Linux Mint 12 (KDE) Trzeszczący dźwięk


(Krzysztofbanas) #1

Witam. Mam taki problem, że czasami podczas włączania komputera dźwięk w Skypie, Tlenie i innych zniekształca się (trzeszczy). Czasem też utrzymuje się to dłużej i muszę zrestartować system. Poza tym podczas nagrywania dźwięku mikrofonem ciągle słychać tylko szum (dźwięk nagrany). Wydaje mi się, że jest to wina sterowników i proszę o pomoc.


(marcin82) #2

Nie potrzeba restartować komputera. Możesz zatrzymać i uruchomić usługę alsa-utils:

sudo service alsa-utils stop

sudo service alsa-utils start

Nie jestem pewny, ale sprawdziłbym czy to samo jest bez np. pulseaudio. Poza tym podaj wyniki:

uname -r

lspci -k | grep -A2 Multimedia

(Krzysztofbanas) #3
banan@Banan ~ $ uname -r

3.0.0-17-generic

Po drugiej komendzie nic mi się nie pojawiło.


(marcin82) #4

No to daj całe:

lspci -k

(Krzysztofbanas) #5

Proszę

banan@Banan ~ $ lspci -k

00:00.0 Host bridge: ATI Technologies Inc RX780/RX790 Chipset Host Bridge

        Subsystem: ATI Technologies Inc RX780/RX790 Chipset Host Bridge

00:02.0 PCI bridge: ATI Technologies Inc RD790 PCI to PCI bridge (external gfx0 port A)

        Kernel driver in use: pcieport

        Kernel modules: shpchp

00:0a.0 PCI bridge: ATI Technologies Inc RD790 PCI to PCI bridge (PCI express gpp port F)

        Kernel driver in use: pcieport

        Kernel modules: shpchp

00:11.0 SATA controller: ATI Technologies Inc SB7x0/SB8x0/SB9x0 SATA Controller [IDE mode]

        Subsystem: Giga-byte Technology GA-MA770-DS3rev2.0 Motherboard

        Kernel driver in use: ahci

        Kernel modules: ahci

00:12.0 USB Controller: ATI Technologies Inc SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB OHCI0 Controller

        Subsystem: Giga-byte Technology Device 5004

        Kernel driver in use: ohci_hcd

00:12.1 USB Controller: ATI Technologies Inc SB7x0 USB OHCI1 Controller

        Subsystem: Giga-byte Technology Device 5004

        Kernel driver in use: ohci_hcd

00:12.2 USB Controller: ATI Technologies Inc SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB EHCI Controller

        Subsystem: Giga-byte Technology Device 5004

        Kernel driver in use: ehci_hcd

00:13.0 USB Controller: ATI Technologies Inc SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB OHCI0 Controller

        Subsystem: Giga-byte Technology Device 5004

        Kernel driver in use: ohci_hcd

00:13.1 USB Controller: ATI Technologies Inc SB7x0 USB OHCI1 Controller

        Subsystem: Giga-byte Technology Device 5004

        Kernel driver in use: ohci_hcd

00:13.2 USB Controller: ATI Technologies Inc SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB EHCI Controller

        Subsystem: Giga-byte Technology Device 5004

        Kernel driver in use: ehci_hcd

00:14.0 SMBus: ATI Technologies Inc SBx00 SMBus Controller (rev 3c)

        Subsystem: Giga-byte Technology GA-MA770-DS3rev2.0 Motherboard

        Kernel modules: sp5100_tco, i2c-piix4

00:14.1 IDE interface: ATI Technologies Inc SB7x0/SB8x0/SB9x0 IDE Controller

        Subsystem: Giga-byte Technology Device 5002

        Kernel driver in use: pata_atiixp

        Kernel modules: pata_atiixp

00:14.2 Audio device: ATI Technologies Inc SBx00 Azalia (Intel HDA)

        Subsystem: Giga-byte Technology Device a002

        Kernel driver in use: HDA Intel

        Kernel modules: snd-hda-intel

00:14.3 ISA bridge: ATI Technologies Inc SB7x0/SB8x0/SB9x0 LPC host controller

        Subsystem: ATI Technologies Inc SB7x0/SB8x0/SB9x0 LPC host controller

00:14.4 PCI bridge: ATI Technologies Inc SBx00 PCI to PCI Bridge

00:14.5 USB Controller: ATI Technologies Inc SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB OHCI2 Controller

        Subsystem: Giga-byte Technology Device 5004

        Kernel driver in use: ohci_hcd

00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 10h Processor HyperTransport Configuration

00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 10h Processor Address Map

00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 10h Processor DRAM Controller

        Kernel modules: amd64_edac_mod

00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 10h Processor Miscellaneous Control

        Kernel driver in use: k10temp

        Kernel modules: k10temp

00:18.4 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 10h Processor Link Control

01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation G73 [GeForce 7300 GT] (rev a1)

        Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device 8276

        Kernel driver in use: nvidia

        Kernel modules: nvidia_current, nouveau, nvidiafb

02:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller (rev 03)

        Subsystem: Giga-byte Technology GA-EP45-DS5 Motherboard

        Kernel driver in use: r8169

        Kernel modules: r8169

(marcin82) #6

Przejrzyj dokładnie ten wątek:

https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?pid=920549

Albo sprawdzisz ustawienia z tego postu:

https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php ... 26#p917026

albo spróbowałbym usunąć pulseaudio. W jednym z postów z pierwszego linku gość pisze tak:

Swego czasu walczyliśmy tutaj ostro z tym :smiley: Dokładnie w tym poście są linki do tego jak usunąć PulseAudio:

http://forum.linuxmint.pl/index.php/top ... l#msg31930

Decyzja należy do Ciebie. Więcej wyników odnośnie Twojego chipsetu z frazą "distorted":

http://www.google.com/search?q=SBx00+Az ... ceweasel-a .


(Krzysztofbanas) #7

Nie mogę znaleźć w tych wątkach rozwiązania. Może też dlatego, że nie jestem za dobry z angielskiego. Czy mógłby mi ktoś pomóc?


(mati75) #8

Google translate działa i ma się dobrze.


Usuń pulseaudio i będzie po problemie.


(Krzysztofbanas) #9

Próbowałem to usunąć i jakieś błędy miałem.


(mati75) #10

Jakie?


(roobal) #11

PulseAudio nie powinno mieć tu znaczenia, ja używam KDE4 i Phonona z zainstalowanym PulseAudio na Ubuntu i wszystko działa jak trzeba. Pokaż

cat /etc/modprobe.d/alsa-base.conf

Pozdrawiam!


(Krzysztofbanas) #12
banan@Banan ~ $ cat /etc/modprobe.d/alsa-base.conf

# autoloader aliases

install sound-slot-0 /sbin/modprobe snd-card-0

install sound-slot-1 /sbin/modprobe snd-card-1

install sound-slot-2 /sbin/modprobe snd-card-2

install sound-slot-3 /sbin/modprobe snd-card-3

install sound-slot-4 /sbin/modprobe snd-card-4

install sound-slot-5 /sbin/modprobe snd-card-5

install sound-slot-6 /sbin/modprobe snd-card-6

install sound-slot-7 /sbin/modprobe snd-card-7


# Cause optional modules to be loaded above generic modules

install snd /sbin/modprobe --ignore-install snd $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist snd-ioctl32 ; /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist snd-seq ; }

#

# Workaround at bug #499695 (reverted in Ubuntu see LP #319505)

install snd-pcm /sbin/modprobe --ignore-install snd-pcm $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist snd-pcm-oss ; : ; }

install snd-mixer /sbin/modprobe --ignore-install snd-mixer $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist snd-mixer-oss ; : ; }

install snd-seq /sbin/modprobe --ignore-install snd-seq $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist snd-seq-midi ; /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist snd-seq-oss ; : ; }

