Witam. Potrzebuję porady. Córka zapaliła się do gry na komputerze w gry Fortnite i Subnautica… w związku z tym chciałbym jej coś tanim kosztem ulepszyć. W komputerze co jakiś czas staram się coś poprawić. Tak to wygląda na dzień dzisiejszy:
obudowa - silentium pc gladius m35
ram - 2x4GB HyperX Fury Blue
karta - gtx 1050 2gb
zasilacz - coolermaster b600 600W
procesor - amd apu a8 3850
monitor - 22" full hd
3 dyski twarde i idzie zamówiony ssd 720gb
Procesor dziwny bo od tego zaczęliśmy . Podejrzewam że to on pierwszy do wymiany. Max co mogę przeznaczyć to kwota ok 500zł. Jak się orientuję w grę wchodzi wymiana płyty. Chciałbym zostać przy mojej pamięci RAM .
Jedyne co, to porównuj płyty główne, bo procesory to w zasadzie jeden pies. Nad kupieniem od tego zawodnika się sam zastanawiałem, bo jest spoko MOBO, ale kiedyś dużo wołał.
Ja jednak wolałbym i5 niż FXa. Wydajność i5 4460 jest prawie identyczna jak Ryzena 1200, FX mają strasznie słaby wątek i tylko w syntetykach były mocne, z czego niewiele wynikało w praktyce.
Nie warto, procek relatywniesłaby. To w sumie odpowiednik Ryzena 1200, z tą różnicą, ze Ryzen ma 4 fizyczne rdzenie.
Co do Zestawu Panci, jeżeli NIE kręcisz, to to możesz brać płytę budżetową na czpie A za 200zł. Ram, jeżeli w tym 2 sklepie znajdziesz podobny tanio, to nie zmieniaj. Ryzeny lubią szybsze, a mimo braku zintegrowanej grafiki, to warto;-)
Sferis jest jak najbardziej OK sklepem. Co do płyty głównej to wybrałem taką tylko z myślą o rozbudowie, żeby kiedyś nie kupować nowych 2x8GB tylko dołożyć kolejne 2x4GB