Nie, nie mój sprzęt i nie dla siebie to mam zrobić, a dla klienta.
Rozgryzam właśnie u siebie testowo tzw. “hidden menu” messenger’a… ppppffff… napakowali tam opcji, że coś! Wczoraj odpadłam zupełnie… już nie miałam siły siedzieć i patrzeć, co do czego tam jest. Za dużo tego.
Ale powiem, że niektóre opcje są niezłe, można z apką cuda wyczyniać, nawet i zdalnie 
FB też to ma zaszyte…
Wystarczy podpiąć urządzenie pod kompka i przez ADB spod terminala wydać takie polecenia:
Czyli tak…
debugowanie USB musi być włączone i zezwalamy na dostęp z PC i potem:
adb devices (żeby wylistować sobie podpięte urządzenie, czy kompek je widzi poprawnie)
adb shell (żeby dostać się do flaków urządzenia bezpośrednio)
su (by przyznać prawa root’a, jeśli zawoła o dostęp, przyznajemy mu)
I teraz aktywujemy ukryte opcje w apkach…
Dla meseenger’a polecenie będzie tak:
am start -n “com.facebook.orca/com.facebook.messaging.internalprefs.MessengerInternalPreferenceActivity”
A dla apki facebook’a tak:
am start -n “com.facebook.katana/com.facebook.katana.internsettingsactivity.InternSettingsActivity”
I teraz żeby w messenger już zostało aktywne to menu trzeba zrobić tak:
W opcjach programu pojawi się coś takiego jak “internal menu”.
Wchodzimy tam, szukamy w nim podmenu, o nazwie “Gatekeeper Override”.
Pacamy w menu "“search gatekeepers” i wpisujemy frazę “internal” - bez cudzysłowów.
Jak przeszuka, to znajdujemy opcję o nazwie "messenger_internal_prefs_android” i zmieniamy jej wartość na “YES”.
W tym momencie ukryte menu powinno być już zawsze dostępne w opcjach programu.
Niestety aplikacja FB nie pozwala na włączenie tego permanentne. Trzeba się “bawić” za każdym razem.
I teraz można sobie pozmieniać masę fajnych rzeczy… na przykład żeby “chat heads” nie znikały po włączeniu okna czatu, zmieniamy wartość “Don’t hide over messenger” schowaną pod menu “Features…”.
Pod “subsystems” mamy na przykład wymuszenie zmiany języka aplikacji, jeśli z jakiś powodów nie zmienia go normalnie.
Można sobie też wywołać przeróżne testowe “krasze” apki ukryte pod menu “Performance and Profiling”.
Te wnerwiające niektórych “My Days/Mój dzień” można zablokować/wyłączyć w menu “Mobile Config”.
I tym podobne rzeczy…
Jest tego od groma i kawałek. Jeszcze wszystkiego nie rozgryzłam.