Witam. Od jakiegoś czasu mam problem z moim komputerem. Otóż całkowita pojemność dysku D to 368 gb. A wolnego miejsca mam tylko ponad 3 mb. Kiedy otworze dysk D to wyświetlają mi się foldery który jeden z nich jest oznaczony kłódką(jego pojemność to 6.63mb). Folder o nazwie windowsimagesbackup zajmuje 86.5 gb. Zaś we właściwościach trzeciego folderu wyświetla się ze zajmuje 0 bajtów. Oprócz tego jest plik oznaczony płytą o nazwie oem-komputer(zajmuje 0 bajtów), plik o nazwie msdia80.dll(zajmuje 874 kb) i plik MediaID(zajmuje 4 kb). Więc czemu mam tak mało wolnego miejsca? Proszę o pomoc gdyż w sprawach komputerowych jestem kompletnie zielony.
Sugeruję nic nie ruszać na tej partycji, ponieważ z tego co widzę masz tam obraz Windowsa i reszta to zapewne pliki oprogramowania do jego przywrócenia, tak więc sugeruję nic tam nie ruszać, bo poskutkuje to tym, że nie będziesz miał jak przywrócić systemu do stanu fabrycznego, jeżeli zajdzie takowa potrzeba. Mnie się wydaje, ze to przez folder windows image backup jest tak mało miejsca, natomiast we właściwościach podaje wagę o bajtów, ponieważ nie masz odpowiednich uprawnień do tego folderu. Krótko mówiąc, foldery z kłódką to są jakieś ważne foldery systemowe, do których administrator systemu jak i użytkownik nie mają żadnych uprawnień typu odczyt, zapis, usuwanie itd.
Czyli mam nic nie ruszać. Zostawić tak jak jest?
Jeżeli masz możliwość zrobienia Płyt Recovery, to je zrób. Potem dopiero możemy próbować się pobawić z partycją D. A tak konkretnie to jej zmniejszeniem, bez utraty danych i z możliwością skorzystania z przywracania systemu umieszczonego na nich.
Masz możliwość zrobienia płyt recovery?
368GB zajmował by BackUp systemu? [-X
@Czaro___
Masz na tym komputerze legalny system z naklejką na obudowie? Dostałeś w komplecie jakieś płytki z systemem i sterowniki albo już gotowe recovery?
:roll:
System legalny,z naklejka no i troche mam tych płytek w pudełku co dostałem z kompem.
To polecam posprawdzać co to są za płytki. Może masz płytę z systemem wśród nich, albo już gotowe płyty recovery. Jak masz, to możemy się zajmować tą partycją.
No płyte z Windowsem to ja mam. Z resztą jest ona wierzchu bo znajomy mi podpowiada żeby zrobić jakiś tam format tego dysku i przeinstalować system bo mam z nim jeszcze inne problemy niestety.
No to skoro masz płytę z systemem, to tamtą partycje możesz usunąć. I skoro potrzebujesz formatu, to go zrób i się niczym nie przejmuj Już myślałem, że Ci zależy na tamtej partycji
Jak wspomniałem ja jestem zielony w tych sprawach. I sie troche boje coś zrobić bo nie wiem czy utrace jakies ważne dane czy nie. A zrobić to wszystko musze niestety samemu i dlatego szukam rad tych którzy znają sie nad tym. Więc co ja mam zrobić w takim wypadku?
Jeżeli masz płytę z systemem, możesz skasować tą partycję i z uzyskanego miejsca zrobić np. dwie - jedna na dane, druga na programy coby nie zaśmiecać partycji systemowej. Ja na przykład mam w ten sposób dysk podzielony i odnoszę wrażenie, że system lepiej działa. Dodatkowo ma to taką zaletę, że jak robię format, pliki programów zostają, bo są na osobnej partycji i wtedy patrzę sobie co trzeba ściągnąć do zainstalowania/przygotowuję odpowiednie płyty, kasuję te wszystkie foldery i po kolei instaluję. To jest o tyle dobre, że przynajmniej nie zapominam o żadnym programie. Nie raz miałem np. taką sytuację, że na już potrzebowałem napisać jakieś podane, czy coś i miałem zonka, bo okazało się, że jak robiłem format zapomniałem dorzucić Office’a.
No ja np jakieś dokumenty czy gry to pakuje na C. Nie przypominam sobie zebym cos kiedykolwiek instalował na D i dlatego mnie zastanawia dlaczego mam tak mało miejsca akurat na tej częsci. Więc walnąć formata D? Nic sie nie stanie z systemem czy plikami na C?
Nic, ale ja radziłbym Ci skasować tą partycję, zrobić dwie partycje i dane przenieść na jedną, programy na drugą. Uwierz mi, że tak na prawdę będzie lepiej dla systemu, bo potem jak zapelnisz C grami i innymi pierdołami, efekt będzie taki, że system Ci zacznie mulić i z kolei założysz nowy temat co masz zrobić, aby przyspieszyć pracę systemu.
Partycje D możesz spokojnie sformatować klikając prawym klawiszem i wybierając opcję ‘Formatuj’. Partycja C bedzie nienaruszona, a D bedzie piękny
Ok.Zrobiłem formata i dysk jest czysty. Coś jeszcze z tym robić?
nic:) jesli system chodzi Ci dobrze, nie potrzebujesz robić nic z partycja C to masz już spokój.
Ok. Mam jeszcze dwa problemy. Jeden to wyskakujace instalatory windows które cały czas są na pulpicie a drugi to czasami wyskauje mi niebieski ekran i trzeba resetować kompa.NA niebieskim ekranie wszystko pisze po angielsku i jest tam jakis ciag cyfr i znaków. Można cos na to poradzic?
Ciężko powiedzieć co się dzieje, musiałbyś mi podać kod błędu, to wygląda mniej więcej tak: 0x000000. Napisz co się pojawiło. To może być jedynie potrzeba przeinstalowania systemu, tak sądzę. Jeśli nie umiesz tego zrobić, zapytaj kogoś kto się zna, czy Ci to zrobi.
Technical information:
*** Stop: 0x0000007E (0xFFFFFFFFC0000005, 0xFFFFF80002CBD8AB, 0xFFFFF880031168C8, 0xFFFFF88003116130)
Coś takiego wyskakuje. Oczywiście więcej jest tekstu ale tylko tyle jest kodu.
Okej. Widows nie może uzyskać dostępu do zasobów pod wskazanymi adresami w pamięci. Wpierw sprawdź pamięć RAM programem MemTest