychodzi na to, że hasło jest w jakiś sposób zapisywane w BIOSie. Wnioskuje to na podstawie tego, że sprzedają zaprogramowane kości, bez hasła do tego modelu. Jednak zastanawia, że ktokolwiek, kto potrafi wymienić kość BIOSu, w ogóle potrzebuje zaprogramowanego chipu. :woozy_face:

Natomiast problem z wejście w ustawienia UEFI w tym modelu jest dosyć powszechny.

Tak jak sugerowałem wcześniej, sprawdzić, czy jest aktualizacja BIOSu, jeśli jest, to istnieje szansa, że rozwiązuje ten problem.

Nie wiem, czy dobrze rozumiem.
Skoro mam jak wyżej na moim screenie sytuację taką, że nie mam w tym menu wejścia do UEFI Firmware Settings - to według twojej odpowiedzi, system jest zainstalowany w trybie Legacy.
OK - wówczas nie ma możliwości wejścia do UEFI z pozycji WinRE.
Teraz jeśli zresetuję BIOS/UEFI wyjmując baterię CMOS i BIOS/UEFI ustawi się na ustawienia domyślne, czyli UEFI a nie Legacy, to system wówczas najnormalniej nie odpali.
I jeśli hasło BIOSA się nie zresetuje, bo jednak nie ma pewności, że właśnie tam jest zaszyte…to wówczas, pozostanie mi instalacja systemu od nowa (też do końca nie wiadomo, czy będzie możliwość bootowania z pendriva bez przeszkód z tego menu, które mi odpala).
W najlepszym wypadku, po instalacji od nowa systemu w trybie UEFI będzie taka sama sytuacja, że lapek nadal będzie wołał o to niezresetowane hasło, które do końca nie wiadomo, gdzie jest i nadal nie będzie dostępu do BIOSU/UEFI.
Wobec takiej sytuacji (braku pewności, że reset poprzez wyjecie baterii) zresetuje to istniejące hasło…nie sprawdzam tego, bo raczej może być tylko kupa roboty z instalacją na czysto systemu a wynik żaden ( w sensie nadal będzie przy odpalaniu wołał o to niezresetowane hasło).
Czyli mogę nie uzyskać tego co chcę, czyli zdjęcia tego upierdliwego hasła.
Wszystko też rozbija się o to, że w sumie nie wiadomo, czym jest to znane hasło, hasłem do UEFI, czy jeszcze jakimś innym.
Skoro nie pozwala wejść do BIOSU żadną metodą - to chyba jednak nie jest tym hasłem.
PS Poszperałem jeszcze po angielskich forach i akurat jest wiele wątków z brakiem wejścia do BIOS-u na tych lapkach.
Znamienne są posty o tym, że po instalacji jakiegoś Linuxa, większość traci możliwość wejścia do BIOSu-u…a serwisy wymieniają wówczas płyty główne z uwagi na brak nowszego firmware.
Tutaj jest Kali więc możliwe, że jest w ogóle zdupiony ten BIOS/UEFI.

Dobrze rozumiesz.
Tryb Legacy to wirtualizacja UEFI do BIOS.
Instalujac system w tym trybie instalujesz go jako MBR a nie GPT
Resetowanie CMOS (wyjęcie bateri) nie zmieni tego ustawienia.
Moja płyta ma UEFI, ponieważ instalowałem system w trybie MBR, musiałem ustawić UEFI w trybie Legacy.
Zdarzało mi sie dwukrotnie resetować CMOS przez wyjecie baterii. Nie zauwazyłem problemów z ponownym uruchomieniem systemu.
Niestety jest pewne ale. Jęsli hasło nie jest w CMOS a np. w eprom na płycie to bywa ze po usunięciu a czasem po resecie cmos sa problemy z uruchomieniem systemu.
Jeśli hasło jest zapisane w CMOS to w tej „kości” zostana przywrócone ustawienia fabryczne.
Jeśli resetowanie CMOS (wyjecie baterii, zworka itp.) tego nie zmienia i hasło jest dalej wymagane to oznacza ze zostało zapisane gdzie indziej. Gdzie to tylko producent lub jego serwis wie.
Podałem przykłady. Jesli w „kosci” UEFI to moze powinno pomóc sflashowanie programatorem nowego firmware.

P.S. Zajrzyj tu ale oficjalnie Lenovo zaleca wymianę płyty, być moze nic innego tak naprawde nie da sie zrobić.

