Chciałbym zmodernizować starszy komputer stacjonarny możliwie jak najmniejszym kosztem ponieważ od czasu do czasu (czyli nie codziennie wieczorem tylko raz na tydzień lub raz na miesiąc) lubię odprężyć się przy jakieś gierce czy obejrzęć coś na popularnych aplikacjach tudzież mecz naszej rodzimej ekstraklasy a niestety wiele platform przestało wspierać windows 7 co stało się odczuwalne. Nie chce inwestować walizki pieniędzy w nowy komputer tylko skusiłem się na próbę modernizacji w maksymalnym możliwym zakresie obecnego komputera.
Parametry:
System operacyjny: Windows 7 - chciałbym przejść na 11
Zasilacz XFX TS 550W
Obudowa SilentiumPC [PRODWYC] Brutus 410 Pure Black AT X/SSD (BT-410)
Pamięć Corsair Value Select, DDR3, 8 GB, 1333MHz, CL9 (CMV8GX3M1A1333C9) - 2 kości po 8GB
Płyta główna MSI MSI B75A-G43, B75, DualDDR3-1600, SATA3, 5xSATA2, HDMI, DVI, GBLAN, ATX, LGA1155
Dysk Seagate BarraCuda 1 TB 3.5" SATA III (ST1000DM003)
Dysk serwerowy WD Red 2TB 3.5’’ SATA III (6 Gb/s) (WD20EFRX) - o dziwo kupiłem tego dziada za 380zł a dzisiaj kosztuje około 1100zł
Ostatnio dokupiona karta sieciowa Karta sieciowa TP-Link Gigabit (TG-3468)
Parametrem wyjściowym jest możliwość instalacji windows 11 bo generalnie jak sprawdzałem wymagania to czegoś ten komputer nie ma. Dodatkowym parametrem jest zastosowanie takiej zmiany podzespołów lub jednego z nich który przynajmniej da możliwość odpalenia „nowszych” gierek.
Ja wiem, że najprostszym rozwiązaniem jest kupno nowego komputera ale nie o to tu chodzi.
Jeżeli chcesz Win11 i nowsze gierki to wywal ten złom i złóż nowy sprzęt na intelu 12 generacji (może być i3) z dyskiem SSD i grafiką gtx 1660 / 3060. Zmieścisz się w okolicy 2600-3000 zł.
Ok. Czyli pierwsza rzecz to dysk. A to przerobienie tej instalki na oryginalnym systemie jest możliwie?
Uwierz mi, że nie potrzebuje grać w nowe tytuły. Chce poprostu lekko dogonic czasy bo ogólnie nie mam na to czasu. Obowiazki mi na to nie pozwalają. Jak już chce sie rozerwać to wybieram coś co mogę odłożyć na dłuższy czas i później do tego wrócić ale wiadomo dzisiaj bez nowego systemu nie odpale nawet Uplay. Jedyne co to steam działa pod win7 ale też z ostrzeżeniem.
Coś jeszcze mogę sensownego na tej płycie głównej zrobić?
Wsadź dysk SSD, dodaj kartę GTX1050-1060, zainstaluj Fedorę, do tego Heroic i Steam.
Wydasz ok 500-700zł. Odpalisz większość starszych gier w rodzaju Wiedźmin 3, niektóre z nowszych na średnich lub niskich detalach. Pójdzie cześć online.
Do tego system będzie działał szybko i nie będzie problemu ze standardowym softem,. czyli Chrome czy tam inna nowa przeglądarka, office,. Skype itd.
Jak masz więcej kasy zapoluj na 2060, to już pykniesz w Cyberpunka i podobne.
Ewentualnie zawsze możesz sobie grać przez Nvidia now.
Oooooo. Obraziłeś mój komputer On sobie radzi z wieloma grami.
A stabilne to to? Bo ostatnio próbowałem postawić Linuxa tylko jakąś inną wersje i podobno miał być stabilny a zwątpiłem po 10min. Co prawda odpalił się ale jak zaktualizowałem jakieś sterowniki to zaczęło coś szwankować.
Dobra ale jakbym się uparł to czego w tym zestawie brakuje (poza dyskiem) żeby Win11 odpalił. Grafika, procesor?
