Microsoft Office 2016 do kancelarii parafialnej

Potrzebny jest Microsoft Office 2016 z dożywotnią licencją do wykorzystania w kancelarii parafialnej. Wykorzystywany będzie właściwie tylko Word i Excel. Nie interesuje użytkownika wersja 365
Którą najtańszą wersję wybrać?

Musi być Office od MSoftu? Na LibreOffice w parafi nic nie napiszą?? :slight_smile:

3 polubienia

MAC: https://www.x-kom.pl/p/260423-program-biurowy-microsoft-office-2016-uzytk-domowych-i-malych-firm-na-mac.html

WIN: https://www.x-kom.pl/p/260266-program-biurowy-microsoft-office-2016-dla-uzytk-domowych-i-malych-firm.html

1 polubienie

Platforma: macOS

Jest nawet na dobreprogramy :slight_smile:

Chyba, że dali an tacy an to to niech kupują.

Kto bogatemu zabroni :laughing:

@januszek Licencjonowanie MS zabrania używać wersji domowej w organizacjach pozarządowych? :stuck_out_tongue:

Nie zrozumiałeś, @januszek wrzucił link do wersji na Maca :slight_smile: A podejrzewam, że to jednak Windows. Ale serio, czemu nie Libre Office? Oni też utrzymują się z datków :stuck_out_tongue:

Kiedy ostatnio sprawdzałem to w Libre Office nie było ani Worda, ani Excela :stuck_out_tongue_winking_eye:

3 polubienia

Wiele osób nie ma pojęcia, że istnieją darmowe alternatywy.

Owszem. Wiele innych nie ma też pojęcia, że Writer i Calc nie zawsze są alternatywą dla Worda i Excela :slight_smile:

1 polubienie

Oczywiście. Dlatego warto rozpoznać faktyczne potrzeby użytkownika i zaproponować właściwe dla niego rozwiązanie. @ak6 powinien podpytać czy funkcjonalności Worda i Excela są faktycznie konieczne i czy nie lepiej za pozostałe prawie 1000 zł zrobić coś innego dobrego w parafii?

Głodnych nakarmić, spragnionych napoić :smiley:

1 polubienie

Chytrych wytępić :stuck_out_tongue:

1 polubienie

Też bym się zastanawiał czy nie wystarczy LO, a jeśli nie, rozważył bym WPS Offica.

A jeśli koniecznie MO to w sieci są miejsca, gdzie można zakupić MO w śmiesznych cenach dla stowarzyszeń i organizacji pozarządowych. Może byście spełniali warunki otrzymania tańszej wersji?

Najpierw do kolegów, którym “humor” dopisuje…
Zostawcie te sarkazmy dla siebie i na inną okazję. Nie prosiłem tu o opinię czy to dobrze czy źle, że parafia chce kupić legalne oprogramowanie do kancelarii. Aż nie chcę sobie wyobrażać, co byście pisali, jakbyście się dowiedzieli, że zainstalowali pirata…
I proszę żeby na tym zakończyć te głupkowate komenty na zerowym poziomie.

Co do samego oprogramowania. Niestety LO nie spełnia potrzebnych wymagań. Kompatybilność tego pakietu jest nieco za słaba. Obrabiane będą dokumenty otrzymane z różnych źródeł. Jak jest ze współpracą obu tych pakietów dobrze wiemy.
W związku z tym szukamy w miarę możliwości najtańszej wersji MO, której licencja zezwala na użytkowanie w takim miejscu. Cały problem w tym, że nie wiem właśnie, która licencja na to zezwala.

3 polubienia

A czemu MO 365 nie wchodzi w grę?

Taka zapadła decyzja w parafii.
Ale może udałoby mi się przekonać do zmiany. Wszystko zależy od różnicy w cenie.

Ja dalej nie rozumiem co dla kancelari parafiarnej ma takiego Office od Microsoftu czego nie ma LibreOffice w Writerze i Calcu?

Microsoft Office ma na przykład 100% kompatybilność z formatowaniem Microsoft Office’a. Libre Office tego nie ma.