Mam xp, a chciałbym ubuntu

Tak czytałem, ale kolega nie napisał czy ma 1GB czy 2GB.

Mimo wszystko nawet z 2GB Gnome będzie muliło naprawdę mocno

1 polubienie

Wiem nie napisałem wczesniej ze mialem awarie systemu xp. I moim jedynym ratunkiem jest to ubuntu. Znajomy informotyk powiedział ze powinno pójść na tym laptopie. Niestety na chwilę obecną nie mam innego systemu na płytce i jestem zdany na tą wersję.

Ma rację, powinno pójść, ale czy będzie płynnie działać to już inna kwestia.

A co z tym zrobic?

Nie omieszkam odpisać, jak działa :grin:

Jest ustawiony ext4?
Może nie został ustawiony punkt montowania który ma być tylko ukośnikiem “/”?

tak, nie ustawiłem “/” w punkcie montowania.

Wczoraj instalacja mnie sie zawiesila przez 5 godzin byl taki ekran:

kursor myszki nie reagowal, musialem zrestartowac komputer.

Dzisiaj o 7 zaczalem wszystko od nowa. Mam tak juz od 2 godzin. Slychac ze komputer caly czas czyta plyte. Kursor nie reaguje. :sob: Co teraz?

Spróbowałbym nagrać na pendriva(uważam płyty za bardzo zawodne) Linux Minta i z nim spróbować instalacji ponieważ raczej nie naprawi się to ponieważ chyba płyta jest uszkodzona.

Dzieki cenna uwaga na przyszłość. Kursor sie poruszył, więc chyba muszę cierpliwie poczekać. Płyta jest nowiusienka, bez skazy. Wczoraj przed instalacją nagrałem na niej ubuntu. Nic na niej wcześniej nie było i nic więcej na niej nie zgrywałem.

Nie wiem czy sprawdzałeś, ale przed instalacją jest taka opcja sprawdzenia systemu, więc sprawdź jak się sprawuje i czy nie wywala tam błędów

Wcześniej, podczas instalacji kursor płynnie się przemieszczal.

Dzisiaj podczas ponownej instalacji zauważyłem, że na dysku systemowym jest 520 mb danych, więc wczoraj format dysku c przebiegł pomyślnie. Nie mam innego wyjścia jak zainstalować to ubuntu.

Dopiero przy wyborze strefy czasowej instalacja sie" zawiesiła "

Możliwe że akurat w miejscu gdzie są dane o strefie czasowej to w tym miejscu płyta jest zabrudzona/uszkodzona, spróbuj przetrzeć albo spróbuj jakiejś metody np. pasty.
Z pendrajwami często jest prościej - działa albo nie działa

Nie mogę sprawdzić, bo w chwili obecnej instalka trwa, a poza tym jak pisalem wczesniej win.xp uszkodzony.

Cyba, że nacisnąć przycisk wysun

Ale jest tam opcja sprawdzenia systemu ubuntu z płyty bez potrzeby instalacji go. Nie chodziło mi o Windowsa XP

instalacja w toku to juz nie sprawdze