Cześć, przeglądam ofertę Mikrotika pod kątem punktu dostępowego. Oczekiwania
- dobry zasięg
- wifi6
- CPU, który da radę 600Mbit/s z wyłączonym passthrough
Widzę takie urządzenia:
- Klasyczne kółeczko około 500zł
Access Point Mikrotik Access Point Cap Ax Capgi-5Haxd2Haxd Ax1800 Wi-Fi 6 5Ghz Wpa3 Poe (CAPGI5HAXD2HAXD) - Opinie i ceny na Ceneo.pl - Audience, na bogato, około 700zł
Access Point Mikrotik RBD25G-5HPacQD2HPnD - Opinie i ceny na Ceneo.pl - HAP ax2 najtańsza opcja około 400zł
MIKROTIK ROUTERBOARD HAP AX2 (C52IG-5HAXD2HAXD-TC) - Opinie i ceny na Ceneo.pl - HAP ax3 za około 500zł
Router Mikrotik Hap Ax3 (C53Uig+5Hpaxd2Hpaxd) - Opinie i ceny na Ceneo.pl - wAP ax3 za około 360zł ← edit dodaję do listy
https://allegro.pl/oferta/mikrotik-wap-ax-access-point-wapg-5haxd2haxd-wifi6-ax3000-2-4-5ghz-2xge-poe-16772103014
I teraz moje przemyślenia, pytania dla praktyków Mikrotika.
- Nie jest zbyt tani, nie ma anten, nie wydaje mi się że ma jakiś dobry zasięg? Pewnie trzeba nastawiać takich więcej, co wychodzi drożej
- To powinno być dobre w każdym przypadku ale też najdroższe
- Najtańsze ale nie ma anten, zasięg z wbudowanej antenki pewnie słaby
- Ten sprzęt wydaje się mieć wszystko co pozostałe a dodatkowo jest to pełny router. Może się nie znam, ale jaki sens jest kupienie czegoś innego? Coś mi umyka?
- Interesujący ze względu na cenę, mocowany na ścianie
Jeżeli pominąłem jakiś hardware warty uwagi to proszę o propozycję.
edit:
Poczytałem trochę o Mikrotik i Ubiqiuti. Wiele osób twierdzi, że Mikrotik ma świetne routery, ale z WiFi bywa różnie. Czasami wiele można polepszyć zagłębiając się w niuasne konfiguracji a czasami nie. Piszą że WiFi działa lepiej w Ubiquiti, out of the box.
Ktoś poleca router Mikrotik i punkty dostepowe Ubiquiti i wydaje sie to ciekawa opcją. Z tego co zrozumiałem, punkty dostępowe Ubiquiti takie jak https://allegro.pl/oferta/ubiquiti-access-point-u6-802-11ax-wi-fi-6-punkt-dostepowy-17294502916 mogą działać w Mesh bez dedykowanego routera Ubiuquiti i bez dedykowanego kontrolera tej firmy (traci się jednak płynny roaming). Po prostu konfiguruje się je z aplikacji na komórkę. Z drugiej strony kontroler w wersji Java można uruchomić np na Raspberry Pi - co wydaje się fajne.
Jeżeli Ubiquiti to który punkt dostępowy polecacie?