Linux nie widzi mi partycji ntfs


(Boro Casso) #1

Zainstalowałem linuxa (ubuntu) i już kolejny problem, Linux kompletnie nie widzi mi partycji NTFS nie wiem czy to normalne, bo jak słyszałem to linux powinien normalnie sobie z takim typem partycji radzić.


(Michal) #2

http://ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu:Feisty_pl#Windows


(matiit) #3

Boro Casso

Całkowicie jej nie widzi czy nie jest zamontowana?

Czy po wydaniu:

sudo fdisk -l

Jest na liście twoja partycja ntfs (bo jeśli nie to rzeczywiście coś jest nie tak)


(Boro Casso) #4

Nie jest zamontowana.


(matiit) #5

to zajrzyj do linka msliwa'y


(Boro Casso) #6

Robie wszystko tak : (spójrz na screen na samym dole postu)

I partycji ntfs jak nie było tak nie ma.

a5907d22ffb56005m.png

W czym robie błąd ?


#7

Boro Casso , człowieku, nawet podstaw angielskiego nie znasz? Wszystko masz tam napisane.

Albo /dev/hda1 jest już zamontowane, albo coś innego jest zamontowane w /media/windows. Sprawdź to.


(Boro Casso) #8

Ale ja nic nie montowałem.


#9

Pokaż co Ci się wyświetla po podaniu komendy mount


(Boro Casso) #10

Proszę bardzo oto screen

17a98dec3d812523m.png


(Bartmarian) #11

pokaż

ls /media/windows

to że Ty nie montowałeś, nie oznacza że masz niezamontowane :wink:


(matiit) #12

Boro Casso

Niestety według pierwszego screena nie masz możliwości zapisu :stuck_out_tongue:


(Boro Casso) #13

ehh czemu ?


(Kostrzewa83) #14

sprobuj tak:

sudo umount /dev/hda1

a potem:

sudo ntfs-3g /dev/hda1 /media/windows

(Boro Casso) #15

Teraz pokazuje mi tak

0a402de891e8761am.png


(matiit) #16

sudo apt-get install ntfs-3g

reboot (choć nie wiem czy to konieczne)

i to co podał sphinx


#17

Nie jest konieczne.


(Kostrzewa83) #18

ok moj blad, myslalem ze chodzi o zapis na ntfs

ale i tak mozesz zainstalowac ntfs-3g i pozniej zamountowac ta partycje tak:

sudo ntfs-3g /dev/hda1 /media/windows

(Dareks8) #19

Aby cokolwiek zamontować w jakimś katalogu trzeba najpierw ten katalog utworzyć. A na 1-szym screnie widać, że nie został utworzony kat. /media/windows. Musisz to zrobić z prawami roota( nie wiem czemu ci się nie udało -czy po komendzie sudo mkdir /media/windows dostałeś monit o wpisanie hasła roota?). Ostatecznie utwórz kat /windows na pulpicie i w komendzie zamiast /media/windows podaj ścieżkę do niego.


(Boro Casso) #20

To co ja mam zrobic ?