Mikrofon - samoczynne zmniejszanie się czułości


(Demoxtywator) #1

Witam! Mam problem odnośnie mojego mikrofonu. Nie wykrywa mojego głosu. Taka sytuacja: Gadam normalnie z kolegą a tu nagle przestaje mnie słyszeć.

Jeżeli to pomoże mam zestaw słuchawki z mikrofonem, Windowsa viste i jak włączam filmik na youtube dajmy na to to przez skype slychać ten filmik a mnie nie (Dźwięki z gier też słychać)


(fiesta) #2

demoxpl , proszę konkretnie zatytułować wątek. Zignorowanie prośby będzie skutkować usunięciem topica z forum.


(system) #3

Masz włączone “wzmocnienie mocy mikrofonu” lub “Zwiększenie wydajności mikrofonu”?


(Dimatheus) #4

Hej,

:arrow: Jaka karta dźwiękowa?

:arrow: Najnowszy Service Pack 2 do Visty zainstalowany?

Prawdopodobnie masz jako domyślne urządzenie nagrywające audio zaznaczony Miks Stereo i stąd problem. Wypadałoby zmienić go w ustawieniach dźwiękowych na mikrofon. I tyle.

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Demoxtywator) #5

Ale jak to zmienić? HotZolu

Dodane 03.07.2013 (Śr) 15:03

GuiiHz Nic takiego nie włączałem ale podkręcałem mikrofon żeby było lepiej mnie słychać i jak opisałem samo się zmniejsza(czasami nawet na moich oczach

Dodane 03.07.2013 (Śr) 15:06

Sterowniki HdAudio

Nic takiego nie instalowałem, nie bawie się w rzeczy o których nie mam pojęcia :stuck_out_tongue:

Dodane 03.07.2013 (Śr) 15:08

Dokładnie ATI function driver for high devinition audio - ATI aa01

Dodane 03.07.2013 (Śr) 21:10

Błagam o pomoc! Może kupić nowy zestaw słuchawek z mikro?


(Dimatheus) #6

Hej,

Na początek wypadałoby zajrzeć do: Panel sterowania -> Sprzęt i dźwięk -> Dźwięk -> zakładka Nagrywanie. Mikrofon powinien być zaznaczony jako urządzenie domyślne. Następnie zaznaczając mikrofon wybierz Właściwości i przejdź do zakładki Poziomy.

04730952113994023941_thumb.jpg

:arrow: Czy masz zainstalowane dodatkowe oprogramowanie do układu dźwiękowego? Na przykład Menadżer Realtek HD Audio?

:arrow: Jaką płytę główną posiadasz. Możesz sprawdzić to przy pomocy programu HWInfo.

To niedobrze. System powinien być regularnie aktualizowany, a w skład tych aktualizacji wchodzą także Service Packi. Najlepiej uruchom aplet Windows Update i sprawdź, czy system jest aktualny. Jeśli nie, zainstaluj wszystkie dostępne poprawki.

Jakie urządzenia są widoczne w ustawieniach dźwiękowych w zakładce Odtwarzanie.

Obawiam się, że to może nie rozwiązać problemu.

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Demoxtywator) #7

Ok, powoli.

Instaluje aktualizacje ciekawe czy pomoże…

Dodane 05.07.2013 (Pt) 9:11

Widoczne są :

Urządzenia do nagrywania : Mikrofon (w panelu przednim), Mikrofon (w panelu tylnim), Wejście liniowe, (to jest z tyłu ale nie wiem o co w tym chodzi.