Dzięki.
Mnie jeszcze tylko zastanawia taka sprawa.
Wszędzie są porady jak zresetować nieznane hasło do BIOSU.
U mnie sytuacja jest taka, że ja jakieś prawidłowe hasło przecież mam, bo wchodzę do systemu.
Więc w końcu nie wiadomo do czego jest to znane hasło.
Jeśliby było do BIOSU, to przecież powinno ten BIOS odblokować po wyjęciu dysku twardego.
Wychodzi na to, że jest jednak chyba od „Power ON”.
Więc wynikałoby, że są dwa i te od BIOSU jest nieznane.
Grzebiąc w necie znalazłem jeszcze PDF Lenowo Password do użytku wewnętrznego (jednak dotyczy lapków Thnik Pad a nie Idea Pad).
Może się komuś przyda.
Ja odpuszczam.
Lenovo.pdf (312,1 KB)

A dlaczego hasło do BIOSu miało by być na dysku. Jest zwykle w epromie, wraz z innymi ustawieniami. Zresztą podałem ci link, pod którym typ też w tym modelu nie może wejść do BIOSu, a hasła, w ogóle nie ma.

Ja już rozpatruję sprawę tak, że wyjmując dysk po prostu odpadają jakieś hasła założone na dysk itp…
Mnie to wygląda jednak na sytuację, że to jest hasło BIOSU, jednak jest po prostu zepsuty i do niego nie wpuszcza pomimo poprawnego hasła.
Uruchamiając normalnie lapka po post jest monit o hasło i ładowanie systemu.
Uruchamiając lapka z F2 na post jest krótkie info … wait for loading, jednak po wpisaniu hasła odpala system a wygląda, że chce załadować BIOS.
Bez dysku w drugiej opcji ładuje to info (tak jak u niego) tylko nie pokazuje w ogóle informacji o BIOS miga kursor i z automatu przechodzi do ostatniego screenu.

Nie ma w ogóle tego z przycisku koło Power ani z dyskiem ani bez niego.
00050845
Jest tylko to
00050843

Raczej ma po prostu jakiś błąd w oprogramowaniu. Przecież właśnie w tym celu są aktualizacje BIOSU. Ostatnio miałem laptopa Aocwel. Ten po zmianie niektórych opcji bot menu, w ogóle nie startował. Trzeba było rozbierać i odpinać baterię główną, bo do biosu nie było, a przycisk reset nie trybił.

To są normalne sprawy, raz na jakiś czas się coś takiego trafia. W sumie w Lenovo to nawet często.
A to dadzą przycisk, ale do biosu z klawiatury się wchodzi, ot tak dla zmyłki. A czasami można ustawić w BIOSie czy ma reagować na klawisz. Różnie bywa. W końcu nawet chirurg czasami zaszyje komuś, coś w brzuchu, więc nie dziwią błędy w sofcie klepanym na szybko.

To jeszcze na koniec tylko, co to za pozycja App menu i tam „diagnostic splash”?

W laptopach oprócz hasła do UEFI moze być stosowane hasło do dysku.
Jak masz tylko to drugie, to do biosu wejdziesz ale po uruchomieniu sprzetu i po przejsciu POST zostaniesz zapytany o hasło do dysku. Wklepiesz, nastapi ładowanie systemu który jest na nim.
Na tym laptopie sa ustawione przez poprzedniego uzytkownika dwa, rózne hasła. Jedno do UEFI a drugie pewnie do dysku. Czy na tym konkretnym laptopie jest cos takiego jak hasło do dysku nie wiem.
Nie chce mi sie szukać. Zajrzyj tu.

Pomijam jeszcze jedno hasło, hasło logowania do systemu.
Na laptopach, jak na smartfonach, producenci potrafia namieszać z dodatkowymi zabezpieczeniami.
Ale nie dziwie sie. To sprzet mobilny, łatwiej ukrasc niz stacjonarke.
P.S.
Nie za kazdym razem klikajac np. na F2 wejdziesz do UEFI (za mało, za wolno klikasz). Jak nie wejdziesz to sprzet przechodzi do nastepnej fazy. Z tego co pamietam to gdzies tam w firmware jest czas oczekiwania. Z tego co wiem, to jak nie wpiszesz hasła do UEFI to sprzet odczeka i przejdzie do nastepnej opcji.

