Nikt ci nie udostępni nagrań z monitoringu. Do wglądu moga je dostać policja, prokurator lub sąd. Nie ty. By one je dostały to musza być poważne podstawy naruszenia prawa, na przyklad obdukcja lekarska osoby wobec której dokonano interwencji. To ty musisz dać realne podstawy do wszczęcia postępowania. Chcesz oskarzyć np. Sok ze był bez masek. No to musisz mieć na to świadka a nagranie będzie tylko potwierdzeniem waszych zeznań.
Ty chyba nie rozumiesz o czym z Marcinem piszemy.
Nie piszemy ze ktoś jest oskarżony ale ze ktoś chce oskarzyć. Czytaj ze zrozumieniem.
Nie ty jesteś oskarżony czy obwiniony ale to ty kogoś obwiniasz a wtedy gdy to nieprawda to grozi ci spora kara.
Jeśli jajec powie, że SOK-iści byli beż masek i obwaia się, że mogli go zaraźić, to taką rzecz sprawdza się z urzędu na etapie postępowania. Żadnego świadka nie musi mieć.
Aaaa to tu kamera przydałyba się.
Ale za nim to powie zostanie uprzedzony ze za składanie fałszywych zeznań (tu jest oskarżycielem a nie oskarżonym) grozi od 6 m-cy do 8 lat więzienia.
A materiały monitoringu sa przechowywane w zalezności od miejsca od 24 godz. do maksymalnie 90 dni od daty nagrania. Po 90 dniach materiały musza być komisyjnie niszczone.
Mało kto inwestuje w taki monitoring. Większość tnie koszty i wszędzie gdzie ja się spotkałem z monitoringiem to najdłuższy czas przechowywania nagrania to trzy tygodnie. Przez 11 lat spotkałem się tylko raz, dwa z większym czasem.