Urządzenia do odtwarzania : Głośniki, Słychawki (jest obrazek słuchawek z mikro (headset’u))

Dodane 05.07.2013 (Pt) 9:11

Nie, Nie mam dodatkowego oprogramowania (Bo nic nie instalowałem)

Dodane 05.07.2013 (Pt) 9:13

Nie wypaliło jakiś błąd przy aktualizacji ;(

Dodane 05.07.2013 (Pt) 9:16

Mam podobny ekran do tego co wysłałeś screena : Urządzenie domyślne jest hmm zablokowane nie mogę nacisnąć a poziomy już sprawdzałem jest wszystko w normie ale jak już mówiłem czasami nawet działo się tak że np. gadam z kimś na skype (po popsuciu mikro dla sprawdzenia co jest nie tak ) mam np 50 na zwiekrzeniu wydajności a mi maleje do czasami bywa że 3 przy tym jak ten ktoś coś mówi (czyli ten po drugiej stronie skype :D)

Dodane 05.07.2013 (Pt) 9:17

Błąd 0x800f080d

przy instalacji aktualizacji

Dodane 05.07.2013 (Pt) 9:29

/\ Masz jakiś pomysł jak to naprawić bo mam do zainstalowania dwie aktualizacje w tym service pack 2 (obie nie wypaliły ale przy service packu pokazał się ten błąd


(Dimatheus) #8

Hej,

A możesz to pokazać na screen’ach?

W takim razie jak instalowałeś sterowniki? I skąd je miałeś? Najczęściej w czasie ich instalacji w systemie pojawia się dodatkowe oprogramowanie, widoczne w tray’u systemowym oraz jako aplet w Panelu sterowania.

Screena, proszę screena. :slight_smile:

Czyli jak jest ustawione?

Spokojnie, bo chyba troszeczkę się zamotałeś. Które aktualizacje się nie zainstalowały? Podaj ich nazwę, numer oraz kod błędu.

Generalnie więc pokaż screeny - dwie zakładki: Odtwarzani i Nagrywanie - i będziemy na początku aktualizować sterowniki.

:arrow: Czy nie masz przypadkiem zainstalowanych filtrów AC3?

:arrow: Jakie w ogóle masz zainstalowane kodeki audio/video? Jakieś pakiety?

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Demoxtywator) #9

Sterowniki i inne duperele instalował mi wujek więc nie wiem cz nie doinstalowywał czegoś…

Co to AC3? - Nie jestem programatorem/informatykiem tylko nastolatkiem któremu się popsuło mikro ;D

To samo o kodekach mógłbyś wyjaśnić jak to sprawdzić byłbym wdzięczny.

Dodane 08.07.2013 (Pn) 21:56

1 aktualizacja Service pack 2 do visty

2 aktualizacja nie wiem jaka bo mi nic nie pisze tak naprawdę

Dodane 08.07.2013 (Pn) 22:02

http://screenshooter.net/8601201/gjakaer

http://screenshooter.net/8601201/oubbddb

http://screenshooter.net/8601201/bavtgon

to screeny o które prosiłeś i wyśle ci jeszcze kilka na temat aktualizacji

PS. Masz nawet fajny zespół :slight_smile:

Dodane 08.07.2013 (Pn) 22:10

http://screenshooter.net/8601201/nytrxth

http://screenshooter.net/8601201/rvonyow

http://screenshooter.net/6640000/mmkcgwo

http://screenshooter.net/6640000/fdgxsvd

http://screenshooter.net/6640000/bmqcewr

To jest proces mojej instalacji Service pack 2

I tego drugiego czegoś


(Dimatheus) #10

Hej,

Niestety screeny Ci się coś źle wkleiły, bo praktycznie przy wszystkich pokazuje błąd 404, czyli że nie ma takiego pliku. Działa tylko jeden - ten. Popraw, to proszę. :slight_smile:

Przy okazji możesz zrobić screen ikon w tray’u - czyli przy systemowym zegarku. Zobaczymy, czy jest w nim to dodatkowe oprogramowanie do zarządzania ustawieniami audio.

AC3 i kodeki to rodzaje filtrów, które dekodują materiał video i audio - na przykład w filmach avi. Instalację AC3 można łatwo sprawdzić. Kliknij na Start i w pasku wyszukiwania wpisz AC3 - jeśli coś znajdzie, to pakiet jest zainstalowany, jeśli nie - analogicznie. :slight_smile:

Jeśli chodzi o dalsze pytania, to najpierw popraw screen’y i mam nadzieję, że coś stanie się jaśniejsze.

