Mało miejsca na dysku D

Ja rozumiem. Ciężko jest powiedzieć coś na odległośc, a jeszcze gorzej ze ja jestem zielony i trzeba mi wszystko tłumaczyć co i jak.

Uruchom HD Tune, karta Error Scan, nie zaznaczaj Quick Scan, kliknij Start. U mnie sprawdzanie dysku 500GB SATA zajęło 7 godzin.

Reinstalacja (analogicznie jest w przypadku komputerów stacjonarnych tyle, że klucz znajduje się na obudowie)

• jeżeli potrzebujemy to wykonujemy kopię zapasową danych (gdy system działa można użyć Total Commandera, gdy system nie działa to: odzyskanie-danych-dysku-sytuacji-gdy-system-nie-dziala-t492904.html)

• odwróć laptopa i zobacz na jaką edycję Windows (np. Home Premium) posiadasz licencję i upewnij się, że klucz produktu na naklejce jest czytelny

• załatwiamy angielskiego Windowsa z internetu w takiej edycji na jaką posiadamy licencję (np. Home Premium) http://answers.microsoft.com/en-us/wind … a38d8b2da6

• instalujemy Windows z kluczem który znajduje się pod spodem laptopa, podczas instalacji na ekranie “gdzie chcesz zainstalować system Windows” wybieramy “opcje dysku (zaawansowane)”, zaznaczamy partycję systemową, klikamy formatuj, zaznaczamy partycję systemową aby został tam zainstalowany system i klikamy Dalej

• instalujemy polski pakiet językowy z Microsoftu http://www.softpedia.com/get/System/OS- … ator.shtml

• instalujemy sterowniki (wrzuć nazwę laptopa w Google albo “nazwa producenta laptopa wsparcie sterowniki”).

Metoda sprawdzona i działa.

W razie wątpliwości zobacz zmiana-systemu-preinstalowanego-czysty-windows-t500004.html

adam9870 ,

Co Ty piszesz? Po co ściągać angielskiego Windowsa? Po co pakiet językowy? Mieszasz niepotrzebnie. Poza tym skan zrobił i był zielony. Co prawda niecały, ale połowa skanu starczy, żeby zobaczyć początkowe sektory i ich stan, a to właśnie tam leżą pliki Windowsa.

Zapomniałeś chyba, że język można zmieniać zgodnie z licencją tylko w edycji Ultimate i Enterprise systemu Windows 7.

Skan robiłem i to kilkakrotnie. Z włączoną opcja Quick Scan jak i wyłączoną. I wszystkie kwadraciki były zielone więc chyba dobrze jest. A system mam oryginalny na płycie więc mogę przecież z niego skorzystać chyba.

Możesz z niego skorzystać, ba, nawet powinieneś. Powodzenia w formatowaniu :slight_smile: adam9870 widocznie nie czytał całego tematu…