Mam xp, a chciałbym ubuntu

Czytam i czytam… strasznie dużo kombinowania. Nie prościej podczas instalacji po prostu zaorać cały dysk, a partycjonowanie zostawić instalatorowi?

No i przy 1GB instalowanie Ubuntu (z GNOME) to proszenie się o kłopoty. Z tradycyjnym dyskiem (HDD) to będzie muł jakich mało.

1 polubienie

Nie mam w tej chwili innego wyjścia. Xp sie nie wlaczal, a nie mam innej płytki z instalatorem.

Przecież tak robię, majac juz partycje na dysku chce zainstalowac ubuntu na dysku c gdzie byl xp. Zaorac dysk?

płytka bez zabrudzen itp

@anon41799040 miał na myśli to co ja pisałem wcześniej, całkowity format, i przydzielenie instalatorowi całego dysku.

instalacja sie zawiesila musialem zrestartowac komputer, sciagnalem lubuntu na dysk wymienny i na nowej plytce wypalilem juz nic nie dziala, mam teraz tak

w odwrotnej kolejności

Samo skopiowanie na dysk/pendrive nic nie da, trzeba to zrobić programem. Polecam Rufus, MultiBootUSB albo YUMI

ok, mam dysk usb z lubuntu wgrany przez rufusa. Podczas wlaczenia komputera musze w biosie ustawic boot from usb. Mam 3 miejsca 1wsze ustawiam usb, reszte ustawic na disabled, czy zostawic dvd rom na 2im miejscu i sata (hdd) na 3im miejscu?

Zostaw tak jak jest. Inaczej po instalacji znowu będziesz miał kłopot z wystartowaniem systemu z dysku.

1 polubienie

instalacja przebiega szybko :grin:

czy dla lubuntu system plików zaznaczyć też ext4 z ksiegowaniem?

Tak

Gdyby nie laptop kolegi, to nie utworzylbym dysku usb z lubuntu. Jest kopiowanie plików… :grin:

Instalacja przebiegła pomyślnie! Dziękuję bardzo!

Jeszcze pytanie, czy sterowniki od toshiby do plyty glownej, karty graficznej itd tez musze zainstalowac? Czy instalka lubunta zawierala te sterowniki

Nie musisz.

Jak zainstalowac p7zip i wini w srodowisku lubuntu?

Nijak. To są aplikacje przeznaczone dla Windows. Pod Linuksem potrzebujesz odpowiedników dla nich. Prawdopodobnie są już zainstalowane.

Czyli zapisany plik programem 7 zip wczesniej na xp nie otworze odpowiednikiem na lubuntu?

Otworzysz. Tak jak napisałem: prawdopodobnie odpowiednie narzędzie jest już zainstalowane.