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Demoxtywator) #11

http://www.iv.pl/images/29462491134600797934.jpg

http://www.iv.pl/images/67908415601837576528.jpg

http://www.iv.pl/images/55036211160774800091.jpg

http://www.iv.pl/images/70086601086380364134.jpg

http://www.iv.pl/images/94083614076921067354.jpg

http://www.iv.pl/images/57049060785794490102.jpg

Sorry za tamte zdjęcia ale jestem ogólnie w tym wszystkim zielony zapytałem kolegi o jakiś dobry hosting zdjęć i coś takiego mi polecił ;D

Dodane 09.07.2013 (Wt) 9:43

http://www.iv.pl/images/09402347380946299788.jpg

Screen tray’u

Wpisałem “AC3” i wyskoczyło Coś takiego - AC3 Filter

A jak sprawdzić te kodeki ?


(Dimatheus) #12

Hej,

To jeszcze naciśnij ten trójkącik przy tray’u, żeby pokazały się wszystkie ikonki i wtedy zrób screen’a.

Ja też zwykle tam umieszczam grafiki. :slight_smile:

:arrow: Czy w komputerze masz dwa miejsca do podłączenia mikrofonu? Tzn. posiadasz przedni panel? Jeśli tak, to jak zachowuj się mikrofon, gdy do niego go podłączysz? Problem też występuje?

Jeśli chodzi o instalację Service Pack’a 2 do Visty, to w niektórych przypadkach wyłączenie kontroli użytkowników umożliwia rozwiązanie problemu z instalacją. Jeśli nie wiesz, jak to zrobić, zajrzyj tutaj.

Uruchom program AC3 Filter i zrób screeny zakładek Mikser oraz System.

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Demoxtywator) #13

Ok screen tray’u z rozwiniętymi opcjami : http://www.iv.pl/images/58381147083900356604.jpg

Dodane 10.07.2013 (Śr) 8:17

Przy otwieraniu AC3 mam error http://www.iv.pl/images/00804317137384118722.jpg

Dodane 10.07.2013 (Śr) 8:33

Podłącze z tyłu jest tak samo jak z przodu… Czyli podłącze pierwsze 20 sekund jest tak jak było przed tygodniem potem już mikro nie wykrywa mojego głosu ale dźwięki z komputera tak.

Dodane 10.07.2013 (Śr) 8:34

Nawet po wyłączeniu kontroli użytkownika nie instaluje się service pack… Nwm co zrobić.


(Dimatheus) #14

Hej,

Oki, wiemy, że programu do zarządzania ustawieniami raczej nie ma, albo też jego ikonka została usunięta z tray’u bądź autostartu.

Zatem AC3 Filtr jest albo nie zainstalowany, albo jego folder został usunięty. Jedyne, co można jeszcze zrobić, to kliknąć na ten skrót do AC3 Filter prawym przyciskiem myszy i z menu wybrać opcję Uruchom jako administrator. Jakiś postęp czy ten sam błąd?

Rozumiem, że wtedy w panelu mikrofon podłączony i domyślny zmienia się na ten drugi. Swoją drogą sprawdź, czy we właściwościach - zaznaczasz mikrofon i klikasz Właściwości - czy w którejś z zakładek nie są aktywowane jakieś efekty dla mikrofonu.

A po wyłączeniu kontroli uruchomiłeś system ponownie?

Ze screen’ów wynika jeszcze jedno - że sterowniki do karty dźwiękowej są, ale są to sterowniki zintegrowane z systemem. Wypadałoby zainstalować te, które przygotował producent. Jaki masz dokładny model płyty głównej? Możesz sprawdzić to przy pomocy programu HWiNFO bądź Speccy.

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Demoxtywator) #15

Po uruchomieniu jako administrator ten sam błąd.

Średnio zrozumiałem kolejne pytanie dlatego masz tu screena tego co się dzieje gdy podłącze mikro z tyłu (gdy znowu podłącze z przodu jest tak samo jak było):

http://iv.pl/images/62928548534776445789.jpg

Tak po wyłączeniu uruchomiłem komputer ponownie

Płyta główna (Według Speccy) :

Producent ASUSTeK Computer INC.

