Przecież można tak zrobić na wszystkich które podałem. Dropbox np. można połączyć z FTP i kopiować w obie strony.
Czy obejmuje to również serwery, które są nie zabezpieczone w żaden sposób? Są dostępne publicznie?
Tego nie wiem, łączyłem z firmowymi. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby sobie włączyć demo np. Dropboxa i sprawdzić.
Jeszcze pytanie amatora: proszę o odpowiedź @wasabi1084
To miejsce działa tak, że jak mam dostępnych 2TB, to jak wrzucę 2TB i je usunę, to mogę od nowa używać 2TB?
Tak. Co więcej w taki dropbox jak nie zapłacisz, to przez chyba 3 miesiące nie usuwają, Jak zmienisz pliki to możesz cofać do 30 dni zmiany itp. Jest demo, można sobie założyć i testować
@wasabi1084 dzięki, możesz jeszcze podpowiedzieć gdzie jest ta opcja synchronizacji dropboxa z innym serwerem?
I jeszcze jedno. Wyskakuje mi puste okienko po wpisaniu danych karty do płatności. To wina,że nie obsługują tego typu karty czy coś innego? Aion bank.
Albo może jest taka opcja integracji, żeby podpiąć swój serwer [prywatny albo publiczny] i wysłać komuś odnośnik, ale żeby ta osoba pobierała przez mojego dropboxa?
W panelu zarządzania Dropboxem, robiłem to w 2017 więc pewnie od tego czasu coś tam zmienili.
Musi być wersja płatna, na darmowej tego brak, ale demo powinno mieć.
Obecnie robię w ten sposób: że wrzucam pliki na komputer i mam włączoną synchronizację z chmurą. Ale przez upload wolno to trwa.
Wie ktoś może czy jest tam takie coś, że podaję link i zamiast ściągać do siebie na kompa a później synchronizować, żeby od razu wrzuciło na dropboxa?
Bo .usialbys podmontiwac dysk Dropbox, jako dysk w ejsploratorE, jeśli nie chcesz synchronizować. Pytanie tylko czy tak się da.
Łapię. No właśnie tylko pytanie: czy tak się da, a jeśli tak, to jak to zrobić
Żeby zamiast ścieżki: ja - oni
Wstawić: oni u mnie
Wasabi pisze że w 2017 taką opcję widział w ustawieniach Twojego konta Dropbox czyli Login - Dropbox
Podsumowując, nie ustawiasz tego na swoim komputerze tylko zdalnie w Dropbox’ie przez stronę i działa to niezależnie od komputera.
Niestety nie mam wersji płatnej, więc nie mogę sprawdzić gdzie to się w panelu ustawia. Nigdy też o tej funkcji Dropboxa nie słyszałem ani nie mogę znaleźć nic w dokumentacji. Pomęcz @wasabi1084 kup mu kawę, to może Ci znajdzie no chyba że przez te lata opcja zniknęła?
swoją drogą, może osoby aktywnie pomagające powinny tu mieć coś w rodzaju https://buycoffee.to/ ?
edit: ja znalazłem tylko opcje za pośrednictwem innego serwisu, który spina serwer FTP z kontem Dropbox, czyli robi to samo co lokalny komputer, który ma zainstalowany Dropbox i FTP, tyle że jest na szybkim łączu.
@Bradlee widziałeś ile to kosztuje - wolę jednak już to zrobić ręcznie
@wasabi1084 fajnie byłoby ci kupić kawę - pomyślcie o tym admini
Jeszcze pytanie mam co do Google - ile tam można mieć maksymalnie miejsca, i czy też jest synchronizacja z dyskiem jak na Dropboxie?
Nie patrzyłem ale wierzę na słowo
Jeżeli miałbyś jakiś serwer w Internecie na szybkim łączu, może być zwykły wirtualny VPS, za 20zł/miesięcznie to mam wrażenie, że do przerzucenia danych sprawdzi się https://rclone.org/ i to w locie FTP->Dropbox/Google Drive itp, bez zapisywania pośredniego na dysku.
Niemniej jednak, jest z tym trochę zabawy więc nie będę wdawał się w szczegóły, chyba że stwierdzisz że pomysł Cie interesuje.
Dysk Google działa podobnie, tj masz aplikację do instalowania na Windows i wybierasz foldery, które mają być synchronizowane. Można też udostępniać wybrane foldery wybranym użytkownikom, na e-mail lub poprzez link
Gdzieś czytałem że można mieć na Google 32 TB, ale nie mogę znaleźć informacji na ten temat. Wiesz coś?
W zeszłym roku było to 30 TB i nałożono limit do 5 mil. pozycji. Z tego co pamiętam niektórzy użytkownicy raportowali problemy z utworzeniem katalogu gdy przekroczyli milion pozycji, ale zdaje się, że to rozwiązano.
Jednak w sprawie pewnych i dokładnych informacji sugeruje zwrócić się bezpośrednio do Google. Firma ma bowiem różne limity w różnych krajach.
DropBox limitu pozycji nie miał.
A dropbox dla zespołów jak to działa?
Czy mogę na przykład zużyć całość miejsca dla zespołu, nie posiadając żadnego zespołu? Samodzielnie i egoistycznie
Jak to będzie działać.
Zespół to możliwość nie konieczność.
jak bez zespołu uzyskać inaczej 9 tb?
Wystarczy przeczytać to co jest napisane na ich stronie. np.
Kup dodatki do miejsca
Administratorzy Dropbox na koncie Standard, Advanced, Business lub Business Plus mogą dokupić dodatkowe miejsce w przyrostach 1 TB, maksymalnie do 1000 TB (obejmuje miejsce przydzielone przez użytkowników/licencje). To dodatkowe miejsce jest wspólne dla całego zespołu.
Fajnie, bo z tego co wiem, to nie dotyczy zwykłego konta, tylko właśnie konta dla zespołu.
Szukam sposobu jak zdobyć więcej niż 4 TB miejsca.
Oficjalnie można wykupić 1 TB więcej miejsca i to tylko raz.
Chyba, że jednak się mylę, wtedy poproszę cię o link do źródła.