Od prawie roku borykam się z pewnym problem, ale już coraz bardziej zaczyna mnie drażnić. Otóż co parę dni gdy uruchamiam komputer, mam czarny ekran przez kilkanaście sekund, po czym komputer się wyłącza i uruchamia ponownie witając mnie błędem z biosu Boot failure detected.
Wtedy muszę wybrać załadowanie optymalnych ustawień i ponownie muszę wejść do BIOS’u aby zmienić ustawienia - zmieniam tam tylko profil działania ramu na XMP. Niestety profil XMP nie jest tego powodem, bo nawet jak nic nie zmieniam w BIOS’ie czyli mam domyślne ustawienia to po paru dniach BIOS się znów wysypie (i co dziwne i tak muszę zresetować ustawienia domyślne, mimo że przecież nic nie zmieniałem). Poza tym komputer działa w pełni stabilnie, nigdy mi się nie zresetował czy zawiesił, nawet przy obciążeniu. Problem jest tylko czasami podczas uruchomienia.
Na bieżąco aktualizuje BIOS i cały czas ten błąd występuje, najgorsze jest to że nie wiem jak zdiagnozować czego to może być powód i wysłać ewentualnie na gwarancje daną część komputera, a przecież nie wyślę im całego sprzętu mimo że kupowałem go w jednym sklepie @x-kom.pl
Czy ktoś ma jakiś pomysł jak dojść do tego co powoduje ten błąd? Niby dzieje się to co parę dni, ale i tak jest to mega irytujące.
Specyfikacja: