MemTest raz wykazuje błędy, raz nie - całkowicie losowo

Pewnie, że nie. Ale jednak skoro sam producent ogranicza możliwość pojemności/szybkości to coś jednak jest na rzeczy. Albo masz dużo wolnej pamięci, albo mniej ale szybszej. Pożałowałem dołożenia do nieco lepszej płyty i teraz mam za swoje.

Oczywiście tak jak piszesz, jest jeszcze kwestia tego, że same pamięci mogą być niekompatybilne z konkretnym chipsetem czy Bóg wie czym jeszcze. Ale to jest już drugi problem do wyeliminowania. Ja obecnie mam dwa - jak bym kupił lepszą płytę miałbym tylko jeden. Odnośnie G.Skilli to szczerze mówiąc naczytałem się o nich sporo i niestety były to niezbyt pochlebne opinie. Z kolei jeden z moich ulubionych YouTuberów od serwisowania komputerów je poleca. Co człowiek to opinia. Ja np. mam genialne doświadczenia z HyperX od Kingstona pod DDR3 bo trochę ich przerobiłem i zawsze działały idealnie - na tyle idealnie, że chyba przyzwyczaiły mnie do tego stanu rzeczy i teraz każdy problem z pamięcią jest dla mnie czymś nowym.

Niestety to wszystko nie zmienia faktu, że memtest nadal w sposób całkowicie losowy wyrzuca błędy nawet na pojedynczych kościach…

Mam identyczny problem na płycie msi x470 gaming pro, procku 2700x i pamięciach g.skill :confused:
Póki co sprzedałem 2x8 i siedzę na 16gb 3200mhz myśląc co z tym fantem zrobić dalej, bo jednak docelowy plan obejmuje więcej pamięci :wink:

Mobo sprzedaj. W sumie najlepszy moment, bo zaraz X470 będzie przeszłością.

Nie mam pewności, czy na x570 nie będzie to samo :confused: Może to wina procesora? Poczekam raczej na nowe płyty i zen3.

To mówisz, żeby sprawdzić z 1600AF?

Co z 1600AF sprawdzić? :thinking:

Gdybym miał pewne, przetestowane x570 + 32GB to wymieniałbym z miejsca dzisiaj.

Mam takie wyniki moich obserwacji:

Wczorajsze nocne i dzisiejsze poranne testy wykazały że:

• Pamięci sypią błędami na pierwszy slocie - wszystkie
  • Pamięci nie sypią błędami na slocie 2 i 4 w dowolnych konfiguracjach - ta płyta ma zalecane właśnie te sloty do obsadzania pamięci w pierwszej kolejności. Przypomina nawet o tym monit przy uruchamianiu komputera: jeśli ma się obsadzone tylko jedno lub dwa gniazda i nie są to gniazda 2 i 4 płyta będzie wyświetlała przypomnienie, że dla optymalnej wydajności należy zmienić sloty.
  • Pamięci nie sypią błędami zarówno na XMP jak i bez niego, pod warunkiem że są na slotach 2 i 4 rzecz jasna.

Metodykę przyjąłem taką samą dla wszystkich badań - po badaniu wyłączam komputer, odłączam od zasilania przyciskiem na zasilaczu, czekam kilka minut podczas których zmieniam kości do badania i popijam herbatkę, włączam wszystko i odpalam memtest - wtedy wychodzą jakiekolwiek błędy. W momencie kiedy zrobię powtórzenie testu bez odłączania zasilania z płyty głównej, nie znajdzie mi już żadnych błędów - to też jest dziwne ale po prostu to wyparłem żeby się tym nie przejmować. Kilka testów z moją metodyką na slotach 2 i 4 nie wykazało żadnych errorów więc na razie zostaje tak.

Wniosek: to co mówiliście - mówił o tym gom1, sadaj72 i przede wszystkim @Veers więc Wam bardzo dziękuję. Nie mogę oznaczyć wszystkich bo jestem za młody stażem na forum. Po prostu płyta nie współpracuje odpowiednio z pamięciami.

@anon741072 też się zastanawiam co z tym dalej zrobić. Nie bardzo mi się widzi wymieniać płytę. Chyba poszukam jakiegoś lepiej obsługiwanego RAMu.

Czy ZEN+ łyknie cztery kości bez marudzenia.

TUF + Ripjaws :wink:

Z tego co pamiętam, to też wychodziły mi cyrki w zależności od slotu, w którym obsadzałem. Może te MSI to taka koreańska padaka :confused:

@anon67650823 Ty obsadzałeś te same ripjawsy, które ja miałem z tego co pamiętam i na wszystkich slotach było ok? Podkręcone do 3200?
W sumie dalej mi to nic nie daje, bo inny procesor… :confused:

Być może. Może jednak trzeba pomyśleć nad zmianą mobo. Tylko pytanie na jaką i czy to nie jest jednak wina procesora.

Mam głupie pytanie - wy też na ryzenach macie na krawędzi procesora patrząc od boku taki jakby nierówny szlif? Jakby maszyna się omsknęła komuś na lini?:smiley: szukałem zdjęć w necie z jakiś blogów i recenzji ale średnio to tam widać.

Masz jakieś foto, bo nie bardzo rozumiem? Górna część IHS ma jakiś rowek?

Tak było. Dlatego sprawdzę je na 1600AF, bo to ta sama architektura co Twój CPU.

Jednakże AF jest zmodernizowane :confused: Ale gdybyś miał czas, to chętnie przeczytam o takim teście.

Najpierw muszę pojawić się w biurze, czyli przyszły tydzień :wink:

Nie mam zdjęcia, ale wypainciłem to :smiley:

Zielone to płytka, szare to IHS a to mniej szare to właśnie ten dziwny szlif. Tylko on jest bardzo nierówny, przypomina z wyglądu spaw - takie warstwy nakładające się na siebie.

Na fotach w necie nic takiego nie widać, ja na swoim też nie pamiętam. Chyba nic takiego nie powinno być… :thinking:

obraz

Szlif jak w moim DX4 100MHz :rofl:

:smiley:

Ale patrzcie, takie coś znalazłem. Widzicie krawędź?

Tu też:

Szczerze mówiąc nie zwróciłem na to uwagi.

No dobra, ale mi chodzi o samo zdjęcie - mam urojenia czy na tych fotach widać takie jakby szlify przy górnej krawędzi?