Memy, czyli współczesny gatunek wypowiedzi internetowej

Chodzi mniej więcej o to, że @Yakii twierdzi, że nie powinniśmy żartować z tego co dzieje się teraz na Ukrainie bo to straszne rzeczy i nie wypada się z nich śmiać.
Jednak jak widać przykłady można mnożyć że o takich rzeczach a nawet gorszych ludzie żartują od dawna. Jak pisałem wcześniej komedia „dyktator” parodiująca Hitlera i jego manię wielkości powstała w 1940 roku. A więc w momencie gdy wojna trwała już rok. Tak samo wtedy żartowano z Hitlera i śmiano się z niego jak dziś gdy tworzone są memy o Putinie.

Jasne, tyle wychwyciłem :slightly_smiling_face:

Ogólnie żartowanie z takich rzeczy nie uważam za coś nagannego. Moim zdaniem jest to tak jakby „oswajanie” zła. Zła nie wolno demonizować zło jest czymś naturalnym co można pokonać. Żartowanie ze zła to pokazywanie mu że się go nie obawiamy, że śmiejemy się z niego. Pokazujemy mu, że choć nas krzywdzi, morduje naszych bliźni to nie zabija w nas człowieczeństwa, nie tracimy wiary. Śmiejemy się złu w twarz. Raz to zło ma twarz Hitlera, innym razem kogoś innego a dziś to twarz Putina. Śmiejąc się z Putina nie tylko odreagowujemy w ten sposób stres ale pokazujemy mu, że nas nie zastraszy i się go nie boimy.

Można, mało to idiotów na świecie. Jak mozna było przyznać Obamie, Pokojową Nagrodę Nobla, za to tylko że żyje to i Oskar tu nie dziwi.

Ty jeszcze nie dostałeś za to samo co Obama?

Tak ci wesoło? :face_vomiting:
Umiesz czytać? Rozumiesz co czytasz?
Uważasz ze komedia o Holokaucie i Oskar dla niej, czymś się rózni od komedii noblowskiej dla Obamy.

Jesteś tak GŁUPI ze nie rozumiesz o czym piszę? Inni też?
A o tym.Wtedy. Holocaust.

Oraz o tym teraz.

Pośmiej sie z tego.
I zrób wraz innymi, wesołe memy by tym co sa zabijani tez było wesoło.
Odprężą się pewnie.

Patrz @Yakii nawet ukraińscy żołnierze którzy giną i muszą zabijać innych nie tracą poczucia humoru. Chciałbym zobaczyć jak ci się teraz mózg przegrzewa żeby wymyślić jakiegoś fikołka. :rofl:

Ukraińscy żołnierze tańczą do Hard Bass. Morale wysokie! | MemSekcja

Ukraina niedaleko, pojedź tam i zatańcz z nimi.
P.S.
U mnie ma sie co przegrzewać, w przeciwieństwie do ciebie.

Podobny humor wojenny Cyganie nie ukradli czołgu a jedynie go ...... :) - YouTube
Tak jak już pisałem, nie narzucam nikomu jak ma reagować w obliczu np wojny. W trudnych chwilach ludzie starają się odgonić ciemność sytuacji. Jeżeli za pomocą humoru to się udaje to jest OK.

Mniej skrajnym przykładem jest humor PRL’u, który pomagał przetrwać braki w zaopatrzeniu i w ogóle braki Zasady kupowania w PRL - Zenon Laskowik i Bohdan Smoleń - YouTube ludzie się szczerze śmieją. Wyładowują stres związany z codzienną walką o zaopatrzenie lodówki.

Ile pali ruski czołg?

Czterech członków załogi.

A nuż kiedyś tego doświadczysz. Albo twoja rodzina

Wesołej zabawy o ruskim czołgu (a raczej opancerzonym transporterze}

Kiepskie masz zdjęcia i filmy, w dziale Hard na Sadolu masz o wiele lepsze.

„if somebody offers you…”

Dobre i do tego potrafi być prawdziwe

Powtarzam.

To nie powtarzaj, bo zamieszczasz zupełnie niepotrzebne treści, a dalej nie rozumiesz sedna problemu.
Jeśli nadal nie jesteś w wstanie ogarnąć różnicy między czarnym humorem i śmiania się w sytuacji tragedii gdy jest ku temu powód, a epatowania tą tragedią i przypisywania humoru do każdego zdjęcia i sytuacji, to lepiej już nic nie pisz i nie wstawiaj.

To nie jest miejsce, do wstawiania takich filmów, miej szacunek dla młodszych czytelników. Naprawdę uważasz, że nie mam pojęcia, jak wygląda wojna?

Nie bredź.

To twój komentarz dotyczacy tej tragedii.
Co mam o tobie sądzić? To co sadzę i dlatego będe powtarzał do skutku.

Nie, to mój komentarz dotyczący TWOICH zdjęć. Dobreprogramy to nie portal do zamieszczania zdjęć z wojny, od tego są portale, na których dostęp do treści drastycznych podlega przynajmniej pozorom cenzury i restrykcjom, a nie publiczne, ogólnodostępne miejsca. Mój komentarz dotyczący tragedii jaką jest wojna, mogłeś przeczytać przy pierwszym temacie o wojnie, jak tylko taki powstał.

A co do Czernego humoru, znalazłem takie badania link

" wyniki badań pokazują, że osoby, które lubią czarny humor nie tylko mają wysokie IQ, ale również niski poziom agresji i w większości są optymistami.

Z kolei osoby, których bulwersują czarne żarty, według badaczy, mają najwyższy poziom agresji, a także skłonności do popadania w stany depresyjne."

Napisałem wyraźnie a ty faktycznie masz problemy ze zrozumieniem czegokolwiek więc powtarzam.