Hasło na dysk…
Przy wyjętym lapek nadal wołałby o hasło do niego?
Poza tym po podaniu jego nie woła nigdzie o podanie do BIOSU.
Wszystko to pomieszane w nim jest.
Na tym lapku można założyć te hasła (to jest ten sam)
https://www.youtube.com/watch?v=a8Fv_pc5B_o
On wchodzi do BIOSA i tam widać możliwe zabezpieczenia.
Ja nie mam w ogóle tego menu Novo Button Menu u mnie z tego przycisku koło Power od razu wywala menu bootowania a nie Novo Button Menu (oczywiście po monicie o hasło).
Wychodzi chyba na to, że są dwa hasła, albo zdupiony BIOS.
Jesli są dwa to zastanawia mnie kiedy woła o to drugie, bo na zdrowy rozum powinno to być jakoś zaznaczone.
Wiem, że lapki Lenovo z serii Think Pad mają inną całą procedurę haseł a Idea Pad, którego mam inną.
Tak było na forach.
Niby Idea Pad ma łatwiejszą.
Dobra nic nie wymyślę już.

Nie bardzo rozumiem co chciałes napisać

Napisałem ci tylko ze i takie cos jest w części laptopów Lenovo.
Gdybyś czytał uwazniej to przeczytałbys takze ze jeśli chcesz rozwiazać ten problem to powinienes skontaktować się z serwisem Lenovo.
Napisałem również ze z reguły Lenovo zaleca wymianę płyty gdy bios wymaga hasła a ono jest nieznane.
Jak „wklepiesz” w wyszukiwarke „swój” problem to znajdziesz tam troche rozwiazań ale nigdy nie twierdziłem ze one na pewno pomoga.
Jeszcze raz powtórze bo dla mnie temat jest zamknięty.
Sa tu dwie mozliwości.

1. Dostęp do uefi wymaga hasła ale nie wiadomo gdzie ono na tym sprzecie zostało zapisane. Bez informacji producenta dalej nic nie zrobisz poza wymiana płyty. Mozna dac do serwisu gdzie będzie można podjac próbę odczytu hasła. Sa takie możliwości ale gwarancji nie ma. Jak poszukasz w google to znajdziesz informacje jak to sie próbuje robić.

2. Któras z fizycznych częsci UEFI jest uszkodzona i tez dalej nic nie zrobisz poza oddaniem do serwisu, gdzie ewentualnie spróbuja coś z tym zrobić. Czytaj naprawa.

LOL, hasło na dysk, to jest funkcja DYSKU, jeśli to obsługuje, to w niektórych laptopach można włączyć, tak samo można włączyć pod systemem za pomocą oprogramowania, np. Victoria ma możliwość włączenia hasła w niektórych dyskach. Można też oczywiście zaszyfrować dysk, i wtedy jest wymagane hasło.

Tyle tylko, że w tym modelu nie ma co gdybać, bo wszystko jest jasne. Wiele osób nie mogło wejść do BIOSu, hasło tutaj nie jest problemem tutaj masz opisane wszystko, jak to ominąć i od tego czasu wydano już aktualizację. To jest prosty temat i dawno już rozwiązany.

Zapomniałes dodać ze u jednych to zadziałało a u innych nie a z tego co autor pisze to wyskakuje żadanie hasła, chyba że niezbyt dokładnie to opisał.

Gdybym miał taki problem to mój opis byłby taki:
„Chce sie dostac do UEFI, w trakcie uruchamiania komputera klikam na F2, zamiast ekranu UEFI otrzymuje okno w którym musze wpisać hasło, hasła nie znam. Jak w takim przypadku dostac sie do UEFI?”
O tym że aby zaktualizować bios to trzeba najpierw do niego wejść (pomijam nowsze rozwiazanie omijajace te procedure) to raczej nic dziwnego.
P.S. Szkoda ze autor nie zrobił filmiku o tym co sie dzieje, wtedy mozna spekulować co sie stało.

Nie, nie trzeba. Aktualizator działa z pod Windows, wystarczy podać hasło, jeśli jest.

W tym laptopie problemem jest to, że czy jest hasło czy nie, to i tak do BIOSu nie wchodzi na niektórych wersjach, bo taki ma błąd. Nawet jak zresetujesz, to i tak nie wchodzi. Trzeba albo zaktualizować, albo zastosować sztuczkę z F2.

Właściwie, to kojarzę, że miałem kilka razy ten model, i faktycznie coś tam było z tym BIOSem, ale wiesz, takie rzeczy jak reset, czy wgranie nowego, są tak trywialne i robi się to w zasadzie z automatu, więc nawet nikt nie zwrócił pewnie uwagi na takie pierdoły. Po prostu jest nowa wersja, to się czyta, czy czegoś tam nie spartoli i się wgrywa.

