Mandat na kolei, a zajęcie środków na koncie

Wiesz, jak ktoś ma pecha…

Ten wpis został oflagowany przez społeczność i został tymczasowo ukryty.

Ja mam porównanie, więc widzę podobieństwa.

A czy Ty musisz brnąć partyjnymi koleinami?

No jak mandat przyjąłeś i podpisałeś to po ptakach. ZTM, PKP to niezłe mafie, a e-sądy przyklepują z automatu bez nawet dowodów że faktycznie jechałeś na gapę lub bez biletu.
Choć sam miałem mandat w ZTM, zapłaciłem go po dwóch latach. Nikt nie ścigał o to. Ale zapłaciłem żeby się z tego jakaś afera za 20 lat nie zrobiła. Kont bankowych nie korzystam, a listy też żadne nie przychodziły. Po 350 dniach przyszło sądowe pismo, więc faktycznie nie zdążyło się przedawnić

Szczecin jest cały zatorowany w sensie tory są wszędzie ( pozostałość po niemcach) I nie wiem po co robili szybki tramwaj jak można szybką kolei.
Na Pomorzanach przy platformie wycięli już kilka ton drzew i krzewów. A była taka fajna miejscówka na piwko.

Ty nie rozrózniasz pojęcia rekomendacja na kandydatów od pojęcia wybór spośród kandydatów
Różnica pomiędzy tym co było a tym co jest polega na tym że przedtem twój szef rekomendował cie do podwyżki którą sam przydzielał a teraz rekomenduje ciebie o nią do swojego szefa, bo teraz to on o niej decyduje. I jak ten powie “spadaj” to dowiesz ile warta jest rekomendacja i jakie tu podobieństwo.

To Ty nie rozróżniasz pomiędzy wyborem a fikcją wyborów.

@KR60 @anon44497448 Nie wiem o co ta walka, ale obydwoje macie rację.
Będąc kierownikiem/managerem miałem budżet. i dając komuś więcej musiałem zabrać gdzie indziej.
A rekomendacje to tak naprawdę kwestia humoru tego wyżej.
plotki , obrabianie dupy w pracy, podkładanie świń. itd.
Ludzie to zjeby, przychodziły do mnie, że pani Ania rozmawia z mężem przez telefon podczas pracy.
Miałem to głęboko w D, ale musiałem zareagować.

Pytanie, które z nich jest kobietą?

Jaki tam Stettin, mój dworzec to Altdamm. :wink:

Pogadać z radcą prawnym. W UM można skorzystać z darmowej porady prawnej. Można też zapłacić za poradę czy reprezentację w sądzie. Wielu wychodzi z założenia, że jeśli już mam płacić, to lepiej zapłacić prawnikowi i mieć swoją rację.

Jednak w przypadku kandydatów do KRS poparcie 25 sędziów było wymogiem formalnym, warunkiem koniecznym do kandydowania. To nie jest zwykła “rekomendacja” o jakiej piszesz.

A oni wystawiali sobie owo poparcie nawzajem w wąskiej grupce, jeden drugiemu, i to niekoniecznie nawet w oparciu o znajomość popieranej osoby, a właśnie rekomendację ze strony Ministerstwa.
Stąd taką tajemnicę robiono z owych - podobno jawnych - list poparcia. …

Tyle, że jeżeli przegrasz to koszty rosną nawet do kilku tysięcy

500 zł vs obsługa prawna, koszty sądowe plus zasądzona kara. Ale kto bogatemu zabroni :smiley:

1 polubienie

Ja bym sprawdził, czy były kamery, na głównym pewnie są, bo jak nie to…

Na poważnie bym jednak zapłacił i gdybym chciał się “zemścić” na sokistach, to doszukałbym się wszelkich uchybień w czasie interwencji (choćby brak maseczki na twarzy i niezachowanie dystansu, co stanowiło zagrożenie dla Twojego zdrowia) i policja/prokuratura/sanepid. Jak mówiłem… kamery mają… :slight_smile:

Podczas interwencji urzędnika nie obowiązuje nakaz zachowania dystansu. Byłoby to głupie. Nigdy nie wiesz jak osoba kontrolowana się zachowa, kto to jest. A moze to jest akurat groźny przestępca. Stojąc od niego 2m nie wiesz co nagle wyciągnie z kieszeni, czy nie zacznie uciekać. Stoisz w takiej odległości byś w razie czego miał odpowiednio dużo czasu by zareagować odpowiednio do sytuacji. Chyba sobie nie wyobrażasz, że będziesz kogoś zakuwał w kajdanki i równocześnie trzymał dystans. :wink:

No dystans może nie, ale maseczka, rękawiczki czy co tam innego jest w przepisach o SOK, jeżeli chce też się chce “czepić”, to pewnie znajdzie. Rzadko człowiek nie popełni jakiegoś błędu. :wink:

A na jakiej podstawie prawnej PKP udostępni osobie prywatnej nagranie monitoringu?
Bo ona tak chce? Może na podstawie decyzji sądu lub prokuratury? A dlaczego te organy maja tę decyzje wydać. Bo ktoś tak chce? Na piękne oczy? Na dzień dobry w prokuraturze, usłyszał byś ile lat więzienia kosztuje składanie fałszywych zeznań.

Osobie prywatnej nikt nie udostępni nagrania choćby przez samo RODO. Jeżeli osoba prywatna chce pozyskać nagranie najpierw musi iść z tym na policję. Tam musi sensownie wytłumaczyć dlaczego potrzebuje dostęp do takiego nagrania. Na przykład padła ofiarą przestępstwa, wykroczenia. Jeżeli sensownie uargumentuje swoje powody do zarządcy monitoringu przychodzi policja z prośbą o udostępnienie nagrania. Oczywiście w prośbie tej również policja musi uargumentować powody i podstawę prawną dla których chce takie nagranie otrzymać. Administrator monitoringu ma prawo wtedy policji odmówić. Jednak wtedy policja przyjdzie z nakazem prokuratorskim. Wtedy już administrator monitoringu stoi pod ścianą i jest zobowiązany do udostępnienia policji do monitoringu.

Ja nie sugeruje składania fałszywych zeznać, ale doszukanie się w przepisach tego co było nie tak w czasie interwencji, a przykładowo brak tej nieszczęsnej maseczki, jeżeli sokiści muszą nosić, byłby najłatwiejszy do udowodnienia. Właśnie z racji nagrań, pozostałe uchybienia byłyby na zasadzie słowo patrolu, kontra słowo ukaranego. :wink:

Inna sprawa, że na nagraniu na 100% będzie też widać palenie bez maseczki, więc z 1 mandatu zrobią się 2. :slight_smile:

Nie składanie fałszywych zeznań. W sprawach o wykroczenia jest się obwinionym i składa się wyjaśnienia Taki obwiniony nie ma obowiązku dowodzenia swojej niewinności, ani obowiązku dostarczania dowodów na swoją niekorzyść.

No i już widzę jak to pan Prokurator osobiście składa jajcowi zarzut o wykroczenie. :joy: