MANDRIVA vs UBUNTU 6.12

to…

FORMAT :mrgreen: i instaluje inną dystrybucję :slight_smile:

Nie, może nie przejdę na ciemną stronę… :smiley:

No FORMAT i od razu obrażony na linuksa, bo mandriva jest do dupy to i cały linux jest be.

Bez przesady… :? Każdy system ma swoje błędy. Zdaję sobie z tego sprawe chcąc zacząć pracę na linuksie narazie bez wywalania WinXP. Co miałem mówić w wieku 10 lat jak kupili mi kompa z systemem Win98 w którym wystarczyło po niewczasie wyjąć płytke. Odrazu niebieski ekran, setki instrukcji na ekranie, błąd krytyczny i niebo waliło się na głowę :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Panowie a czy sa jakies emulatory aby mi wyświetlało partycje z windowsa ? Bo nie chce wszystkiego wyrzucać a nie chce tez odrazu XP usuwać.

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=136198

analogicznie bedzie w kazdej dystrybucji:)

Nagrałem sobie Ubuntu 6.12 na płytkę. Obczaiłem czy się bootuje i jest wszystko OK 8) . Teraz tylko zakupić dysk. Pytałem się. Są używane dyski 20GB po 75-80PLN. Teraz pozostała kwestia uzbierania owej sumy pieniędzy :slight_smile:

Czy Ubuntu 6.12 da się uruchomić tak jak LiveCD??

Proszę o szybką odpowiedź.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

To jest Live CD :smiley:

Aha. Czyli jak narazie nie mam go gdzie zainstalować to moge sie bawić?? Good :smiley: :smiley: :smiley:

Dokładnie tak :mrgreen:

Heh. Odpaliłem Ubuntu z LiveCD… Super chodzi, i ogólnie wszystko OK :smiley: !!

bo nie inicjuje automatycznie połączenia daj w treminalu

sudo /etc/init.d/ubuneo start

Poszukaj odpowiedzi na http://forum.ubuntu.pl/ Możesz tam znaleźć wiele informacji na temat możliwych problemów. W tym konfiguracji Neostrady :slight_smile:

Odpalam tego Ubuntu z opcji: “Uruchom Ubuntu w bezpiecznym trybie graficznym” czy jakoś tak. Dobrze robie?? Może trzeba z tej pierwszej opcji: “Zainstaluj lub uruchom(czy jakos tak :slight_smile: Ubuntu” Proszę o rade.

Skoro działa, to chyba dobrze. :wink:

No witam.

Ja sobie właśnie przed chwileczką zainstalowałem ubuntu chodzi wygląda i działa wyśmienicie. Jedna rzecz mnie drażni, a mianowicie jak zmienić czcionkę w KADU ?? Bo strasznie razi w oczy swoją okropnością patrzyłem w ustawieniach wyglądu i nic tam nie ma

W oknie Konfiguracji masz poziom zaawansowania użytkownika -> wybierasz Zaawansowany -> później Wygląd i pojawi się gdzieś tam na dole pole Czcionki i wybierasz sobie co chcesz.

nie wiem jak Mandriwa ale ubuntu 6.12 ma BEZNADZIEJNE spolszczenie !!

Jak Ubuntu 6.12 może mieć beznadziejne spolszczenie, skoro robili je Polacy i specjalnie wywalili z płyty obce języki, żeby ulepszyć polonizację 6.10…

Możliwe, że trzeba doinstalować spolszczenie.