Mój telefon jest podsłuchiwany?

Witam,

Miałam dziś bardzo dziwną sytuacje. Wczoraj umawiałam się z szefem na spotkanie. Dzisiaj przyszłam do firmy na umówiona godzinę, a szef ciężko zdziwiony, że co tutaj robię skoro spotkanie odwołałam. Podobno ktoś z mojego numeru zadzwonił do niego wieczorem z informacją, że coś mi wypadło i nie będę mogła się spotkać - ten ktoś wiedział dokładnie o jakiej godzinie byłam umówiona.

Sytuacja bardzo dziwna i przede wszystkim - niepokojąca. Z telefonu rzadko korzystam, mam na nim tylko apke do Mcdonnalda, apke do szukania pracy, messenger lite, discord i steam, ale nie mam stałego podłącza do wi-fi więc wszystkie te aplikacje nie działają bez niego. Raczej żadna osoba trzecia nigdy nie miała go w ręce, bo go pilnuję. Swoim numerem także nie dziele się na prawo i lewo, znają go tylko najbliżsi.

Czy to możliwe, że mój telefon jest podsłuchiwany? A to może telefon szefa jest przez kogoś podsłuchiwany? Istnieje jakaś możliwość sprawdzenia tego we własnym zakresie? Nie powiem, że jest to bardzo niepokojące - teraz może nic bardzo poważnego się nie stało, ale przecież może do takich sytuacji dochodzić częściej.

Mój telefon to Samsung Galaxy J1, Android 5.1.1

1 polubienie

Może szefowi pomyliły się pracownice z przepracowania :wink:

1 polubienie

Sprawdzaliśmy dziennik połączeń i numer był faktycznie mój… Co jest właśnie najdziwniejsze. Ja oczywiście w swoim telefonie mam w dzienniku zapisaną tylko jedna rozmowę - tą z rana kiedy się umawiałam.

Poza tym akurat jeśli chodziło o to spotkanie to mogło dotyczyć tylko mnie.

Może ktoś pod twoją nieuwagę (koleżanka z pracy?) skorzystał z twojego telefonu i zatarł ślady - numer z historii połączeń można wykasować. Zaloguj się na swoje konto u operatora i sprawdź listę połączeń.

Od momentu umówienia się z szefem nie wychodziłam z domu - w ten dzień nie byłam akurat w pracy. W domu nikt z pewnością nie mógł użyć mojego telefonu.

Dzwoniłaś już do biura obsługi klienta z pytaniem o wyjaśnienie tej sytuacji?

Jeszcze nie, zresztą chyba zajdę do punktu obsługi dopiero w poniedziałek. Niemniej tak jak wspominałam - nie ma opcji by ktoś fizycznie zadzwonił z tego telefonu, w grę wchodzi tylko podsłuch albo przejęcie numeru (?).
O tej godzinie (o której rzekomo został wykonany telefon) mój telefon leżał na biurku w moim domu - tam gdzie zawsze leży, nikt z pewnością go nie ruszał bo i sama nie odchodziłam od biurka i miałam go cały czas na oku.

To właśnie bardziej podejrzewam, że z telefonem szefa jest coś nie tak.

Podszycie się pod twój numer w teorii pewnie jest możliwe, ale w praktyce bardzo trudne, a w twoim przypadku nierealne.
Bardziej szukałbym tutaj czynnika ludzkiego albo błędu operatora (zdarzało mi się że dzwonił do mnie i do znajomego telefon, u niego wyświetlało że dzwonię ja do niego, a u mnie że on do mnie;) ) jeśli kogoś tak połączyło przypadkiem przez błąd operatora, to mógł dla hecy odwołać spotkanie. Raz jak ktoś do mnie tak zadzwonił to się akurat umówiłem “tam gdzie zawsze” - do dziś nie wiem kto to był i czy nadal nie czeka :smiley:
Czy szefowi nie zwróciło uwagi że brzmisz inaczej niż zwykle? Byłaś przekonująca i znałaś szczegóły spotkania?
Zamiast wybierać się do salonu lepiej bedzie zadzwonić, bo prawdopodobnie połączysz się z kimś kompetentniejszym miż sprzedawca :wink:

1 polubienie

Szefa faktycznie trochę zdziwiło to, że dzwonię o tak później porze, ale sam głos nie wydawał mu się podejrzany.

Generalnie coraz bardziej skłaniam się w stronę, że z telefonem szefa jest coś nie tak - ponieważ w przeszłości miał podobną sytuacje, a to w końcu szef - osoba wpływowa, kontrolująca nie małą firmę. Możliwe więc, że ten psikus był bardziej kierowany w niego, a nie we mnie, a ja tylko oberwałam rykoszetem.

Faktycznie może zadzwonię do tej obsługi dla własnego spokoju, raczej wolałabym uniknąć w przyszłości podobnych sytuacji - dziś niby nic ważnego, ale potem może być to sprawa bardzo pilna, a znowu ktoś sobie będzie robić jaja.

Z ciekawości - u jakiego operatora masz numer?

Plus.

No to powodzenia z uzyskaniem od nich jakiejkolwiek informacji.

Zobacz czy w telefonie Szefa, w jego książce telefonicznej nie ma jakiś wpisów z Twoim numerem albo nazwą.

Sprawdzałaś połączenia przez internet na stronie operatora?

Podobno, a nie na pewno. Po prostu Twój szef NIE CHCIAŁ spotkania z Tobą, więc wymyślił pretekst na jego uniknięcie. Takie rzeczy często się zdarzają w relacjach pracownik-pracodawca. A Ty nie pierwsza, ani ostatnia osoba, której się to przytrafiło.

Wszystko co opisujesz to tylko gdybanie o jakimś podsłuchu…

1 polubienie

Równie dobrze mogło mu się to przyśnić, że dzwoniłaś drugi raz.

Wystarczy zalogować się, wejść na stronę operatora i sprawdzić swój biling połączeń. Jeśli nie ma takiego połączenia wychodzącego to szef sobie to wszystko wymyślił albo mu się ten tego coś popierniczyło pod kopułą i tyle w temacie.

Mnie też się śniło, że mam urlop i nie poszedłem do pracy.

1 polubienie

Czas na nokię 3310 czy jaka to ona jest aż nie wyłączą sieci/transmisji 2G.

Jak byś przeczytał to byś wiedział że sprawdzili razem telefon szefa i na liście połączenie od niej wieczorem,jednak u niej brak .
Nie przeczytacie a ■■■■■… Farmazony