MemTest raz wykazuje błędy, raz nie - całkowicie losowo

Jeśli chodzi o to:

To nie ma się czym przejmować. Nie ma to wpływu na odprowadzanie ciepła. Nawet jeśli u mnie też tak jest to też nie zwróciłem na to uwagi.

Ogólnie jak patrzę teraz na zdjęcia IHSów w internetach, to nie należą one do najgładszych.

Nie bez przyczyny ludzie szlifują IHS’y :wink: Widziałem takie zabiegi na tych feralnych intelach z glutem chyba :smiley:

No o to o to. No dobra, to się trochę uspokoiłem.

O intelach to słyszałem tylko tyle, że się co poniektóre skalpuje żeby poprawić odprowadzanie ciepła :).

Na stronie MSI poświęconej mojej mobo znalazłem info o tych pamięciach: Corsair CMK64GX4M4B3200C16 ver4.31
Mają podobno współpracować na dwóch slotach przy pojemności 16GB każdy z taktowaniem 3200MHz. @Veers pisał, że miał z nimi problem ale okazało się, że były zbudowane na innych pamięciach - Microna. Na stronie MSI jest podane, że ta konkretna wersja jest na Samsungach, które wszyscy tu polecają. Jak szukając tego w sklepie online zwrócić uwagę na producenta pamięci? Czy jeśli mam podany bardzo konkretny model (z wersją tak jak tutaj) to mogę ufać, że wszystkie będą jednakowe czy nie koniecznie?

Możesz też zerknąć na stronę producenta pamięci, tam często można znaleźć informację z jakimi płytami głównymi współpracują dane modele RAMu. Jak np. na stronie G.Skilla:

No to fanie, że teraz poznałem tę stronę. Moje ripjawsy wyświetlają się w konfiguracji 2x8, ale 4x8 juz nie :confused: do czego sam doszedłem po wielu reklamacjach i wyrwanych włosach :joy:

U mnie to samo… nie ma żadnej konfiguracji u G.SKILLa na 32 GB. Ani 2x16 ani 4x8. Szlag mnie trafia coraz większy. Próbuję u Corsaira teraz.

EDIT: Hit. To co Corsair na swojej stronie pokazuje, nie zgadza się z tym co pokazuje MSI u siebie. I bądź tu człowieku mądry.

A tak w ogóle - a tych nazwach modeli (te ciągi znaków) bardzo często jest zaszyta pojemność. Czy jeżeli na stronie MSI wszystko się zgadza poza pojemnością, to jest nadzieja że to zadziała?

Mój TUF na B450 ma 32giba (2x16) na g.skillach :wink:

W nazwie często zakodowany jest kolor. Więc pamięć w innym kolorze będzie chulać.

G.Skill ma dla mnie 32GB tylko taktowane poniżej 3000MHz.
Co bardziej się opłaca - 32GB poniżej 3000MHz (znalazłem 2666) czy jednak 16 na 3200MHz?

Głównie pracuję - photoshop, lightroom, czasem coś 3D ale to hobbystycznie. Gram sporadycznie, ale jednak gram.

Odnoszę wrażenie, że g.skill w ogóle nie testował 32GB 3200MHz na B450.

A do pracy lepiej mieć więcej wolniejszego RAMu niż mniej szybszego.

Jak będę miał czas, to potestuję zwolnienie mojej pamięci na całych 32GB. Nie mam ochoty schodzić do fabrycznych 2133MHz ale jak by się z niej udało wyciągnąć 3600 stabilnie to byłbym już nieco bardziej zadowolony.

Mam ten problem na TR4. Te same g.skille 3200. Idą stabilnie na 2933 MHz.

Jest jakiś prosty i pewny sposób na testowanie stabilności poza mem testem? Testy w systemie czy grach raczej odpadają, bo w tym czasie nie mogę nic innego robić. Poza tym gre raz wytnie a raz nie - mało miarodajne. Czy mem test jest tutaj najlepszą metodą?

EDIT: A jak by pokombinować z napięciem tych moich Viperów? W sensie trochę go zdjąć?

Prędzej podnieść. Napięciem stabilizujesz pracę podkręconych pamięci. Jak obniżysz będzie jeszcze gorzej.

Nie znam się na tym w ogóle, dlatego pytam. Takie wnioski wysnułem ze strony MSI na której pamięci z niższym napięciem “mogą więcej” - mogę uzyskać większą pojemność. Tylko taktowanie też faktycznie jest wtedy mniejsze.

Więc myślisz że próba delikatnego zwiększenia napięcia na RAMie mogłaby coś pomóc, czy lepiej dać sobie spokój i żyć z tym/szukać innych kości?

Możesz podnieść napięcie do 1,45V (na początek do 1,4V) i sprawdzić efekt w MemTest.

1 polubienie

Znalazłem takie cosie: Corsair CMK32GX4M4D3600C18 4x8GB 3600 MHz z tym że są różne wersje i w sklepach nie bardzo mam jak sprawdzić która to wersja.

Starsza jest na kościach Spectek Z11B, nowsza na samsungach. Pytanie, czy te Specteki się do czegoś nadają?

Trochę pogrzebałem i jedyne pamięci 4x8 dla mojej płyty znalazłem HyperX od Kingston, ale tylko do prędkości 2666 :confused: Możliwe, że się na nie zdecyduję

https://www.morele.net/pamiec-hyperx-fury-ddr4-32-gb-2666mhz-cl16-hx426c16fb3k4-32-6213185/

@anon741072 a te co ja znalazłem powyżej? U mnie podobno wejdą 4x8 na 3600MHz, więc chyba są jakieś wyjątkowe. Może i u Ciebie wejdą?

https://www.morele.net/pamiec-corsair-vengeance-lpx-ddr4-32-gb-3600mhz-cl18-cmk32gx4m4d3600c18-6025891/?utm_source=ceneo&utm_medium=referral

PS. Te Twoje HyperX są na Micronach, a ktoś tu już pisał że to chyba nie za dobrze.

Ja mam dzisiaj już dość myślenia o tym :confused: . To jest chore z tymi pamięciami.

1 polubienie