Witam. Mam laptopa toshiba satellite l40-14h model no psl48e-01e01npl. Na nim zainstalowany windows xp. Chciałbym zachowując obecnie zainstalowane programy/zdjecia/muzykę przejść na ubuntu. Czy da się na jednej partycji (tam gdzie xp) zainstalować Ubuntu, ale odinstalować xp?
Czy trzeba na drugim dysku zainstalowac ubuntu, a potem sformatowac dysk c na ktorym jest xp?
Poproszę o pomoc.
Programy pisane pod Windows na Ubuntu natywnie nie zadziałają.
Jak się robi takie rzeczy, to tak czy siak wypada zrobić bakcup danych.
Najlepiej instalkę Ubuntu zgrać na pendriva lub płytę i zainstalować.
Poproś jakiegoś znajomego o to najlepiej.
Mam płytkę z Ubuntu. Wiem o tym. Ale to nie jest odpowiedź na moje pytanie.
Programy z XP z natury nie będą działać na ubuntu, zdjęcia i muzykę skopiuj na dysk zewnętrzny.
Najlepiej sfotmatować ten dysk z XP i zainstalować na nim Ubuntu.
Instalator Cię przez to przeprowadzi.
Powodzenia.
Tak myślałem. Dziękuję za informację.
https://www.winehq.org/ - może dziająją dość sprawnie i będziesz mieć więcej czasu na znalezienie alternatywnej aplikacji pod GNU/Linux.
Jest to dość słaby laptop, więc jeśli nie chcesz oglądać pokazu slajdów to zainstaluj Linux Mint Mate(trochę zmodyfikowana wersja Ubuntu na której będą działały wszystkie programy z Ubuntu) albo jeśli będzie zbyt mulił to Lubuntu(Ubuntu z mniejszymi wymaganiami i innym wyglądem)
Czyli wine jest to program dla systemu linuxowego do otwierania programow przeznaczonych dla windowsa, tak?
tak
Mam ubuntu i musze go zainstalować. Jak będzie zobaczę w praniu. Najwazniejsze pliki mam skopiowane na partycji d:. I tu mam pytanie partycje mam zrobione nfs 1 dysk 120g podzielony na 3 partycje. Chce sformatowac c: na ktorym jest xp i na nim zainstalować ubuntu. Wazne pliki mam na d.
Podczas instalacji ubuntu mam
-instalacja obok xp (ale nie chce 2 systemów)
-wyczyszczenie dysku i zainstalowanie ubuntu
(trwale usuwa wszystkie programy)
tylko czy nie usunie dotychczasowych partycji?
Najlepiej wybrać ręczne przydzielanie partycji.
Ja zawsze patrzę na rozmiar i położenie partycji na dysku by wiedzieć która usunąć
Jak byś skopiował dane na dysk zewnętrzny to mógł byś wybrać opcję cały dysk,
dlatego że dane skopiowałeś na inną partycję dysku twardego to lepiej zastosuj się do porad @synaptyk
oki
Mam okno partycji co zaznaczyc zeby partycje byly widoczne? ntfs z ksiegowaniem? partycja sda1 i sda3 to partycje na ktorych mam zapisane dane muzyka/zdjecia itd ktore chcialbym aby ubuntu je widzial.
- urzadzenie do instalacji programu rozruchowego ma zostac domyslnie caly dysk czy tez wskazac sda2 ten na ktorym jest windows xp? (drugie zdjecie)
Tych dwóch partycji z danymi NIE ruszaj wcale.
Na tej z linuxem(czyli raczej drugiej), wybierz system plików ext4 z księgowaniem i zaznacz formatuj
Urządzenie do instalacji programu rozruchowego zostaw na /dev/sda
Ciągle radziłbym zmienić system na lżejszy Linux Mint Mate - czyli wersja Ubuntu skierowana dla początkujących użytkowników
A ile w sumie masz ramu?
tylko na tych dwoch domyslnie ustawione jest “nie uzywaj tej partycji” to nie trzeba zaznaczyc “system plikow ntfs”?
Intel® Pentium® dual-core processor T2310
clock speed : 1.46 GHz
standard : 1,024 (512 + 512) MB
maximum expandability : 2,048 MB
technology : DDR2 RAM (667 MHz)
capacity : 120 GB.
drive rotation : 5,400 rpm
internal resolution : 1,280 x 800
type : Intel® GMA X3100
memory amount : up to 358 MB total available graphics memory with 2 GB system memory
To są ważniejsze elementy specyfikacji tego laptopa.
Tak,
Nie używaj tej partycji, odnosi się do tego że nie jest ona używana w procesie instalacji ale będzie dostępna po niej.