Mam xp, a chciałbym ubuntu

sudo apt-get install p7zip

w wierszu polecenia nie dziala mi “klawisz myslnika”, kurde ciagle pod gorke

Ja polecam file-roller, prosty i zawiera graficzny interfejs
apt install file-roller

- masz skopiuj sobie :smile:

A tak na serio to nie działa nawet ten obok =(po lewej od backspace)?

ten mi nie dziala :grin:

ale znalazlem “fn+;” :grin:

mam informacje ze juz jest zainstalowana aplikacja file roller. To nie wiem jak wypakowac pliki z programu 7zip. Gdy klikam wypakuj tutaj to wyskakuje takie okno:

W terminalu:
sudo apt install p7zip

O jeny, dziękuję Wam wszystkim za pomoc. Ide nauczyć się gdzie co jest w tym systemie. :grin:

No i jak działa lubuntu na tym laptopie?

Tak, dziękuję Wam Wszystkim za udzieloną pomoc, przede wszystkim szybką :). Działa wyśmienicie. Co prawda muszę nauczyć się instalowania programów, jest trochę inne niż w windowsie, ale poradzę sobie :). Pulpit czyściutki, inne ułożenie w menu start (moim zdaniem ładnie pogrupowane). Działa szybko. Było widać różnicę ubuntu vs lubuntu w przebiegu samej instalacji. Lubuntu o wiele szybciej poszło. Wydaje mnie się, że lubuntu jest szybszy w działaniu od windowsa.

Kwestia wprawy i przyzwyczajenia.:wink:

wiem, że to temat rzeka, ale wkurzył mnie Microsoft przez to, że muszę porzucić xp na rzecz win 10, co za tym idzie zmienić laptop bo mi nie pójdzie. A ten stary laptop jeszcze działa i nie chce specjalnie zmieniać bo Microsoft nie wspiera starych programów!!! Xp nie jest złym programem, ale system linuxowy i jego programy są wspierane dalej, co za tym idzie nie muszę kupować nowego sprzętu.

Jak już ochłoniesz, to rozejrzyj się za dodatkowym 1GB RAM - dla Twojego sprzętu powinno to kosztować nie więcej niż kilka najtańszych jasnych pełnych z Biedronki. W dalszej kolejności rozważ zakup dysku SSD. To da konkretnego kopa Twojemu notebookowi. Wiem, bo mam sprzęt o podobnych parametrach :slight_smile:

Tak wiem pamięć mam w planach. Dysk juz mam juz. :grin: Teraz cokolwiek mogę zrobić bo wcześniej to nic nie moglem zrobic.

Pamięć mogę poszukać po szufladach. Ale nic nie obiecuję :slight_smile: