Zależy do czego używany był RAMdisk, ale tak czy inaczej RAM musiał godzinami pracować wysoce rozgrzany. Ja bym monitorował jego temperaturę.
Ok, ja bym w takim razie był zainteresowany postawieniem tego, jakich programów używacie do tego pod Windows 10 ?
Czasem używam w PSie procesów automatycznych takich jak zmiana rozdzielczości zdjęć i uruchamiam ten proces dla kilkuset zdjęć i jak bym akurat je obrabiał na RAMDISK-u to zrobiło by to robotę w stosunku do SSD Sata ?
Ja nie używam żadnego, jak pisałem wcześniej jest to specyficzne rozwiązanie przydatne wyłącznie gdy ze względu na bardzo dużą ilość zapisów i odczytów można uszkodzić nośnik flash. W przypadku przeciętnych komputerów nie ma to też większego sensu ze względu na małą ilość pamięci (typowo do 64GB).
Raczej wątpię, system i tak buforuje zapisy na dyskach więc pierwsze kilka GB ląduje w pamięci RAM zanim zostanie faktycznie zapisane, więc nie będzie dużej przewagi wydajności względem SSD.
Podejrzewam również że przy skalowaniu najbardziej obciążony będzie procesor i to on będzie miał główny wpływ na wydajność.
Jednak z PS nie korzystam, więc warto sprawdzić w praktyce jak to wygląda.
Ok, dzięki za podpowiedzi
Praktycznie ma to zastosowanie jest wiele filmików na yt które pokazują praktyczną różnice a nie teoretyczne czy syntetyczne benchamrki
Np odpalenie gier zamiast minuty zajmuje około 6-8s
Czy przekonwettowanie obróbka audio na niektótych plikach to już nie kwestia minuty a samego kliknięcia

Dlaczego mało osób z tego korzysta po 1 niewiedza 2 sprawa koszta koszta koszta…
Mało osób ma ram na sam system + Gry i ludzie mają zwykle komputer już pod srogim obciążeniem i bez tego.
Koszt ram to około 400zł za 16GB za 400zł to można mieć dysk HDD o pojemności kilku TB lub NVME z 500GB https://proline.pl/wd-black-ssd-m-2-pcie-nvme-500gb-3470-2600mb-s-wds500g3x0c-p1357934
I taki NVME z średniej pólki będzie miał 3k zapisu i 2k odczytu a ram dysk może banglać po 8-11k zapis i odczyt zależności z jakie to będą ramy i płyta główna też odgrywa w pewnym stopniu role (dobre kontrolery)
Tak że czy jest różnica skoro na dobrych ramach ramdisk jest 4x efektywniejszy od NVME to dalszego komentarza to nie wymaga
Ale bulenie 1,6-2 tysi żeby mieć tylko 64GB ram na pokładzie z czego 6-7 GB pójdzie na podstawowe obciążenie systemu + apek to jednak trochę finansowo idzie najgorzej.(względem pojemności)
Hmmmmm… Poczytam jeszcze o tym
a powiedz mi może czy Ty używasz RAMDISK-u i jeśli tak to jakie byś polecał ?
Szkoda tylko że załączony filmik to szczyt bullshitu.
Podobny czas ładowania mam na dysku QLC szajsunga (a demon prędkości to nie jest).
nie jest to ściema choć w filmie ze skyrime gościu faktycznie użył dość słabych ram 1333mhz
Ale w instalowaniu wirtualnego systemu w ramdisku zapewne gościu miał już zacne ramy
Tak że technologia jedno a jakość/efektywność komponentów to 2
też można kupić kłamane nvme pod pic-e a nie m.2 które działa gorzej niż SSD
Więc przy testach zawsze powinno sie podawać i zwracać uwage na jakim sprzęcie test został wykonany.
Bo potem takie janusze niby mają podobny sprzęt a gdzieś te 20%-50% wydajności magicznie ucieka-- diabli tkwią w szczegółach
Używasz RAMDISK-u ?
tak mam ustawione pare programów ale bardziej for fun choć faktycznie jest to odczuwalne ale finansowo nie opłacalne … tak że raczej lepiej jak zwykły zjadacz chleba kupi NVME + HDD( na magazyn) i to jest najlepsze wyjście. bo aż takiej różnicy nie zrobi mu te parę sekund a pojemność o wiele większa.
Na 1 kompie mam 32 a na drugim 64GB ram
żeby nie było że kit pociskam
I do czego to używasz ? Bo wygląda to imponująco, nie powiem
Oraz jakimi programami tworzysz te ramdyskidziala to stabilnie, bez zwiech i bsod ?
Używałem ramdysku do Photoshopa jak miałem jeszcze dyski hdd, jako cache (scratch disk w ustawieniach) oraz temp dla pluginu Camera raw który wymaga fizycznego dysku na miniaturki. Rozwiązanie dobre (m.in dlatego że temp się sam czyscil po restarcie). Ale w dobie szybkich i przystępnych cenowo dysków nvme moim zdaniem zupełnie bez sensu.
Kiedyś korzystałem z darmowego AMD RAMDisk. Nie wiem, czy są inne darmowe, które umożliwiają odpalanie się automatycznie wraz z systemem, że od początku załadowania systemu możemy tam mieć określony obraz plików wczytany z dysku. I najlepiej by miał więcej niż 4GB w tej wersji darmowej.
SoftPerfect RAM Disk w wersji 3.4.8 był za darmo, wszystkie wersje powyżej 3.4.8 są płatne, więc jak chcesz “za darmo”, to pobierz wersję 3.4.8 z jednego z poniższych linków:
EN: https://www.freewarefiles.com/SoftPerfect-RAM-Disk_program_94028.html
PL: https://filehippo.com/pl/download_softperfect-ram-disk/3.4.8/
Ja mam ustawiony katalog tymczasowy na RamDysku jako systemowy katalog tymczasowych plików (%TMP%), oraz wszystkie przeglądarki zapisują dane storn na RamDysku, a po ponownym uruchomieniu wszystko jest kasowane, bo nie ustawiłem sobie zapisywania stanu RamDysku do pliku i wczytywaniu go podczas uruchamiania Windows. Tylko w takim przypadku wszystkie dane z RamDysku przepadają po ponownych uruchomieniu, więc jak zapomnisz skopiować pliki na dysk przed zamknięciem Systemu, to przepadną, za to pamięć się wzmacnia, nie ta w komputerze.
Wszystko działa bez “zwiech”, dla mnie osobiście to rozwiązanie pasuje.
Pozdrawiam.
Zarzuty mam właśnie do skyrima, bo rezultat w tamtym przypadku nie jest lepszy od taniego SSD SATA.
Jak Ty to poustawiales dla tego Photoshopa ?
I w tych innych zastosowaniach ? To w takim razie w kompie z 32 GB z SSD NVME Samsung 970 plus tego nie będę ustawiać ale już w kompie z 16 GB + SSD SATA to pewnie bym odczuł różnicę.
Krótko i na temat - ja używam QILING Disk Master Pro
Free - https://www.idiskhome.com/main/product_free_feature.shtml
Odnośnie RAMDISK’u tak to u mnie wyglada:
Na ten Ramdisk można wrzucić cache przegladarek:
Ogólnie jak jest możliwość to na ramdyski najlepiej przenosić wersje portable które trzymają wszystko w tym samym katalogu i nie odwołują sie do innych plików w innych lokalizacjach.
Np przy normalnie zainstalowanej przeglądarce cześć plików będzie mieć w program files a cześć w %Appdata%
Co do programów też warto zwrócić uwage bo niektóre mają więcej funkcji m.in dynamiczne ram dyski czyli jeśli program przekroczy domyślnie przydzielony rozmiar taki dynamiczny potrafi sobie więcej miejsca udostępnić w ramie… lub też mniej.
Też warto zwrocić uwage na prędkośc niektóre programy jednak potrafią szybciej zarządzać ram dyskiem.
Stary test porównawczy
http://de77.com/comparison-of-ram-drives-with-benchmarks
Jak widać niektóre beznadziejne softy potrafią ubić 50% wydajności (8-9 tysięcy do 4
Odczyt/zapis) a niektóre to kosmetyczna różnica i wtedy można wybrać ten bardziej funkcyjny skoro nie widać różnicy w wydajności.
W 2009 r. ramdysk może i miał sens. W 2020, przy dyskach PCI-e 4.0, jest wyłącznie ciekawostką przyrodniczą.