OK.Włączyłem ten Memtest jakieś 30 minut temu.On tak długo będzie pracował?
Gdzieś na spodzie powinien być komunikat o zakończeniu procedury testowania. Jeżeli masz błędy, wymień pamięć. Jeżeli nie ma błędów, sprawdź dysk programem HD Tune
Musisz czekać, aż pass zmieni się z 0 na 1.
Sorry ale ja nie ogarniam tego programu MemTest. Sciągnąłem go.Był w zip wiec otworzyłem plik memtest.exe i otworzyło mi się takie małe, białe okienko w którym kliknąłem start testing. Czekałem aż coś się stanie.Tam na dole upływały takie procenty no i doszło do 130% i wydawało mi się ze to zbyt długo(prawie godzine działał) jest i wyłączyłem go. To mam czekać aż do skutku z tym czy coś źle zrobiłem?
Proszę, bo widzę, że jak dalej tak pójdzie, nie doczekamy się rezultatu… http://www.hotfix.pl/instrukcja-obslugi … m-a204.htm
Nie da się jakoś tego inaczej zrobić bo to dla mnie za trudne? Boje się że coś zrobię źle i będzie kłopot.
Spokojnie Czaro___. Jeśli Memtest działał u Ciebie godzinę i oprócz czerwonego prostokącika w lewym górnym rogu ekranu nie było żadnych innych czerwonych napisów to pamięć jest OK.
Teraz czas na test dysku: pobierz z portalu dp HD Tune i uruchom test z ostatniej zakładki. Będą się pojawiać zielone kwadraciki (to znaczy, że OK) albo czerwone (to znaczy, że najprawdopodobniej z dyskiem już źle). Test może trochę potrwać - przy dużym dysku nawet kilka godzin.
:roll:
No w tej belce na dole w Memtest doszło tak wtedy do 130% i pisało że 0 błędów. Ale żadnych czerwonych prostokącików nie było.Poprostu białe małe okno mi się otworzyło i tam kliknąłem opcje Start Testing. Teraz włączyłem ten HD Tune.Troche chyba będzie to trwało bo mam 500 gb do prześwietlenia.
– Dodane 23.12.2012 (N) 17:24 –
Zrobiłem ten skan HD Tune i wszystkie kwadraciki są zielone.
Zrobiłeś ten test z zaznaczoną opcją “Quick scan”? Jeśli tak, to wykonaj test z odznaczoną tą opcją. Jeżeli wszystko jest ok, wykonaj test z pierwszej zakładki i wrzuć zrzut ekranu na forum.
Ok.W tym skanie(z wyłączoną i włączoną opcją Quick Scan) wszystkie kwadraciki były zielone.
Oto zrzut tego co powstało z tej pierwszej opcji:
Wniosek: jeden z ważniejszych komponentów (pamięć, dysk) wydają się być wporzadku.
Napisz coś więcej o tych "wyskakujących instalatorach zostających cały czas na pulpicie - może jakiś PrintScreen?
:roll:
czyżby? chyba na podstawie skanu z zakładki error scan a tym bardziej Benchmark nie da się jednoznacznie stwierdzić czy dysk jest w 100% sprawny - zwłaszcza że nowe dyski nie pokazują błędów w zakładce error najważniejsze dane pokaże zakładka health i od tego trzeba zacząć
Witam. Oto screeny przykładowych instalatorów które mi wyskakują:
http://zapodaj.net/58b4123d7b4eb.png.html
Dodatkowo wstawiam screen tego co wyświetla mi się w HD Tune w zakładce Health:
Ostro. Czymś usuwałeś te śmieci od HP ?
Nie wiem. Może nieświadomie coś usunąłem. Bo te instalatory nagle zaczęły się pokazywać jakiś rok temu i są do dzisiaj.
Wiesz co, najprościej byłoby sformatować komputer i już. Byłby spokój, miałbyś wszystko na świeżo. Jednak wspominałeś że jesteś zielony w tych kwestiach. Masz kogoś pod ręką kto Ci może sformatować ten komputer?
To mi wygląda na usuniecie po prostu folderów z tymi aplikacjami. Kiedyś miałem w rękach komputer Toshiby z podobnymi akcjami, ale działo się tak z dwoma aplikacjami.
No miałbym kogoś pod ręka. Kolega też troche mi tłumaczył co jak po kolei zrobić. A ten blue screen też moze być od tego? Bo dzisiaj będąc na stronie internetowej znów pojawił się. Wczoraj nic się nie działo.
Mogę się mylić, ale ten bluescreen odpowiada za brak możliwości odczytu danych. Brak błędów na RAM i HDD trochę dziwi. Ale format nie zaszkodzi i powinien się powieść. Jeżeli problemy będą nadal występowały, będziemy dalej szukać problemu. Trudno tak na ślepo, a czasem trzeba metodą prób i błędów.
Aha. Ok. Więc trzeba bedzie sie przygotować do formatu kompa.
Nic konkretniejszego w tej chwili poradzić nie mogę