Posiadany modem Huawei E3131s-2 HSPA+ świetnie współpracuje z leciwym routerem TL-MR-4320 w wersji sprzętowej 2. Po zmianie operatora na Plusa jest zadanie by uzyskać w końcu pełne LTE.
Teraz 3420 wychodzi już w 5-tej wersji sprzętowej i tam lista modemów jest znacznie szersza i bardziej “na czasie”, ale może z doświadczenia ktoś podpowie, czy jakiś nowszy, lepszy model modemu, który nie jest na liście posiadanego sprzętu, będzie działać?
Mam dokładnie ten router, też używałem z E3131, ale u mnie to nie działa stabilnie, raz na jakiś czas zawiesza się router, a typowo raz na dzień (czasem częściej czasem rzadziej) zawiesza się sam modem. Ogólnie mogę sprawdzić jak działa z E398 i z E3372, chociaż na Twoim miejscu rozważyłbym przesiadkę na nowszy sprzęt, jak choćby ten wspomniany w moim wątku Jakie smart gniazdko do restartu routera
Czyli RT-AC51U z E3372. Router dorwałem wtedy za 40 zł (używany) a masz pewność, że zadziała ze współczesnymi modemami.
@hindus nie, nie kojarzę podobnych problemów z moim egzemplarzem. Na samym początku zabawy z z E3131 kupiłem TL-MR-3220 i z tutaj nie wyrabiał prądowo port USB co objawiało się notorycznym rozłączaniem modemu, wymieniłem po tygodniu na 3420 i problem zniknął.
Jeśli dorwę tak okazyjnie podobnego Asusa, to pewnie podmienię, lecz w chwili obecnej ten router zaspokaja potrzeby osób z niego głównie korzystających, rozbija się właściwie o wąskie gardło modemu.
Pozostanę więc póki co przy liście wspieranych dla v2 jak radzi @vries.
Czy z nich jakiś konkret? skłaniam się raczej ku Huawei, pytanie też czy hilink, który z tego co widzę przeważa na rynku, czy szukać zwykły… różnice teoretycznie znam, hilink jest “prostszy” dla szarego użytkownika, obawiam się o jego wyższe zużycie prądu - żeby mi się z 3420 nie stało jak z 3220.