Nie udało się odnaleźć pakietu…
Instalowałeś to na mincie? Bo na manjaro nie znajdzie, bo tam jest inna nazwa pakietu.
Nie udało się odnaleźć pakietu…
Instalowałeś to na mincie? Bo na manjaro nie znajdzie, bo tam jest inna nazwa pakietu.
Arch Wiki na temat touchpadów mówi:
xinput enable 12
wyłączanie
xinput disable 12
o ile oczywiście id touchpada to 12.
Tak, Manjaro na wstępie mnie zraził i zdenerwował.
Z tym Manjaro to tylko zapytam z ciekawości: którą wersję ściągnąłeś (32- czy 64-bity)? z których sterowników korzystałeś przy instalacji (darmowych [free] czy zamkniętych [nonfree])?
64 bit.
Co do reszty to nie wiem o co pytasz.
Na etapie bootowania masz możliwość wybrać, z jakich driverów chcesz korzystać:
Wybór driver=nonfree kłóci się z wolnościowymi przekonaniami o złych korporacjach czyhających na nasze życie, ale sprawia, że wiele problemów ze sprzętem znika jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki.
Tam nie generałem.
Na przyszłość polecam. Oznacza to m.in. zainstalowanie “zamkniętych” sterowników nvidii zamiast “otwartych” nouveau. Z korzyścią dla wydajności.
Ja mam trochę podobny sprzęt : https://www.acer.com/datasheets/2012/4876/725/NU.SGPEP.017.html
Zainstalowałem Debiana stable z KDE.
Gładzik działała od razu.
Możesz sprawdzić na Live-DVD z KDE: https://cdimage.debian.org/images/unofficial/non-free/images-including-firmware/
Jeżeli by Ci pasowało instalację zalecam zrobić ze zwykłej płyty (nie Live).
Płyty?
Skąd ja wezmę taki artefakt?
Spróbuję za pomocą pendraka.
Próbowałeś z libinput, o którym wspominałem?
Dziwi mnie, że na Gentoo touchpad działa OOTB, a na takim Mint są problemy. Teraz wychodzi, który system jest user-friendly
Działa tak samo na każdej dystrybucji.
Napisz dokładnie jak to zainstalować.
Jak rozumiem to jakiś inny sterownik, starego nie trzeba w takiej sytuacji wywalić?
BTW debian nie widzi touchpada nawet po manualnym włączeniu go.
Szukasz pakietu o nazwie libinput, nie wiem jak on dokładnie się nazywa. Ja używam flag use, resztę robi za mnie system. Nie musisz usuwać Synaptics.
Poszło przez konsolę “libinput-tools” tak?
Nie zmieniło zachowania touchpada, chyba że trzeba to jakoś włączyć.
W moim systemie zainstalowały się dwa pakiety dev-lib/libinput i xf86-input-libinput. Zobacz czy w /etc/X11 lub /usr/share/X11 masz dodany przez libinput plik konfiguracyjny 40-libinput.conf (u Ciebie może być inny numer).
Sprawdź jeszcze to.
Fajnie, tylko wszelkie komendy skopiowane z tamtej strony pokazują komunikat “command not found”.
Nic nie wychodzi. Doradzałbym wstrzemięźliwość w wyciąganiu wniosków.
Wiesz, po 15 latach używania systemów linuksowych i BSD, wiem który jest user-friendly, a który tylko taki udaje. Tak więc, daj sobie spokój.
No widzisz, jak piszesz, znasz mnóstwo dystrybucji, masz wieloletnie doświadczenie i z tej bogatej wiedzy czerpiesz.
A ja jestem laikiem. Po prostu zainstalowałem, używam i nie mam żadnych problemów. To chyba najlepiej świadczy że system jest user-friendly, nieprawdaż?
A obsługa czytnika linii papilarnych?
Hardware widzi ale nie obsługuje.
Paranoiczne hasła też są bardzo przyjazne.