Czytać nie potrafisz? Nie ma kompatybilności. Co ksiądz zrobi jak dostanie arkusz z office który mu się rozsypie w LO?
Tu chodzi o wygodę, otwiera i ma działać a nie kombinować bo się czcionki czy układ tabelek rozłazi.
Czytać nie potrafisz? Nie ma kompatybilności. Co ksiądz zrobi jak dostanie arkusz z office który mu się rozsypie w LO?
Tu chodzi o wygodę, otwiera i ma działać a nie kombinować bo się czcionki czy układ tabelek rozłazi.
Odnośnie O365 - zdecydowanie lepiej na dłuższą metę kupić wersję 2016. Najlepszym dowodem jest to, że na Office 2010 ludzie pracują bezproblemowo i dzisiaj. 3 lata i zwraca się O365. A ten pakiet ma już 8 lat. Jeśli Microsoft nie porzuci formatu DOCX (A nie zapowiada się) to pewnie posłuży drugie tyle przynajmniej.
Natomiast jednorazowy zakup jest łatwiej usprawiedliwić niż wyjaśnić comiesięczną daninę dla Microsoftu.
Jest jeszcze bezpłatny Office Online - tyle że oferuje mniej funkcji i nie wiem, jak z licencją do takich zastosowań.
Odpada. Komputer nie będzie pracował w sieci.
Z tym że niekoniecznie Z tego co czytałem to LO ma pełną zgodność z formatem docx, który jest publiczny (iso jakieśtam czy coś), tyle MSO nie zapisuje plików zgodnych z opublikowanym przez siebie standardem… że niby taki brudny chwyt Ale to tylko dygresja, bo też jestem zdania, że nie ma co kogoś uszczęśliwiać na siłę i kupno MSO pozwoli uniknąć wielu komplikacji
Sprawdź czy nie kwalifikujecie się jako organizacje non profit, wtedy naprawdę tanio można uzyskać Offica.
Chociaż ja i tak polecał bym WPS Offica, ma chyba najlepszą zgodność z MO. A mi lepiej pracuje się właśnie w tym chińskim programie
Najlepszą wersją w tej sytuacji będzie “Microsoft Office 2016 dla użytkowników Domowych i Małych Firm”. Link jest już w komentarzu @januszek (https://www.x-kom.pl/p/260266-program-biurowy-microsoft-office-2016-dla-uzytk-domowych-i-malych-firm.html)
To jest najniższa wersja. Wyższa to professional, ale znacząco droższa i zawiera niepotrzebne autorowi pytania programy.
Ta jest niższa
A co z ewentualnym odkupieniem starszej wersji, chyba może ktoś legalnie sprzedać? Ja mam 2007 i wszystko mi hula, czy stare, czy nowe dokumenty.
Tu nie ma problemu, oczywiście, że zawsze można od kogoś odkupić nawet niewspierany już program, na który nawet łatek bezpieczeństwa się nie wydaje, ale…
Po co tu więcej dyskutować? Podane założenia, przy najniższej cenie, spełnia Microsoft Office 2016 dla użytkowników Domowych i Małych Firm.
Tu pojawia się więc problem. MS Officie “lubi” się aktywować i sprawdzać systematycznie aktywację przez internet.
Dyskusja jest na temat zakupu wersji “MS Office” a nie o Twojej krótkowzroczności i klapkach na oczach.
Możesz dorwać keya do 2016 Proffesional Plus za ~120zł na:
https://www.scdkey.com/office16-pro-plus-global-key_1530-20.html
Jeszcze możesz wykorzystać kod na zniżke 11%
SK11%OFF
Proof na legit
https://youtu.be/7IY0SeuCzrI
Co do zgodności LO z MSO, to dałbym szansę LO przez np. miesiąc. Jeśli przez ten czas nie będzie problemów, szkoda wydawać kasę.
Sam pracuję na OO/LO od lat i jedyne kłopoty jakie zauważyłem to te, które związane z prezentacjami.
Nie Natomiast potrafię sobie wyobrazić na czym polega taka praca i nie uważam, żeby do sprawnego prowadzenia ksiąg parafialnych potrzeba było zaawansowanych makr, rozbudowanych formuł czy też tabel przestawnych. A moje doświadczenie z OO/LO podpowiada mi, że darmowe odpowiedniki MSO świetnie spełnią się w swojej roli i nie ma potrzeby pchania gotówki w kieszenie monopolisty.