Mam na 4 kompach, wszędzie działa ok. Na niektórych laptopach nawet nie wyłączam, zamykam klapę i otwieram, restart z raz w miesiącu.
Procesor 8Generacja, grafika, płyta, TPM ,licencja 11. Wtedy osiągasz komputer który włącza się 20 minut i muli, jak dodasz do tego SSD będzie w miarę ok.
Nie miałem zamiaru nikogo obrażać. Po prostu (z doświadczeń własnych) wiem, że próba rozbudowy złomu zawsze kończy się bezsensu wydanymi pieniędzmi. Lepiej więc od razu je przepuścić na coś przyjemnego
Ok czyli to jest wersja której chcę uniknąć. To już jest wymiana nie modernizacja.
Przyjmuję wersję z Linuxem, dyskiem SSD i grafiką do przeanalizowania.
Jakiej pojemności dysk wziąć pod uwagę? Czy tylko pod system. Mam sporo miejsca na 2 HDD.
Jaka wersja Linuxa Fedory?
Spoko.
Spróbuje tchnąć jeszcze deko życia w ten komputer. Zdaję sobie sprawę, że to może na długo nie starczyć ale zajarałem się tym i nawet jak nie wyjdzie to trudno. Patrząc co jest proponowane to może skończy się na 800 -1000 zł.
W sensie, że nie mam już tyle czasu na rozrywkę ale żeby poanalizować i pobróbować to znajdę trochę czasu. Zejdzie mi to ze 2 miesiące ale zrobię Chyba, że chodzi Ci o Linuxa bo złożenie 3 części do kupy nie jest raczej pracochłonne.
Popieram tych, którzy piszą, że tego komputera nie powinno się modernizować tak, aby można było na nim pracować na Windows 11. To jest po prostu kompletnie nieopłacalne.
Witam po dłuższym czasie. A więc tak. Żeby nie pozostawiać wątku niezamkniętego i bez reakcji.
Dokonałem takiego ulepszenia:
dołożyłem RAM-u adekwatnego dla płyty głównej którą posiadam do 32 GB DDR3 1600mhz
dysk SSD 2,5 cala SATA III
karta graficzna MSI GTX 1060 6Gb (używana)
skusiłem się i założyłem lepsze chłodzenie na procesor Endorfy Fera 5 (trochę na wyrost ale jestem mega zadowolony)
Najważniejsze:
Po zainstalowaniu większej pamięci RAM okazało się, że Windows 7 (Home) obsługuje tylko do 16Gb i to mnie ewidentnie zmobilizowało do jeszcze jednej próby zainstalowania Linuxa. Posłuchałem wasabi1084 i poszedłem w Linuxa Fedorę. Instalację zrobiłem z dwoma filmikami instruktażowymi z youtuba. Wszystko przebiegło poprawnie i jestem naprawdę mega zadowolony z tego systemu. Wszystko śmiga jak należy a komputer dzięki tym zmianom dostał drugie życie.
Co pozostało? Przy zakupie na allegro karty graficznej polecono mi, że można jeszcze lekko podciągnąć wydajność zmieniając procesor np. również na używany na I7. Zostawiłem sobie jednak ten smaczek na koniec. Mimo wszystko modernizacja tych elementów spełniła moje oczekiwania i chyba przy okazji zakochałem się w Linuxsie. O dziwo jak kiedyś instalowałem Linux Mint wyszło to źle i chyba tym się zraziłem.
Koszt? Zamknąłem się mniej więcej w 1000zł bo dokładałem sobie jeszcze dodatkowy wentylator w obudowie.
Z tego też miejsca chciałem Ci wasabi1084 podziękować.
…albo Xeon. Do twojej płyty pasuje wiele modeli, często są w dobrych cenach. Np. taki Xeon E3-1245V2 dosłownie chyba przedwczoraj sprzedał się na allegro za 51 zł. Chciałem nawet kupić, ale spóźniłem się.
Do Fedory warto doinstalować kilka dodatków, dzięki któremu ten system staje się o wiele wygodniejszy. Przede wszystkim extension menedżer gnomowy i tweaker do gnoma. Jak ktoś chce, to mogę wypisać dodatki które warto według mnie wrzucić i co robią.