Logi FRST do sprawdzenia i niestabilna praca programów i systemu

Addition.txt (110,1 KB)
FRST.txt (117,7 KB)
Shortcut.txt (140,8 KB)
Witam!
Od jakiegoś czasu na moim Windowsie 10 21H1 dzieją się dziwne rzeczy. Po pierwsze, niestabilna praca. Po uruchomieniu komputera chcąc włączyć jakiś program, on po prostu się - albo zamyka - albo wywala błąd typu:

0xc00000012b

lub:

Wątek spod „coś tam” 0x008ff…

Nie pamiętam kodu, a zrzutu ekranu nie da się zrobić.

Po drugie: dziwnie odświeżający się pulpit i eksplorator plików Windowsa. Podczas jakichś operacji na plikach, np. próby kopiowania pliku, pulpit tak dziwnie mignie na biało i się odświeży. Dzieje się to podczas, gdy próbuję kliknąć „Wklej” - jak coś jest w schowku.

Trzecia sprawa: crashujące się sterowniki grafiki. Mam RTX 2080 Super od Gigabyte’a. Podczas pracy czasami po prostu zniknie obraz na kilka sekund i pojawi się ponownie - tak, jakbym aktualizował sterowniki…

Przesyłam logi z programu FRST
Dodam jeszcze, że na to wszystko pomaga restart systemu, no ale jest to wkurzające, jak chcę coś szybko zrobić, a tu nie mogę.
@iJuliusz Sprawdź cię proszę te logi… Nie chcę reinstalować Windowsa, bo tak długo fajnie trzyma te wszystkie update’y. Z góry dzięki :slight_smile:

1 polubienie

Zanim zaczną sprawdzać ci logi na wszelki wypadek sprawdź memtestem pamięć RAM.

Mówisz, że to RAM?? Ja mam na dysku obok Windowsa także Ubuntu 21.04 i nic tam nie crashuje się i nie zamyka podczas pracy.

No to skoro drugi system działa stabilnie to RAM można wykluczyć.

Witaj @blumberplumber

Postaram się odczarować system, ale muszę Cię poinformować o Autoaktywatorach znalezionych w systemie.

Powinieneś mieć świadomość, że programy takie ingerują w system tworząc „furtki” i/lub infekując system bezpowrotnie szyfrują pliki.
Nigdy nie wiesz, na jaką wersję „dodatku” trafisz.

Warunkowo utworzę plik naprawczy

1. Pobierz ten plik i zapisz w katalogu z FRST, tzn. C:\Users\dawid\Downloads\Programs
    fixlist.txt (3,5 KB)
    „Plik naprawczy został utworzony tylko dla Ciebie, nie należy go stosować na innym komputerze”
  2. Uruchom FRST i kliknij Napraw, program wyłączy niepotrzebne procesy, zrobi Punkt Przywracania i zacznie pracę.
  3. Po restarcie wklej plik wynikowy.
  4. Pobierz ADWCleaner
  5. Uruchom z Uprawnieniami Administratora, uruchom skanowanie.
    Jeśli znajdzie linie z Preinstalled to odznacz, resztę oczyść
  6. Wklej plik wynikowy.
  7. Czekaj na kolejne polecenia

Pozdrawiam serdecznie
Juliusz
stopa

Z tym kms pico to mój brat coś kiedyś pobierał bo office nie działał. Ja office używam sporadycznie więc. Mógłbym go zastąpić Libre office. Tylko nie ma tam wstazki.

Daję plik wynikowy:
Fixlog.txt (10,7 KB)

Gdzie to „Preinstaled” jest??

[EDIT]
Jest tu, w kroku 2:

1 polubienie

@iJuliusz Daję też pliczek wynikowy z ADWCleaner’a:
AdwCleaner[C00].txt (1,7 KB)

Dziękuję

Zrób skanowanie MBAM

• Pobierz MalwareBytes MBAM
  • Zamknij wszystkie aktywne programy i przeglądarki.
  • Zainstaluj MBAM, zaznacz na końcu, aby uruchomił się po zakończeniu instalacji.
  • Wejdź w Ustawienia w Prawym górnym rogu
  • Zakładka Bezpieczeństwo
  • W Opcjach skanowania zaznacz trzy pierwsze z czterech dostępnych
  • Wróć do Głównego Menu
  • Rozpocznij skanowanie, po przeskanowaniu oczyść to co znajdzie, wklej plik wynikowy.

Zrobię to jutro.

Libre Office ma tryb opcjonalny ze wstążką, chyba od wydania 6 ją wdrożyli.

Gorzej jak nie układają elementów z wizją Microsoft a swoją, to raczej i tak nie pokonasz przyzwyczajeń szybko (nauka lub przekładaniec „setki” ikon).

1 polubienie

To jest w sumie mało ważne kto pobierał, jeśli o tym wiesz i to akceptujesz, to… (sam wiesz co).

Ja kupiłem MS Office i to nie raz, mimo że ceny czasem są zaporowe. Ale trzeba szukać okazji. Kiedyś skorzystałem z takiej i za 169 zł nabyłem pakiet dla 3 komputerów na Office 2007. Piękna (oficjalna 199 zł) cena, aż zniechęcająca do piracenia. :slight_smile:
Potem, jako że mam w domu więcej komputerów, nabyłem inne licencje na Office 2010, a ja teraz siedzę na MS Office 2016 z programu MS HUP, ale „dzieciaki” (cudzysłów, bo to już dorośli, albo prawie dorośli ludzie), nadal mają Office 2007. Dlaczego „siedzą” na starym? Bo to oprogramowanie płatne.
Nawet WinRAR jest płatny, a widzę, że też używasz… A 7-zip? W czym jest niby gorszy? Darmowy nawet w zastosowaniach komercyjnych, bardzo dobry program.
Tak więc w dzisiejszych czasach naprawdę da się używać dobrego oprogramowania bez piracenia płatnego.

Staroć, pełna dziur i niewspierana Na Windows 11 pójdzie?? Hehe, pewnie nie.
Zastąp to Libre Officem. Ja nie mogę, bo moja mama używa Worda (oryginał) i Writer nie zawsze radzi sobie dobrze z plikami *.docx.

@iJuliusz Masz plik z MBAM:
MBAM wyniki.txt (3,7 KB)

MBAM wykrył mi… Grę GTA IV (Launcher do niej) jako PUP i plik „steam.api.dll” jako PUP. To drugie to od Steama jest.
Oczywiście zignorowałem to.

Mogę to MBAM odinstalować, bo to 14-dniowy trial jest?

Ja mogę, ale nie muszę, a Ty przynajmniej powinieneś.
Poza tym Windows 11 jeszcze nie ma, a jak będzie, a Windows 10 nie będzie już wspierany, to wtedy się będę martwił.
Na razie mam sprzęt znacznie gorszy od Twojego, na którym Windows 11 na pewno nie pójdzie.

1 polubienie

Dlaczego? TPM 2 mam.

I co mi da ten Twój TPM?
Przecież ja piszę, że u mnie nie pójdzie.

Czyli pewnie przynajmniej 1 kolejny crack, tamten dll podmieniają by nie instalował się Steam.

Aj sorki. Coś dziś niekumaty jestem.