#

install snd-rawmidi /sbin/modprobe --ignore-install snd-rawmidi $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist snd-seq-midi ; : ; }

# Cause optional modules to be loaded above sound card driver modules

install snd-emu10k1 /sbin/modprobe --ignore-install snd-emu10k1 $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist snd-emu10k1-synth ; }

install snd-via82xx /sbin/modprobe --ignore-install snd-via82xx $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist snd-seq ; }


# Load saa7134-alsa instead of saa7134 (which gets dragged in by it anyway)

install saa7134 /sbin/modprobe --ignore-install saa7134 $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist saa7134-alsa ; : ; }

# Prevent abnormal drivers from grabbing index 0

options bt87x index=-2

options cx88_alsa index=-2

options saa7134-alsa index=-2

options snd-atiixp-modem index=-2

options snd-intel8x0m index=-2

options snd-via82xx-modem index=-2

options snd-usb-audio index=-2

options snd-usb-caiaq index=-2

options snd-usb-ua101 index=-2

options snd-usb-us122l index=-2

options snd-usb-usx2y index=-2

# Ubuntu #62691, enable MPU for snd-cmipci

options snd-cmipci mpu_port=0x330 fm_port=0x388

# Keep snd-pcsp from being loaded as first soundcard

options snd-pcsp index=-2

# Keep snd-usb-audio from beeing loaded as first soundcard

options snd-usb-audio index=-2

(roobal) #13

Zapomniałem pytać, a to jest laptop, czy stacjonarny?

Pozdrawiam!


(marcin82) #14

Wszystko masz w linkach z http://forum.linuxmit.pl ... Wykonaj wszystko po kolei, skasuj plik, potem restart komputera lub alsy:

sudo service alsa-utils stop && sudo alsa utils start

i grać będzie ;]

=====

Nieśmiało ogłaszam "dwutysięcznicę" postów :stuck_out_tongue:


(Krzysztofbanas) #15

roobal mam Stacjonarny.

marcin'82 gratuluję!

Wykonałem

sudo apt-get --purge remove pulseaudio

i zrestartowałem komputer. Dźwięk już nie trzeszczy ale mikrofon nadal nie działa, a działał.


(roobal) #16

Uruchom terminal i wipisz w nim polecenie

alsamixer

sprawdź czy mikrofon nie jest czasem wyciszony.

Pozdrawiam!


(Krzysztofbanas) #17

Nie jest. Dla pewności dałem wszystko na 100 ale nadal nic.


(marcin82) #18

A wywaliłeś wszystkie pakiety? Tutaj je masz wymienione:

http://forums.linuxmint.com/viewtopic.p ... 75#p409483 .

Po drugie:

Podaj wynik:

cat /proc/asound/card0/codec* | grep Codec

... i zajrzyj tutaj:

https://help.ubuntu.com/community/HdaIntelSoundHowto .

Przejrzyj też to:

http://linux.bigresource.com/Ubuntu-Mul ... aRbI9.html .


(Krzysztofbanas) #19

Nie trudźcie się już chyba mikrofon się zepsuł akurat wtedy kiedy dźwięk. Sprawdziłem na Windowsie też nie działa.

-- Dodane Wt, 17 kwietnia 2012, 17:47 --

P.S. Kupię nowy i dam znać.

-- Dodane So, 21 kwietnia 2012, 14:23 --

Ten mikrofon jednak działa pod Windowsem jakieś pomysły jak zrobić żeby działał?


(takiktoś) #20

Powiem ci że na moim Ubuntu robiło podobnie jak przełączałem jakieś ustawienia od wyjścia dźwięku. Może poszukaj w ustawieniach. Nie wiem jak to jest Mincie, mówię co wiem. :slight_smile: