Mało fps w battlefield 1

a bf 5 ma lepszą optymalizację od bf 1?

Pojęcia nie mam, w zadną nie grałem i grać nie zamierzam. Nie sprawdzę wiec jak z poszczególnymi prockami, wsparciem wielowatkowosci etc.

To, że jest jakiś problem na jednym egzemplarzu, nie znaczy, ze laptopy gamingowe nie mają sensu.

Nie rozumiem co się w ogóle tu dzieje. GPU powinno lecieć nawet pomimo bootlenecka na 100% przy ustawieniach ultra, tu dalej tego nie ma. Pokaż użycie VRAM karty. Możliwe, że Battlefield zjada całość na najniższych nastawach nawet.

Czy na pewno gra pracuje na GTXie? Takie dziwne użycie drugiej karty sugeruje wyłączenie jej przez układ. Takie wartości prezentuje czasem dedykowane GPU gdy nie jest aktywne.v Gdy korzystasz z dedykowanego oba układy pokazują jakieś wartości - w domyśle pracują albo oba układy na raz, albo tylko zintegrowany. Nie da się pracować tylko na dedyku.

Zainstaluj GPU-Z i sprawdź któremu układowi system przypisuje te dziwne wartości.

sory że tak późno odpowiadam ale gdzie mógłbym to sprawdzić w gpu-z? Sprawdziłem również zużycie vram i gpu 1 czyli integra cały czas 84mb a gpu 2 czyli gtx 1500-1800mb przy czym zużycie procesora na poziomie 70-90%

a czy to ustawienie ma jakieś znaczenie?

https://www.techpowerup.com/gpuz/

GPU1 niekoniecznie oznacza zintegrowana grafikę. Sam już się spotkałem z tym, że oznaczenie GPU1 miał dedyk. To są ustawienia PhysX. Wejdź w z “Zarządzanie ustawieniami 3D” i tam ustaw dedyka.

w msi afterburner gpu 1 to integra a gpu2 gtx a poza tym vega 10 ma tylko 128mb vram. a na tym screenie to wyświetlacz laptopa jest na vega 10 czy mam to zmienić jeśli tak to jak?

To daj zużycie vram w grze. Pamięć ram masz Single Channel, więc tu też wydajność spada - braki w VRAM gra rekompensuje sobie Ramem, a jak ten wolny to masz efekty. Pierwsze spowolnienia są już zazwyczaj widoczne po przekroczeniu 7 GB.

zużycie vram nie było powyżej 1800mb (karta ma 3gb) a zużycie ram 7-7,4gb

Coś czuję, że to faktycznie problem z RAMem. Na to wskazywałby ścinki podczas rozgrywki. Na dużych mapach dużo się dzieje. Procesor dostaje po tyłku, a RAM jest zapychany.

Może być aż tak źle, że nawet Gpu nie ma na czym pracować, dlatego nie jest obciążone na 100%.

sprawdziłem bf 5 i ustawiłem rozdzielczość 1024x768 ustawienia minimalne + zmienione pliki gry pod wydajność i efekt 40-60 fps zużycie ram 7,3-7,7gb, zużycie procesora 90-100%, zużycie vram 1,6-2gb, zużycie gtx 70-90%

Jednak to chyba RAM, a na pewno nie pomaga w tym integra, która tez od siebie coś wrzuca, nawet jak nie jest używana. W singlu też masz takie dropy?

w bf 5 w singlu na średnio-wysokich 45-60 a w bf 1 na ultra 35-50

niedługo dokupię sobie 8gb ram ale mam ważne pytanie: czy stracę gwarancję po otworzeniu laptopa samemu?

Pytanie do serwisu producenta, bo każdy mówi inaczej.

Masz plombę na obudowie = stracisz.
Nie masz plomby = nie stracisz.

Mając laptopa z tej samej serii/rodziny ja plomby nie miałem.

Nie byłbym tak do przodu. Plomb na obudowach się już praktycznie nie stosuje, ale są jeszcze plomby wewnątrz. Co więcej trzeba uważać by nie zostawić za dużo śladów działalności tj. nie traktować wnętrza laptopa jak robót budowlanych.

Taki szybki wyciąg z karty gwarancyjnej ASUSA:

Podsumowując. Jak przy dokładaniu RAM nic nie popsujesz, to Ci nikt nie zabierze gwarancji. Kiedyś od takich rzeczy jak wymiana dysku czy RAM były klapy serwisowe. Teraz trzeba ściągać całą pokrywę.

Użyłem może zbyt daleko idącego skrótu myślowego. Wewnątrz oczywiście na plomby też trzeba uważać. Aczkolwiek w tym modelu na pustym gnieździe nie ma plomby. Jest na zainstalowanej pamięci RAM. Ale drugą kość można dołożyć bez problemu.