Nie wiem czy zauwazyłes ale autor tego postu do którego wstawiłes link nie ma problemu z wejsciem do bios. jego problemem było to ze po wejsciu utknął na pierwszym ekranie i potem totalny stop.
(to ze temat jest z przed 10-ciu lat pomijam)

„and then I restart my laptop, then I press F2, it shows the first screen of BIOS menu, but my system stuck there (unresponsive state), i’ve no option else directly turning it off by holding power key for few seconds,…”

P.S. Wskazałem pare „domorosłych” porad ale dodatkowo dwie podstawowe.

Wymiana płyty albo Serwis.

Sporo laptopów, nawet starszych ma aktualizacje z pod Windowsa. Zresztą część płyt głównych też tak miała. np. Asus miał swój winflash, MSI miało swój soft (który zresztą potrafił pobrać zły bios i uwalić płytę :joy:), większość laptopów HP i DELL miała aktualizacje BIOSu z pod systemu.

Dzisiaj wiele aktualizacji jest BIOSU leci już z windows update, zwykle w opcjonalnych, czasami jak jest jakiś dramat, leci z automatu.

Tak, temat stary, bo i laptop stary, od tego czasu powstały aktualizacje, widocznie rozwiązują problem, skoro nie pamiętam, że taki w ogóle jest, a jest to dosyć popularna seria, i trafia do naprawy od czasu do czasu.

Opisałem wszystko bardzo dokładnie.
U mnie jest sytuacja taka, że zawsze po włączeniu lapka jakiej metody bym nie użył (wyłączone w systemie szybkie uruchamianie, włączenie lapka spod F2 jak również spod F12 oraz przycisku Novo (dedykowany w Lenovo do Button Menu) zawsze lapek wola o hasło i po jego wpisaniu (a więc jest dobre) lapek otwiera system (za wyjątkiem przycisku F12, gdzie lapek po podaniu hasła przechodzi do Boot Menu i przycisku Novo, gdzie lapek po podaniu hasła przechodzi od razu również do Boot Menu - zamiast do Button Menu).
Z tym hasłem założonym na dysk po prostu pytałem, co kiedy takie hasło jest założone a ja wyjmę dysk.
Skoro na wyjętym dysku lapek nadal woła cały czas o hasło i po wpisaniu nadal nie mogę wejść do BIOS -u, to uważam, że nie ma tutaj problemu z hasłem założonym na dysk, skoro jest wyjęty.
Tak więc mam hasło (jedynie nie wiem w końcu od czego jest) w odróżnieniu od wielu tematów, w których piszący takiego działającego hasła nie posiadają.
Wszelkie metody podane w podesłanych linkach u mnie nie działają.
No nic dzięki wam jeszcze raz.
System się uruchomia normalnie i działa, więc może znajoma go normalnie używać - jedyną niewygodą jest zawsze konieczność wbijania tego hasła i prosiła mnie, abym je zdjął.
I to co wydawało się proste niestety okazało się, że takie nie jest.
Trzeba by jak pisze @wasabi1084 zaktualizować pewnie BIOS.
Jednak raczej nie ma gwarancji, że to zlikwiduje problem z wejściem do BIOS-u.
Dorze, tematu raczej nie ma już co ciągnąć dalej.

Fakt, temat raczej wyczerpany, ja tylko, dla porządku, dodam, że w BIOS (nie wiem czy tak samo wygląda u Ciebie) jest możliwość ustawienia dwóch haseł:

image

I Ty najprawdopodobniej masz ustawione oba, a znasz tylko to drugie (User Password).

A oba wpisuje się w tym samym miejscu:

Tutaj jest screen z funkcji blokady w tym BIOS-ie (z You Tube).
Jak widać można założyć dwa i skoro piszesz, że w tym oknie można wpisać dwa i w zależności, które jest wpisane tak otwiera się tylko system, lub właśnie BIOS.
To jak wynika mając tylko to pierwsze… nie da się wejść do zahasłowanego drugim BIOS-u.
Lub jest w jakiejś mierze uszkodzony w ogóle w nim BIOS jak wynika z tekstów w necie (gdzie instalacja jakiegoś Linuxa), jak ma również tutaj miejsce, uszkadza BIOS w taki sposób, że nie można do niego wejść.