mam liveboxa 2.0 z tv z VoiP em i internetem 1 komputer stacjonarny 3 laptopy
musiałem przenieść komputer stacjonarny do piwnicy - biura a w mieszkaniu na górze jest słaby zasięg prawie nie chodzi
livebox 2.0 telefon i komputer w biurze kabel o TV 2wejscie do dekodera czarnego (Sagemcom UHD 88) wszystko działa poprawnie i teraz chce podłączyć router w taki sposób, żeby dawał tylko sygnał wifi na górze mieszkania 3 laptopy, nie chce w domu zbytnio robić dziur i puszczać kabli jakie najlepsze rozwiązanie.
Jak mogę go podłączyć? czy tym samym kablem co do dekodera do routera a później dekoder czy jakoś inaczej?
nie za bardzo ogarniam sieć domową wiec prosiłbym w miarę łopatologicznie co do czego jakim kablem jak skonfigurować router
zdaje sobie sprawę ze sporo pisania będzie ale po to jest forum.
Zapoznaj się z tematem i popraw tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty proszę użyć przycisku Edytuj przy poście otwierającym ten temat.
Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało przeniesieniem tematu do Kosza.
Istnieje coś takiego jak WDS, w skrócie, umożliwia to poszerzenie zasięgu sieci WiFi. Musiał byś po prostu podłączyć jakiegoś AP na górze, ustawić WDS, podać nazwę sieci i miałbyś dobry zasięg sieci zrobionej przez LB. Linksys to obsługuje, ale chyba gorzej z LB. Poza tym, wydaje mi się że Linksys może robić WDS tylko z innym Linksysem, więc to odpada.
APC
Musisz więc podłączyć go na kablu. No chyba że chcesz kupić jakiegoś nowego AP. Musiał byś wtedy zrobić z niego APC i dopiero podłączyć do tego routera, żeby rozesłał sygnał.
Kabel
Najlepiej jednak będzie zrobić to na dodatkowym kablu od Liveboxa, od portu LAN, do tego routera, gdzieś na górze. Pierwszy LB z tego co pamiętam miał 2 porty LAN, nie wiem jak ten. Do podłączenia będziesz potrzebował skrętki 5, 5e lub 6 kategorii, z końcówkami RJ-45. Połączenia pinów powinno być skrosowane, ale jeśli któreś z tych urządzeń obsługuje MDI/MDI-X, to nie ma to żadnego znaczenia. Taki kabel zrobią Ci w prawie każdym komputerowym.
Konfiguracja Linksysa (nie dotyczy WDS)
Jeśli chcesz mieć 1 domową sieć (nie nazwę sieci WiFi, bo ta będzie inna), żeby udostępniać drukarki, pliki itp, to w routerze Linksysa, podłącz kabel od LB do portu LAN, nie WAN, wyłącz na routerze DHCP i zmień mu adres IP, tak żeby był inny niż adres LB (np. 192.168.1.27, LB chyba korzysta z adresacji 192.168.1.0/24). Pisz jak będziesz miał problem z ustawieniem tego.
Kabel do dekordera jest prosty, ale to nie jest żaden problem, bo jedyną różnicą jest ułożenie pinów w którejś ze wtyczek.
Możesz go użyć. To chyba najprostsze rozwiązanie. Odłącz dekorder, podłącz zamiast niego Linksysa, do portu LAN i od Linksysa również do portu LAN, podłącz dekoder, za pomocą krótkiego niebieskiego kabla który powinien być dołączony do Linksysa. Jeśli nie ma, to do LB też powinien być dołączony jakiś biały chyba.
Skonfiguruj router tak jak pisałem.
Jeśli nie zadziała, to znaczy że problem jest z kablem - prosty/skrośny. Będziesz musiał skombinować zaciskarkę, kilka wtyczek i zamienić kolejność pinów w kablu. Nie da się na już zaciśniętej wtyczce, dlatego musisz kupić kilka, bo po zaciśnięciu, jak się pomylisz to już nic nie zmienisz. Można oczywiście też odciąć kabel i poskręcać w innej kolejności, ale to trochę niezbyt pro.
podłaczyc najpier Linksysa do laptopa i go skonfigurowac zmenic IP (a 10.0.0.1)wyłaczyć DHCP , zmienic nazwe wifi (ale jak na dole nie korzysta sie z wifi to po mozna wyłaczyc?) a poznije podłaczyć tak jak pisalismy?
Na kompie podłączonym do LB wydaj w Wierszu Polecen polecenie:
ifconfig /all
i wrzuć tutaj screena fragmentu dotyczącego połączenia z LB - jeśli jest bezprzewodowe to będzie “Połączenie sieci bezprzewodowej”, a jak kablowe to “Połączenie lokalne”, czy jakoś tak.
Podam ci jakie IP i maskę ustawić w Linksysie.
Poza tym podłącz go najpierw kablem do laptopa, do portu LAN w Linksysie, ustaw to IP, wyłącz DHCP i ustaw nazwę i hasło sieci.