Model M2N68-AM SE (AM2)

Dostawca Chipsetu NVIDIA

Model Chipsetu nForce 560

Rewizja Chipsetu A2

Dostawca mostka południowego NVIDIA

Model mostka południowego nForce 630a

Rewizja mostka południowego A2

Nie wiedziałem co jest dokładnie potrzebne więc skopiowałem wszystko ;d


(Dimatheus) #16

Hej,

Czyli na pewno filtr AC3 nie jest zainstalowany w systemie.

Tyle że zapomniałeś o screen’ie. :slight_smile: Mnie chodzi o taką zakładkę jak na screen’ie.

92495928909722419084_thumb.jpg

A co z tym?

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Demoxtywator) #17

Widzę że niedawno dostałeś moderatora ^^

Wszystko już uzupełniłem (zedytowałem poprzedni temat) po prostu robiłem wszystko w pośpiechu ;d

Jeżeli oczekujesz podobnego screena do tego co mi wysłałeś to jest to niemożliwe ponieważ ja nie mam zakładki rozszerzenia tylko

:Ogólne, Poziomy, Zaawansowane.

Bynajmniej kiedy mikrofon jest podłączony z przodu, ale z tyłu raczej będzie tak samo :confused:

Przeglądałem trochę zakładke “Urządzenia do nagrywania” I zrobiłem 3 screeny które możliwe że się przydadzą: http://www.iv.pl/images/78568948238201150745.jpg

http://www.iv.pl/images/28079275695816708741.jpg

http://www.iv.pl/images/57254826478647807124.jpg

Nie jestem pewien czy się przydadzą ale jeśli pomogą to dobrze :smiley:


(Dimatheus) #18

Hej,

Na początek wypadałoby spróbować instalacji sterowników do karty dźwiękowej. Znajdziesz je tutaj. Koniecznie też zainstaluj sterowniki do chipsetu płyty głównej - znajdziesz je tutaj dla wersji 64-bitowej, a tutaj dla wersji 32-bitowej systemu.

Oczywiście instalując sterowniki koniecznie wypakuj ich zawartość i dopiero po tym, kliknij na plik Setup.exe prawym przyciskiem myszy i z menu kontekstowego wybierz polecenie Uruchom jako administrator.

Może tak być i świadczyłoby to o tym, że karta dźwiękowa działa na sterownikach standardowych, wbudowanych w system operacyjny i mechanizm wyszukiwania sterowników.

Screen’y coś dały - potwierdziły, że karta działa na sterownikach Windowsowych…

Pozdraiwam,

Dimatheus


(Demoxtywator) #19

Wszystko mi się instaluje…Nwm czy to ty zmieniłeś nazwę tego działu "Mikrofon samoczynne zmniejszanie się czułości " Ale w każdym razie to nie wygląda tak mikro nawet gdy ma normalną czułość nie wykrywa głosu a gdy np. puszczam coś na youtube z podłączonym mikrofonem to wydaje mi się że gdy youtube jest głośniejszy/cichszy zmniejsza się czułość mikrofonu lecz to nie działa na odwrót.

Dodane 15.07.2013 (Pn) 9:38

Ok realtek zainstalowany ale czy mógłbyś mi powiedzieć jak sprawdzić czy zainstalowały się sterowniki do chipsetu? Bo na końcu wyskoczyły 2 błędy ale myślę że to przez to że zaznaczyłem żeby nie instalowały się sterowniki sieciowe czy jakoś tak


(Dimatheus) #20

Hej,

Tak, to ja - zresztą w pierwszym poście jest wyraźna informacja co i kto zrobił. :slight_smile:

To nieco zmienia. W pierwszych postach pisałeś o tym, że czułość się zmniejsza. Czyli mam rozumieć, że to się tylko wydaje, a wielkości wzmocnienia są w ustawieniach cały czas takie same i zmieniają się tylko wtedy, gdy to Ty je edytujesz?

Możesz pokazać na screen’ie aplet Dźwięki panelu sterowania - zakładki Odtwarzanie i Nagrywanie?

A możesz pokazać, jaki błąd wyskoczył?

Pozdrawiam,

Dimatheus