Najbardziej popularna jest chyba wersja Cinnamon.
Potrzebuję lekkiego, przyjaznego, nieskomplikowanego i jestem “rozdarta” - jedni twierdzą,
żeby wybrać Mate, inni - że Xfce.
Proszę zatem o radę
Najbardziej popularna jest chyba wersja Cinnamon.
Potrzebuję lekkiego, przyjaznego, nieskomplikowanego i jestem “rozdarta” - jedni twierdzą,
żeby wybrać Mate, inni - że Xfce.
Proszę zatem o radę
Na jakim konkretnie sprzęcie chcesz Minta instalować?
Dysk 160GB , 2 GB RAM-u, Intel 2 rdzeniowy
Weź Lubuntu 18.04 LTS. Będzie dobrze.
Myślę także o linuxie na pendrajwie, bez instalacji ale też dystrybucji jest sporo a każda prawie ma kilka wersji…
Podaj dokładny model procesora. Sprawdź we właściwościach:
Ewentualnie odczytaj w programie CPU-Z:
x86 Family 6 - …-1595 Mhz
W przypadku tego sprzętu najlepsze będzie coś oparte o LXDE/LXQt albo Xfce. Czyli wspomniane Lubuntu, Xubuntu albo Mint z którymś z wymienionych środowisk. Od siebie polecę Manjaro Xfce, też sobie poradzi. Ostatecznie coś z MATE. Mint, Manjaro, Antergos.
Proponuję rozważyć również wymianę dysku na SSD. Wtedy wszystkie dystrybucje linuksowe dostaną kopa. Również te “cięższe”.
Żadna.
Czyli ? nie rozumiem co masz na myśli
Wczoraj miałem ochotę to samo napisać
Nie rozumiesz słowa - żadna??
oczywiście, że rozumiem znaczenie słowa : “żadna” ale zadałam pytanie, co “roobal” miał na myśli.
Prosiłam biegłych w temacie o radę a nie o test na funkcje poznawcze mojego mózgu.:
Chodzi o to, że na takim sprzęcie, to można odpalić DOS-a i popykać sobie w Master od The Orion albo UFO Enemy Unknown
Mint jest tak niestabilny, że proponuję omijać go szerokim łukiem. Oczywiście zaraz znajdą się wyznawcy Minta, którzy będą temu przeczyć Zamiast Minta proponuję Ubuntu. Może też stabilnością nie grzeszy, ale nie sypie się jak domek z kart tak po prostu sam z siebie
Oj tam, już bez przesady. Szału może i nie ma, ale taki Puppet Linux spokojnie sobie jeszcze podziała na tym
A co to za CPU w ogóle? Bo ja nie umiem w procesory.
Puppet Linux? Jakaś nowość? Może głodny byłeś i o pulpetach myślałeś?
@toshiko Do niczego cięższego niż LXDE ostatecznie XFCE nie podchodź. Z taką ilością pamięci RAM musisz walczyć o każdy megabajt, bo przeglądarka internetowa pochłonie go połowę na dzień dobry
Lubuntu powinno być dobrym wyborem na początek, ale nie spodziewaj się żeby to było szybsze, albo ładniejsze od WinXP - plus taki że dużo bezpieczniejsze
Jestem pod wrażeniem Elive !
Dlaczego DP ani inni “biegli w temacie” jak dotąd nie zajęli się nim ? Dzięki za namiary
Pewnie spróbuję…