Miałem problem z grą i postanowiłem, że przetestuję sobie pamięć. Nie robiłem tego od razu, bo jakiś miesiąc wcześniej reklamowałem wadliwą pamięć - przysłali mi nową.
Mój fenomen polega na tym, że MemTest chyba odrobinę wariuje. Postaram się to opisać jak najbardziej obrazowo i dokładnie:
wczoraj zrobiłem test na wszystkich kościach - wykazał błędy
chwilę później zrobiłem testy na wszystkich kościach ale po kolei, nie na raz, żeby znaleźć wadliwą - żadna nie pokazała błędu
włożyłem wszystkie kości i zrobiłem test jeszcze raz - nie było błędów
dzisiaj po powrocie z pracy zrobiłem test na wszystkich kościach - wykazał błąd
chwilę potem powtórzyłem test i ponownie błędy
wyjąłem dwie kości i zrobiłem test na dwóch - zero błędów
zamieniłem dwie kości z pozostałymi dwoma - zero błędów
Szlag mnie już jasny trafia - co jest nie tak z tym zas**** RAMem.
Konfiguracja:
MSI B450 Gaming Max Plus
Ryzen 9 3900x
32GB - 4x8GB DDR4 RAM Patriot Viper
GeForce RTX 2060S
BIOS jest zaktualizowany. Korzystam ze świeżego MemTesta.
Nie sugeruję żadnej odpowiedzi, bo po prostu nie mam zielonego pojęcia o co może chodzić.
Z góry dzięki za pomoc!
Czyli sugerujesz, że dwie kości powinny działać lepiej?
Czy wtedy można włączyć profil XMP czy też lepiej nie?
No i czy 2x16GB będą działały lepiej niż 4x8 w takim wypadku?
Tyle pytań i tak wielki wk**** że nie mogę się cieszyć nową maszyną tak jak się cieszyć powinienem.
Teraz będę siedział i testował różne MemTesty, na różnych konfiguracjach. Bez XMP i z.
Nie tylko z B450. Na X570, też takie cuda się zdarzają. Jeżeli bez XMP testy nie wykazują błędów - to sugerowałbym to tak zostawić / lub ustawić parametry pamięci ręcznie.
Jeśli problemem jest z któryś ze slotów - czasem pomaga jego dokładne przeczyszczenie.
@voxcordi - nie tylko AMD, nie tylko… Moim skromnym zdaniem, winnym jest “standard” dla pamięci, a konkretnie jego … brak. Niby jest IEDEC, ale każdy producent i tak robi po swojemu. Pewnym wskaźnikiem są listy QVL producentów płyt głównych, ale one też potrafią wprowadzić w błąd.
Z moich doświadczeń wynika pewna prawidłowość: największą kompatybilność (najmniej problemów) sprawiają pamięci oparte o kości Samsunga, a na drugim miejscu Hynix na równi z Kingstonem.
Jest jeszcze jedna przyczyna problemów z pamięciami / slotem: wadliwy montaż płyty głównej.
@Blindfox0 : możesz podać DOKŁADNY model pamięci których używasz ?
Aktualnie testuję najnowszym memtestem jeszcze raz te pamięci i odpukać coś się niby klaruje. Przetestowałem dwie po dwa przebiegi i na razie jedna wykazała błędy a druga nie. Oby doszło tak do końca.
Fajnie. I nie mogłoby by być tak jak kiedyś? Pamiętam czasy, kiedy wsadzałem 4 różne RAMy jeszcze DDR2 (albo to i 1 był, nie pamiętam) - każdy innej pojemności i inaczej taktowany i działało. Tak, wiem że być może nie powinno, ale mam wrażenie że cały sprzęt komputerowy jest teraz jakiś taki… delikutaśny i niekompatybilny.
Jak rozumiem z powyższej grafiki, mogę włączyć profil XMP żeby uzyskać 3200MHz dla tej pamięci? I jeśli zdecyduję się na zamianę na 2x16 GB też powinno działać?
EDIT: Teraz doczytałem, że tam jest o 8GB tylko. Poszukam sobie co z 16.
Najpierw spróbuj obniżyć częstotliwość. Różnicy między 3200MHz a 3000MHz pewnie nawet nie zauważysz, a może się okazać że wszystko będzie działać stabilnie.
Po przestudiowaniu tabelki, której istnienie uświadomił mi @Veers wiem już o co kaman tej płycie. Plus jest taki, że może nic nie jest uszkodzone. Minus taki, że mogę zapomnieć o 32GB na tych pamięciach. Kolejny minus jest taki, że mogę prawdopodobnie zapomnieć o jakichkolwiek pamięciach o takiej częstotliwości o pojemności większej niż 16GB. Wszystkie modele, które dają możliwość uzyskania 32GB na tym MSI mają sporo niższe taktowanie. Po prostu płyta jest za kiepska.
Tak więc albo rezygnuję z XMP, wracam do marnych 2133MHz i próbuję z 32GB. Albo zostawiam 16GB na 3200MHz.
No i oczywiście spróbuję zgodnie z Twoją sugestią obniżyć taktowanie o jakieś mniej drastyczne wartości - np. do tych 3000 MHz.
Powtórzę tylko uwagę którą już wspomniałem: najwyższą kompatybilność (bezproblemowość) będą miały pamięci zbudowane na kościach Samsunga. Niestety - minusem jest to, że pamięci takie o wysokich parametrach taktowania i CL kosztują znacznie więcej.
@anon42271672 - masz rację - ale często nie wystarczy samo obniżenie taktowania, czasami trzeba jeszcze pokombinować z innymi ustawieniami, a tu już wchodzimy w możliwości UEFI…
Jak już napisałem, jestem po lekturze tej tabelki i stąd właśnie wysnułem wnioski z poprzedniego posta - przejrzałem znacznie więcej kości niż tylko te kilka Patriotów :).
Najprostszy wniosek jest taki, że udupiłem z płytą główną i tyle. Muszę z tym żyć bo zmieniać na razie nie mam zamiaru.
Jak już mówiłem - to nie jest kwestia tylko i wyłącznie płyty głównej. Ja u siebie przeżyłem to na własnej skórze (X570 Aorus Master), i po przekopaniu się przez pamięci Corsair, Kingston, Patriot, dotarłem do G.Skill (TridentZ F4-3600C16Q-8GTZR). Nie to - żebym je jakoś chciał specjalnie polecać, ale jak do tej pory, nie miałem najmniejszych problemów z pamięciami tego producenta na płytach pod AMD …JENDAK: nie miałem również problemów z Corsair do zeszłego tygodnia. Okazało się że Corsair Vengeance LPX CMK64GX4M2E3200C16, które działały na wielu różnych modelach płyt GA i MSI - nagle zaczęły na nowym komputerze sypać błędami systemu. Po testach - wyszło że starsze pamięci były oparte na kościach Hynixa, a te konkretne były na kościach Microna …