Modemo router który uciągnie stabilnie LTE 60Mb/s

A co ma piernik do wiatraka? Skanuje pasma, patrzę na których mam najlepsze parametry i wybieram sobie jakie mam agregować. U mnie i tak maksymalnie dwa, ale różnica jest żadna, bo nadajnik nie daje więcej niż 80, może jakby 2600 złapać ale za daleko.

Ja się tak super jak ty na tym nie znam, ale wszędzie gdzie z ciekawości o tym czytałem pomijając treści stricte techniczne bo mnie to nie obchodzi to pisze, ze aby esiągnosc agregacje 4 pasm i MIMO4x4 musi być główne pasmo 2600Mhz. Może osiągnąć przy 800Mhz, ale mało, który modem LTE wykryje MIMO4x4 przy 800Mhz.

Ja mając ustawiony APN domyślny T-Mobile to ile razy nie robię uruchom ponownie modem łapie Band 7 2600 jako główne, ale jak wykupiłem dla testu mając po cesji. firmy taryfę magenta Biznes L do 60Mb/s, Statyczne IP i ustawiłem APN data tozawsze ile razy nie kliknę uruchom ponownie B818 łączy się z band 20 800Mhz, ale transfer w każdej sytuacji wysoki nie czuć różnicy. Co prawda to nie pokazuje on jakie pasma agreguje, ale skoro parametry sygnału nieźle, a prędkość ponad 60Mb/s wydaje się, ze ma MIMO4x4 i agregacje 4 pasm, skoro na TP-Linku MR600 agregującej Band 7 i 1 co pokazywał TP-Link w dżin miał 40-50, a wieczorami polowe.

Tmobile ma sprzedaż ratalną tylko przez www. No i tu można zwrócić w ciągu 14 dni jeśli by to nie poprawiło transferów. Rata miesięczna wychodzi 35zł x 24 +9zł na start. W orange ten sam router to rata 50zł przez 20 miesięcy - tu można brać bezpośrednio w salonie. To czy lan ma 100Mb/s czy 1Gb/s to bez znaczenia.

Gdzie T-M ma na stronie routery na raty bo nie mogę znaleźć?? Podrzuć link z ciekawości. Za co te 9 zł na start w T-M skoro kupujesz na raty, to ty przedłużasz umowę bo chyba się pogubiłeś deczko??

Nie mogę przedłużyć abonamentu, bo oferta była by na znacznie gorszych warunkach niż obecnie (były by limity transferu).

https://www.t-mobile.pl/sklep/kategoria/urzadzenia-dla-internetu-mobilnego/lista/produkty/urzadzenie/router-mobilny-huawei-4grouter-3-prime?variantId=hw_mob_Hua4GR3P_white_offe&tariffId=-1&agreementId=agreement24&instalmentId=24&deviceList=popular+device+section&hardwareOnlySale=true

Wiadomo ile ten B818 ciągnie prądu? Gdzieś mi mignęło że aż 25W.

Naprawdę odczujesz to przy włączonej non-stop lodowce chociażby??Ja takich rzeczy nie sprawdzam bo można by zwariować. Patrzę ile bierze telewizor, ale nie router :slight_smile: bo są w domu zawsze sprzęty, które biorą dużo więcej przy takim routerze.

to jest urządzenie 24/7 + ten dlink 921 (on ciągnie 2-3W więc ujdzie). 25W to bardzo dużo, tyle co laptop. Ale laptop nie chodzi non stop. Miałem już przygody z rachunkami po 1tys. zł i muszę na takie rzeczy uważać jednak. To jednak jest tylko modem, a nie laptop.

Ale finalnie chyba go wezmę w tmobile na raty, trochę przepłacę (jest za szybki, jego jedyną zaletą jest w zasadzie tylko modem), ale tylko taki mają.

W PGE masz prąd czy innej firmie bo ja mam od zawsze w PGE i nigdy czegoś takiego, a chodzi ten B818 24/7 + Synology MR2200, kory nawet nie wiem ile bierze Cos innego musiało ci zjadać rachunek, może sąsiad sie podpinał

sąsiad nie ma opcji się podpiąć, komputer dużo chodził. Teraz zmienili licznik na taki elektryczny z lte, więc rachunki i tak będą większe.

Taki router rocznie zużyje prądu za ok 120-130zł. O ile działa stale, bez przerw, z maksymalnym poborem prądu, co zwykle niema miejsca.

i tak go zamowię w przeciągu miesiąca i potestuję przez 2 tyg czy poprawi transfery. Dlink będzie robił za router (b818 się kompletnie do tego nie nadaje).

To B818 ustaw w tryb mostka, znajdziesz to w Ustawienia>Router :slight_smile: Tylko ten tryb nie wyłącza Wi-Fi wiec trzeba ręcznie to wyłączyć :slight_smile:

No właśnie wifi chcę w nim wyłączyć całkiem i kablem podpiąć do dlink, a d link kablem do pc, raspberry, xbox i xbox 360 (temu 2 lan to za mało). dlink ma jednak ten openwrt.

Jeśli jednak nie pyknie i będzie dalej 30-40Mb/s to pójdzie na zwrot. Ale raczej powinno być ok, tm ma dobrą infrastrukturę.

Tryb mostka na Huawei pamiętaj Za dużo NAT-ów tez nie zdrowo :slight_smile:

on powinien udostępniać internetem przez wyjścia lan z automatu, o co chodzi z tym mostkiem?

Tryb mostka w routerze z modemem LTE lub od operatora powoduje najprościej tłumacząc, że internet idzie z pominięciem translatora adresów zwanym NAT Czyli pomija funkcje routingu i idzie bezpośrednio z jednego portu LAN dalej internet.

Czyli jak ty chcesz aby Huawei byl modemem, a D-Link routerem to włączasz Tryb mostka :slight_smile:

Sprawdzę wątek jak będę mieć web interface przed oczami. Całość wyciągnie absolutne max 60Mb/s Na obecnym da się to zrobić, ale trzeba ustawić jego pozycję i otoczenie na perfekt. Każda zmiana powoduje straty w Mb/s. Zasięg 100% to za mało. Ale taki też modem dał sam operator. Huawei B525 wówczas im tak schodził, że mieli możliwe sztuki dopiero za 3 tygodnie…Szkoda że na B818 nie można wgrać openwrt.

Co zmienia ten NAT?

Widze, że Google strasznie ciebie przeraża :stuck_out_tongue:

Zrobiłem kilka testów i tak:
Takie parametry mam gdy na speedteście osiągam prędkości w przedziale 51-59Mb/s (91-98% maksymalnej prędkości):

Cytat
„type”: „lte”,

„rssi”: -41,

„rsrq”: -12,

„rsrp”: -69,

„snr”: 114

}

Natomiast takie gdy osiągam prędkości typu 30Mb/s (raczej trudno jest mieć gorszy wynik, chyba że routeromodem stoi w głupim miejscu.

Cytat
{

„type”: „lte”,

„rssi”: -37,

„rsrq”: -14,

„rsrp”: -73,

„snr”: 40

}

Widzę na allegro takie zewnętrzne anteny, które są kompatybilne z dlink 921 (pewnie wszystkie rewizje).
https://allegro.pl/oferta/antena-sma-25dbi-d-link-dwr-921-dwr-921e-lte-7138166355 może warto bardziej w to zainwestować? Zmienia się mocno parametr SNR. Może to nie problem w samym modemie a jakości tych fabrycznych anten.