Mam do Was pytanie. Co polecacie, jaki serwer, albo jaką chmurę. Już piszę na czym mi zależy.
Jak największa pojemność: co najmniej kilka TB [koniecznie]
Bez limitu transferu lub bardzo duży limit transferu
Płatność najlepiej miesięczna
Rozwiązanie zaufane, że nie zniknie za chwilkę
Możliwość wrzucenia plików z innego serwera - że podaję jakiś adres, a to uploaduje się na ten nowy serwer lub chmurę [jest taka możliwość gdzieś w ogóle?]
Możliwość prostego i bezpłatnego udostępnienia wybranych folderów, tylko dla osób, którym podam link, dostęp tylko do folderów które określę i żadnych innych, bez żadnego płacenia, rejestracji czy limitów dla moich partnerów z maksymalną prędkością pobierania
Zł acz MEGA. lub Dysk Google, ew. OneDrive lub DropBox jeśli chodzi o chmury. Na pewno unikaj dysku w chmurze Chomikuj.pl, bo pliki wywalają i transfer do pobierania.
Jeśli nie to, to jakiś NAS. może jest tu ktoś od tego? Przekierujesz porty na zewnątrz i do NASA się dostaniesz przez internet. Tylko musisz wykupić jakiś adres lub domenę.
Storage Shares have unlimited internal and external traffic
jest
jak pisałem, firma była 12 lat temu, jest nadal
Storage Share takiej opcji nie ma, ale jeżeli pasuje Ci prostrza usługa, tj Storage Box, to możesz zalogować się na Storage Box poprzez SSH i z konsoli pobrać sobie wszystko z jakiego serwera tylko chcesz (z FTP., HTTPS, …).
W przypadku Storage Share, możesz udostępniać dosyć elastycznie, wybrane pliki, foldery, linki bezpośrednie itp, bo dostajesz chmurę Nextcloud (demo Nextcloud Demo - nextfiles.de - nie wiem czy to samo będzie w Hetzner) . W przypadku Storage Box możesz tworzyć uzytkowników do konkretnych subfolerów, ale dostęp będzie wymagał podania loginu/hasła a obsługa plików będzie przez program, który zainstalujesz na komputerze, np klienta SCP czy FTP.
To co ma fajne Storage Box to migawki, tzn możesz np cofnąć się do zawartości, jaka była dwa dni temu. Jak coś to pytaj, bo mam akurat Storage Box w Hetzner, mogę sprawdzić.
Z tym jest generalnie problem, bo np skontaktujesz się z pomocą techniczną Dropbox po polsku (może się da, nie próbowałem) ? Jeżeli chodzi o Dropbox to też mogę polecić, używam z 15 lat i nigdy żadnej wpadki nie było - tzn były luki bezpieczeństwa w aplikacji ale nigdy nic mi nie zniknęło.
Z takim lokalnym dostawcą można sie na pewno dogadać, zeby pobrał pliki z innego serewera. Niestety nic nie mogę polecić, bo nie mam nic sprawdzonego czego bym uzywał przez dłuższy czas,
W chmurze czy na serwerze podaję link do serwera FPT dostępnego przez przeglądarkę, gdzie mam pliki. I przerzuca całą dostępną zawartość lub wybrane pliki do siebie.
A skąd pewność że warunki się nie zmieniły od czasu kiedy ktoś potencjalnie ostatnio korzystał? Co jeśli się pomyli?
Masz pytanie do konkretnej firmy, chcesz u nich kupić usługę, masz pytania do tej usługi, czemu nie sprawdzić od razu jak działa komunikacja z firmą - czy na odpowiedź mailową czeka się 10 minut czy 3 dni?
Jak idziesz zjeść coś w restauracji to zamiast zapytać kelnera albo zadzwonić do niej, stojąc przed restauracją pytasz losowych przechodniów - bo może ktoś akurat jadł w tej restauracji i może znać odpowiedź na Twoje pytanie?