Licencja na Windows wkrótce wygaśnie. Wiersz poleceń mówi że 25 października

Od dawna nie ma już wesji OEM. Każdą można przesieść przez konto.

Zakup produktu OEM – licencja z możliwością przenoszenia?

Warto jednak dodać, że Microsoft wraz z wydaniem systemu – Windows 8, zmienił zasady licencji oprogramowania sprzedawanego jako OEM. Użytkownicy, po odinstalowaniu systemu z jednego komputera, mogą go zainstalować na innym sprzęcie. Zmiany były podyktowane brakiem wydania wersji BOX dla Windows 8.

1 polubienie

Więc Media Expert ma nieaktualne informacje?

Nie wersja oem a wersja retail to dwie różne wersje. Jeżeli media expert mówi ze to oem to zapewne to oem.

To prawda ze Windows 8 zostały zmienione postanowienia które następnie zostały ponownie zmienione w Windows 8.1.

https://www.microsoft.com/en-us/Useterms/OEM/Windows/10/UseTerms_OEM_Windows_10_Polish.htm

https://www.microsoft.com/en-us/Useterms/RETAIL/Windows/10/UseTerms_retail_Windows_10_Polish.htm

Tutaj masz umowę licencyjna windowsa 10 w wersji oem i retail jak chce ci się poczytać :slight_smile:

Niby łapie się to pod punkt 4b ale z MS zawsze było to kombinowane.

1 polubienie

To co masz na zrzucie, to (jak napisali już inni) Windows aktywowany kluczem organizacji (KMS), a nie kluczem MAK, jak być powinno. Czyli (w Twoim przypadku na 100%) pirat.
Tak to powinno wyglądać:

1 polubienie

Czyli kupiony na sztuki, za 10 złotych Allegro. :wink:

I dla przypomnienia wątek o kluczach kms :slight_smile:

Dziwne, ale ta (nielegalna?) i to bez jakichś dziwnych szemranych programów z netu, czy też aktywatorów z wirusami, metoda aktywacji za pomocą jedynie wiersza polecenia - z tego co piszą na You Tube działa, niektórym już rok czasu…więc jak to jest?
System legalny, czy nie.
A może inaczej, aktywowany legalnie pirat?

Prawda? Klucze generyczne masz z oficjalnej strony MS.

The Key Management Service (KMS) is an activation service that allows organizations to activate systems within their own network, eliminating the need for individual computers to connect to Microsoft for product activation. It does not require a dedicated system and can be easily co-hosted on a system that provides other services.

Całe pytanie de fakto to co to jest: kms.teevvee.asia ??? (to, że to jakiś serwer zarządzania kluczami to wiadomo ale dlaczego to istnieje?! )

Dla zainteresowanych domena jest zarejestrowana na panią Nguyễn Thị Thu Hà mieszkającą w tajwanie.

Po wejściu na stronę widać, że działa to na centos

kms…(edit).msguides.com
To jeszcze lepsza sytuacja, bo to wygląda już na typowo serwer microsoftu…
Z opisu przytoczonego przez ciebie wynika, że to forma ułatwienia.
Powiem tylko tak.
Jak widać za…ego ułatwienia.

To jakiś randomowy blog wordpress. Jak cudem działa na Windows Serwer to może ktoś przepłaca.

A tam, pewnie po cichu zainstalowany BricoPack Vista Inspirat Ultimate:

https://www.instalki.pl/programy/download/Windows/rozszerzenia_pulpitu/BricoPack_Vista_Inspirat_Ultimate.html

@krystian3w
Nie wiem, piszesz tyle fajnych rzeczy, ale masz jakiś dziwny sposób wyrażania, jakbyś pisał na jakimś forum dla profesjonalistów.
Trudno ogarnąć nie raz o co chodzi…przynajmniej dla mnie.
„Jak cudem działa na Windows Serwer to może ktoś przepłaca” nie rozumiem, ale to możliwe, że tylko ja - o co chodzi tak dokładnie.
Kto? Przepłaca? Ten cały adres to nie serwer microsoftu?
A ten?
[.(edit).com]
Dobra, bo to chyba też nie microsoftu…bo jest tam mnóstwo produktów aktywacji za darmo, więc nie może być microsoftu…
Czyli nie wiem już, te całe klucze organizacji (KMS) to oficjalna legalna forma, ale nielegalne są serwery na jakich się aktywuje…dobra, jestem w tym zielony i źle kombinuję.

No to prywatna strona, a dane płatnika ukrywa firma z Rejkiawiku (Islandia :iceland:).

A Windows Sever w sensie, że raczej popularniejszy jest GNU/Linux oferowany przez dostawcę serwera typu „CBA.pl”.

Jednak ja nie pamiętam jak się teraz sprawdza czy ktoś używa Windows Server jak mocno zamaskował sięganie po „IIS” (nginx niby idzie odpalać na Windows Sever).

No to jak w końcu jest z tymi kluczami (KMS)?
To legalna metoda, tylko nielegalna jak się podpina pod te serwery jak widać „szemrane”.
Czy w ogóle to jest nielegalna forma, ale niby taka jest dla zbiorowych licencji…
A tak nawiasem mówiąc - to chyba same te klucze są nielegalne…więc, już chyba łapię, że to jest aktywacja nielegalnymi kluczami poprzez nielegalne serwery…
Czy jeszcze inaczej…

I mam już odpowiedź. Znajomy użył KMSpico do aktywacji, a dziś przeinstalował system i licencja ma wygasnąć tym razem 13 grudnia. Zwalał też winę na Malwarebytes. Eset znalazł już trochę niebezpiecznych obiektów. Nie będę zwlekał i potajemnie kupię licencję z napędem na płyty za swoje pieniądze. Może kiedyś spotkamy się w sądzie jak będzie z tym afera, tym bardziej, że ojciec wziął wszystko na fakturę.

Myślicie, że ten napęd będzie dobry?: GEMBIRD DVD-USB-02 Napęd - ceny i opinie w Media Expert . Chciałbym, żeby obsługiwał płyty CD i DVD. Nie wiem czy zadziała na USB 3.1

Napęd działa jak jest napisane na USB 2. USB 3 jest wstecznie kompatybilne z USB 2 jeżeli takie masz pytanie.

Potrzebujesz go do czegoś konkretnego, czy tylko instalacji W11 z płyty? W sumie nie musisz instalować z płyty, możesz sobie sam zrobić instalacyjny kluczyk usb.

Tyle, że na płycie jest taniej o ponad 100 złotych niż na USB. Czasami napęd się przydaje, więc miałbym go na coś więcej niż instalacja systemu. Siostra nie ma napędu w laptopie, a mój gdzieś tam się ociera i bardzo słabo działa, ale nie rysuje płyt

Ważny jest klucz nie nośnik. Jeżeli nie potrzebujesz do niczego innego niż Windows to nie ma sensu.

1 polubienie

… ale co to ma do rzeczy?
Klucz CD możesz użyć do aktywacji Twojego własnego W10 z USB.
Powiem więćej, wręcz powinieneś tak zrobić, bo wersja W10 na DVD będzie bardzo nieaktualna. :wink:

1 polubienie