Licencja na Windows wkrótce wygaśnie. Wiersz poleceń mówi że 25 października

System przeinstalowany, ale teraz zewnętrzny monitor nie wyświetla obrazu na laptopie siostry. Pokazuje tylko komunikat „tryb niewspierany”, więc podłączyłem swój monitor i nie ma sygnału bez żadnych dodatkowych komunikatów. Na moim laptopie oba monitory dają obraz. Dzieje się tak od czasu zaliczenia wizyty w serwisie, tylko siostra dopiero wczoraj mi o tym powiedziała. Czegoś brakuje, czy przejściówka padła? Dodam, że panel sterowania NVIDI w ustawieniach ma tylko zewnętrzny monitor, a ekranu laptopa tak jakby nie widział, bo nie ma dla niego ustawień regulacji koloru

Powodów może być wiele, za mało powiedziałeś.

Pierwszy raz słyszę o komunikacie tryb niewspierany. Może próbujesz wyświetlić go w złej rozdzielczości.

Ustawiłem różne rozdzielczości i nic to nie zmienia. Ten komunikat brzmi dokładnie „Mode not supported” czyli tryb niewspierany. Monitor jest producenta Belinea. Mój od HP po prostu pokazuje brak sygnału

Moim pierwszym strzałem byłoby sprawdzenie, czy są zainstalowane sterowniki grafiki, czy działasz na „awaryjnych”, W10 powinien je pobrać, ale dla pewności bym zaktualizował (jeżeli nie masz integry).

Windows je zainstalował i nie wyszukuje nowych. Grafika zintegrowana jest i też widnieje w menedżerze urządzeń

Obecnie w Windows 10 panel sterowania Nvidii dociągany przez system ze sklepu Microsoftu „wykastrowany” jest z wielu ustawień ekranowych, które przejmuje system.
Poza tym ustawienia wszelkich parametrów obrazu obecnie uzyskuje się w panelu grafiki zintegrowanej Intela, który należy dociągnąć ze sklepu Microsoftu, jeśli nie jest dostępny po kliknięciu w przycisk START.
W nim to właśnie są ustawienia wszelkiej maści regulacji a więc kolorów, kontrastu, jasności i wielu innych.
Musisz sprawdzić czy sterowniki grafiki zintegrowanej są zainstalowane od Intela a nie podstawowe Microsoftu (w menedżerze urządzeń).
Tak samo Nvidii.
Poza tym obydwa sterowniki grafiki (Intel i Nvidii) trzeba zainstalować ze strony wsparcia producenta laptopa.
Dopiero wówczas, kiedy sterowniki prawidłowo zainstalują się ze strony producenta laptopa oraz mając zainstalowane obydwa panele Intela i Nvidii ze sklepu Microsoftu - możesz sprawdzić działanie zewnętrznego monitora.

Mając ostatnio trochę wolnego czasu, zainstalowałem wszystkie sterowniki graficzne ze strony Lenovo i nic to nie zmieniło. Brak sygnału, a komunikat „Mode not supported” wyświetla się po podłączeniu do złącza AUX. Nawet bez połączenia do złącza AUX monitor jest teraz niewidoczny i jego głośniki działają. Przejściówka kosztowała 20 złotych według tego co mówiła Ciocia i to od niej dostaliśmy ją razem z monitorem, więc na pewno gówno, które już padło. W Media Expert taka bardzo podobna od Savio kosztowała wtedy 50 złotych. Siostra ma naukę zdalną od wtorku i przydałby się drugi ekran

Myślę o tej: DELOCK 0.25 m Adapter HDMI - VGA - ceny i opinie w Media Expert bo mam już solidny kabel do podkładki chłodzącej od Delocka za 20 złotych, na którym pracuje sprawnie przez całą jesień w przeciwieństwie do bardzo cienkiego oryginału. Mogę przyoszczędzić na Lanbergu i mieć szybszą dostawę, ale nie wiem czy w tym wypadku warto. Mam niebieski kabel w mocnym materiałowym oplocie za dychę od czerwca i wciąż codziennie go używam do ładowania, a także kilka kabli Ethernet do 9 złotych, które są dużo lepsze przynajmniej w dotyku niż dołączone do routera i od operatora nieznanej mi firmy Invax.
Edit: Patrząc po opiniach, wezmę jednak Delocka. Widzę, że w białym kolorze jest tańszy o ponad 20 złotych

I dobrze myślałem. Z nową przejściówką obraz pokazał się za drugim podłączeniem.

Ten temat został automatycznie zamknięty 180 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.