MemTest raz wykazuje błędy, raz nie - całkowicie losowo

Odnoszę wrażenie, że g.skill w ogóle nie testował 32GB 3200MHz na B450.

A do pracy lepiej mieć więcej wolniejszego RAMu niż mniej szybszego.

Jak będę miał czas, to potestuję zwolnienie mojej pamięci na całych 32GB. Nie mam ochoty schodzić do fabrycznych 2133MHz ale jak by się z niej udało wyciągnąć 3600 stabilnie to byłbym już nieco bardziej zadowolony.

Mam ten problem na TR4. Te same g.skille 3200. Idą stabilnie na 2933 MHz.

Jest jakiś prosty i pewny sposób na testowanie stabilności poza mem testem? Testy w systemie czy grach raczej odpadają, bo w tym czasie nie mogę nic innego robić. Poza tym gre raz wytnie a raz nie - mało miarodajne. Czy mem test jest tutaj najlepszą metodą?

EDIT: A jak by pokombinować z napięciem tych moich Viperów? W sensie trochę go zdjąć?

Prędzej podnieść. Napięciem stabilizujesz pracę podkręconych pamięci. Jak obniżysz będzie jeszcze gorzej.

Nie znam się na tym w ogóle, dlatego pytam. Takie wnioski wysnułem ze strony MSI na której pamięci z niższym napięciem “mogą więcej” - mogę uzyskać większą pojemność. Tylko taktowanie też faktycznie jest wtedy mniejsze.

Więc myślisz że próba delikatnego zwiększenia napięcia na RAMie mogłaby coś pomóc, czy lepiej dać sobie spokój i żyć z tym/szukać innych kości?

Możesz podnieść napięcie do 1,45V (na początek do 1,4V) i sprawdzić efekt w MemTest.

1 polubienie

Znalazłem takie cosie: Corsair CMK32GX4M4D3600C18 4x8GB 3600 MHz z tym że są różne wersje i w sklepach nie bardzo mam jak sprawdzić która to wersja.

Starsza jest na kościach Spectek Z11B, nowsza na samsungach. Pytanie, czy te Specteki się do czegoś nadają?

Trochę pogrzebałem i jedyne pamięci 4x8 dla mojej płyty znalazłem HyperX od Kingston, ale tylko do prędkości 2666 :confused: Możliwe, że się na nie zdecyduję

https://www.morele.net/pamiec-hyperx-fury-ddr4-32-gb-2666mhz-cl16-hx426c16fb3k4-32-6213185/

@anon741072 a te co ja znalazłem powyżej? U mnie podobno wejdą 4x8 na 3600MHz, więc chyba są jakieś wyjątkowe. Może i u Ciebie wejdą?

https://www.morele.net/pamiec-corsair-vengeance-lpx-ddr4-32-gb-3600mhz-cl18-cmk32gx4m4d3600c18-6025891/?utm_source=ceneo&utm_medium=referral

PS. Te Twoje HyperX są na Micronach, a ktoś tu już pisał że to chyba nie za dobrze.

Ja mam dzisiaj już dość myślenia o tym :confused: . To jest chore z tymi pamięciami.

1 polubienie

Potwierdzam: po obsadzeniu czterech banków i włączonym profilu XMP, komp nie wstał :joy: pomogło zejście z taktowania (najpierw do 2933, potem podbiłem do 3000). Ale nie sprawdzałem stabilności takiego rozwiązania, chociaż podejrzewam, że na 2933 MHz MemTest przejdzie poprawnie.

CPU: Ryzen 5 1600 AF
Mobo: ASUS TUF B450-PRO GAMING
RAM: G.Skill Ripjaws V 3200MHz (F4-3200C16Q-64GVK), 4x 16GB

Na dwóch kościach hula z pełną prędkością (3200).

1 polubienie

Sprawdzić na liście QVL jakie pamięci są przetestowane z tą konkretną płytą główną i tylko takich używać :wink:

Z doświadczenia - nawet jak Memtest przechodzi to nie znaczy, że będzie stabilnie - miałem trochę siły i ochoty to testowałem jeszcze raz i zszedłem do taktowania 3000MHz na moich kościach. Mem test przeszedł 4 przebiegi bez błędu. Potem reset i jeszcze raz 4 przebiegi bez błędu. Odpaliłem nieszczęsne GTA V i pograłem może 10 minut po czym bluescreen. Wyjąłem dwie kości jak Matka Boska MSIowska przykazała i dałem kuzynowi bo sam musiałem wybyć z domu - grał dobrze ponad 4 godziny bez problemu.

Więc albo memtest nie jest gwarancją stabilności, albo mój zestaw ma coś z kosmity.

Albo musisz zejść do 2933 - tak mam na Threadripperach (te same kości).

Wlałeś mi w serce odrobinę nadziei. 2933 MHz to mniej od 3200, ale nadal znacznie więcej od nominalnych 2133 MHz dla tych kości bez XMP.

Zastanawiam się jeszcze czy aby na pewno dobrze wszystko ustawiam… Zmieniam wyłącznie samo taktowanie - nie powinienem się bawić niczym innym? Napięciem, timingami, kij wie czym jeszcze? W opcjach płyty mam tego całe mnóstwo i po przesiadce ze stareńkiego intelowego gigabyta z 5 ustawieniami na krzyż trochę mnie to przeraża.

Nie wiem z czego to wynika, ale spece radzą, że nie ma sensu nawet testować wartości pośrednich pomiędzy 2133, 2666, 2933, 3200, 3600.

Tutaj film łysego jak podkręca pamięci https://youtu.be/RJLMfxWcOAQ trochę stary, ale raczej nic się wiele nie zmieniło poza sprzętem, na którego przykładzie opowiada. Co ciekawe, on podaje inne wartości taktowań do podkręcania :thinking: Jeden rabin powie tak, drugi powie inaczej :joy:

Hmmm… to może trzeba innym podejściem. Wymiękają przy 3200?

Ustawię im 3600, zesr*** się ze strachu, zobaczą że nie ma przebacz i będą działać jak złoto :smiley:

Dla potomności - ustawienie tych Viperów na 2933 MHz ustabilizowało system. Teraz i mem test przechodzi bez problemu i w systemie/grach wszystko jest ok.

Problemem była niekompatybilność płyty głównej z pamięciami. Z jakiś powodów MSI ograniczyło kompatybilność tylko do dwóch slotów - obsadzenie wszystkich 4 powodowało wymienione wyżej problemy. Najprawdopodobniej płyta nie wyrabiała z 3200MHz przy zajętych wszystkich slotach. Użytkownicy forum podpowiedzieli, żeby zamiast sprzedawać i szukać kompatybilnych obniżyć taktowanie do 2933 MHz - jak napisałem wyżej, to zadziałało :slight_smile:

2 polubienia

Możesz swoją odpowiedź oznaczyć jako rozwiązanie i system ją przypnie na górze w formie cytatu.

To może oszczędzi komuś czytania 67 postów.