A ja cały czas uważam, że warto. Stary nie znaczy zły. Ja (jak już pisałem) kupiłbym nowy zasilacz (to koszt ok. 120 zł) + kartę graficzną GeForce GTS 450. Tu cena - jak się trafi, nawet za ok. 55 zł. 80 zł bez problemu.
No i pamięci, ale Ciebie ratują 4 gniazda. kości 1GB sa bardzo tanie, a 4 GB RAM (ew. 3 GB) to minimum.
PS. Jakie masz pamięci? Bo sumarycznie, to wiemy, ale w jakich konkretnie modułach? Jak nie wiesz jak sprawdzić, to polecam CPU-Z
Pamięci to z tego co wyczytałem w CPU-Z to DDR2, a kostek ramu mam dwie
A jeszcze jeśli chodzi o tego GAINWARD 9600 GT to chyba nie bedzie pasowal, bo w monitorze mam tylko wejście DVI
Wygląda mi to na rezerwację przez wbudowane GPU na płycie.
Co do ofert z OLX to byłbym ostrożny, bo rożne śmieci tam sprzedają i nie zawsze chcą wysyłać, zresztą sam bym się bał tam kupować bez sprawdzenia osobiście…
Co do reanimowania starych maszyn czy ich upgradu to jak napisałem do pewnego momentu jest to opłacalne, ale w końcu albo brakuje części, albo ich zakup jest nieopłacalny gdy kupujemy kolejny element, bo coś się zepsuło.
Kolega ma fajną płytę, bo może włożyć nawet Phenoma II X6.
Tu nie chodzi o samą firmę modułów, ale o prędkości, opóźnienia itp. Przy różnych kościach mogą występować konflikty zaczynając od braku Dual Channel, poprzez randomowe BSODY i na niewstawaniu kompa kończąc. Dlatego doradziłem wymianę kostek na 2x2GB, bo to bardziej pewne niż 4x1GB nawet przy kostkach tego samego producenta.
Mnie bardziej chodziło o oznaczenia, model itp. Kości ram różnych producentów mogą wyglądać tak samo, szczególnie jak nie mają radiatorów. Nawet zdjęcie naklejki na modułach byłoby pomocne.
i znów - CPU-Z - poda praktycznie wszystko na tacy:
PS. Nawet jak będą różne, to ja problemów bym się nie spodziewał, system po prostu dostosuje się do wolniejszych. Oczywiście nic nie jest regułą, ale w ilu różnych i dziwnych konfiguracjach ja już się bawiłem…
Sam doświadczyłem BSODów przy dwóch różnych kostkach RAM, przy czym każda osobno działała jak należy, ale razem nie przechodziły nawet testów w MEMTEST. Co do CPU-Z to zdarzają mu się przekłamania w opisie modułów w goście nie pełny numer producenta czy złe prędkości - moje DDR3 1600 dalej pokazuje jako 1333, a kod producenta nie jest zgodny z niczym. O ile 1333 jestem w stanie zrozumieć bo 1600 to profil XMP tak reszty nie za bardzo.
Kolega ma Win XP i nie za bardzo wiem co teraz tam działa jak należy. Nie wiem jak z AIDA 64, który już działa jednak lepiej.
Jakiś konkretny budżet był podany?
Zestaw na AM2 jak najbardziej można współcześnie używać, nawet Windows 10 powinien działać.
Ale 4GB to nie jest obecnie dużo.
Może poszukaj kości kości 2x2GB. Miałbyś wtedy 6GB razem.
Z starymi grafikami w stylu GT9xxx daj sobie spokój. Choćby brak wsparcia dla DX11.
GTS450 powinien być tani jak się poszuka. Ta karta była bohaterem, któregoś z zestawów komputer za xxx zł.